Šalvějový a mateřídouškový sirup

na 1 láhev
doba přípravy: 30 minut + odstátí 20 dní

Šalvějový sirup
1 mísa plná květů a listů šalvěje
200 ml vody
zhruba 500 g třtinového cukru

Do sklenice postupně vkládáme květy a lístky šalvěje cukr a každou vrstvu stlačíme. Navrch nasypeme cukr. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na místo, kam dlouho svítí slunce – ideálně na parapet u okna orientovaného na jih. Necháme zrát 20 dní. Šťávu vymačkáme přes plátýnko, přilijeme 100–150 ml vody a máme hotovo.

1 mísa plná květů mateřídoušky
200 ml vody
zhruba 500 g třtinového cukru

Květy mateřídoušky mírně pokropíme vodou. Do sklenice postupně vkládáme květy a cukr a každou vrstvu stlačíme. Navrch nasypeme cukr. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na místo, kam dlouho svítí slunce – ideálně na parapet u okna orientovaného na jih. Necháme zrát 20 dní. Šťávu vymačkáme přes plátýnko, přilijeme 100–150 ml vody a mírně zahříváme a máme hotovo.

Šalvějový a mateřídouškový sirup

Šalvějový a mateřídouškový sirup