Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Petr Štěpánek — Lidé — Česká televize

herec

narozen 2. října 1948

Pochází z herecky početné rodiny z Prahy.  DAMU absolvoval v roce 1970, poté byl přijat do angažmá v Národním Divadle v Praze, kde působil až do roku 1993. Od té doby spolupracuje například s divadlem Rokoko a dalšími pražskými scénami.

Na filmovém plátně jsme jej poprvé ve výraznější roli mohli vidět v roce 1967 ve Vláčilově historické baladě Údolí včel.

Více hereckých příležitostí však Štěpánkovi nabídla televize. Podílel se asi na dvou stovkách inscenací a pohádek, proslul hlavně jako představitel krásných a romantických princů - Jiřík z pohádky Zlatovláska (1973) anebo rytíř Des Grieux z televizního zpracování slavné básnické hry Manon Lescaut (1970).

V dabingu svůj hlas propůjčil postavám jako Sir William Fitzgerald (Sandokan), Alan Parish (Jumanji) aj. Jeho hlas můžeme zaslechnout i v pohádce Princ Bajaja (1971).

Výběrová filmografie:

  • Údolí včel (1967)
  • Záhada hlavolamu (1969)
  • Luk královny Dorotky (1970)
  • Princ Bajaja (1971)
  • Zlatovláska (1973)
  • Rodáci (1988)
  • Cirkus Humberto (1988)
  • Dobrodružství kriminalistiky (1989)
  • Utopím si ho sám (1989)
  • Sjezd abiturientů (1999)
  • Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003)
  • Kde bydlely princezny (2010)
  • Tajemství staré bambitky (2011)

Odkazy

Fotografie