Krocan na bylinkách na díkuvzdání

pro 6–10 osob
doba přípravy: 4–5 hodin

1 krocan
mořská sůl a drcený pepř
3 lžičky sušené šalvěje
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušené majoránky
2 lžičky olivového oleje
50 g másla, rozpuštěného
Nádivka
2 bochníky bílého italského chleba (zhruba 600 g), nakrájené na kostičky
4 lžíce másla + na vymazání pekáče
4 řapíky celeru, nakrájené na tenké půlkolečka
4 šalotky, nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku
sůl a drcený pepř
100 ml suchého bílého vína
1 svazek hladkolisté petržele, nasekané
3 rozšlehaná vejce
500 ml kuřecího vývaru

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kostičky chleba nasypeme do pekáče a opečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, zhruba 10 minut, ale pozor, aby chléb nečernal. Po 5 minutách otočíme.

Ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme celer, šalotky a česnek, osolíme, opepříme a na prudším plameni opékáme za občasného míchání zeleninu doměkka. Vlijeme víno a necháme jej vyvařit, trvá to zhruba 3–5 minut. Přesypeme do velké mísy.

Přidáme do ní chleba, petržel, vejce, 1,5 lžičky soli a 1 lžíci pepře a polovinu vývaru. Promícháme a podle konzistence pomalu přiléváme vývar, až vznikne vláčná nádivka, ale ne promáčená (na dně mísy nesmí zbývat tekutina).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pekáče vložíme mřížku na pečení masa.

Promícháme bylinky se solí, pepřem a olejem na tzv. bylinkový rub. Pomocí nože opatrně oddělíme kůži od masa a bylinkový rub vmasírujeme rovnoměrně pod kůži. Krocana naplníme nádivkou, svážeme mu nohy provázkem a položíme ho na mřížku. Zbylou nádivku dáme do jiného pekáče a přikryjeme alobalem. Krocana potřeme rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme, podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme 1 hodinu a poté každých 30 minut polijeme maso šťávou ze dna pekáče, dokud není vnitřní teplota masa 70 °C (ukáže to vpichový teploměr zapíchnutý do nejširší části masa). Trvá to zhruba 2–3 hodiny.

Sejmeme alobal a zvýšíme teplotu na 200 °C. Každých 15 minut přelijeme povrch krocana vypečenou šťávou, než se krocan propeče na vnitřní teplotu masa 75 °C (zhruba za 45 minut až 1 hodinu). Pokud se krocan začne svrchu spalovat, přikryjeme opět alobalem. Pokud se šťáva během pečení vypaří, podlijeme krocana vodou.

Jakmile zvýšíme teplotu, vložíme do trouby ke krocanovi pekáč s nádivkou zakrytý alobalem. Po 45 minutách sejmeme alobal a dopečeme dozlatova.

Upečeného krocana dáme na prkýnko a necháme alespoň 20 minut odstát, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela a nevytekla při prvním zakrojení. Krájet začínáme od prsou, poté oddělíme křidélka a obě stehna řezem napříč kloubem. Rozdělíme na talíře, doplníme upečenou nádivkou a polijeme vypečenou šťávou.

Krocan na bylinkách na díkuvzdání

Krocan na bylinkách na díkuvzdání