Králík pečený s kořenovou zeleninou

pro 4–6 osob
doba přípravy: 35 minut + pečení 1 hodinu 25 minut

1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
6 lžic ochucené hladké mouky solí, pepřem a římským kmínem (po ¼–½ lžičky)
6 tenkých mrkví
4 černé kořeny
4 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
1 lžička mleté skořice
2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
2 lžíce medu
šalvěj nebo hladkolistá petržel

Troubu předehřejeme na 200°C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami.

Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně zeleninu. Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Ochucenou mouku smícháme s hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na olivovém oleji dozlatova.

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20–30 minut, dokud není maso měkké a křehké. Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Králík pečený s kořenovou zeleninou

Králík pečený s kořenovou zeleninou