26 minut

29. července 2021

Obsah dílu

Headlines — Není možné žádat občanský průkaz a pas — Podoba nových občanských průkazů — Odstávka ve Škodě auto — Parkování v Jihlavě — Pád letadla u Frýdlantu nad Ostravicí — Nový vrt v Klukách na Písecku — Češi ovládli finále v trapu — Další české naděje — Požár karavanů u Orlíku — Revize karavanů — Život v karavanu — Rizika rozšíření těžby v dole Turów — Vyjede pražský očkovací autobus — Mobilní očkování bezdomovců — Hluk ze skateparku — Zavřené turistické cesty na Šumavě — Letní aktivity na přehradě Seč

Části dílu

00:14
Headlines
    Přehled zpráv.
    01:03
    Není možné žádat občanský průkaz a pas
      Až do konce týdne nemůžou lidé žádat o nové občanské průkazy a cestovní pasy. Doklady dnes úřady pouze vydávaly. Od zítřka už nebude možné ani to. Plánovaná odstávka souvisí s přípravou na vydávání občanských průkazů s biometrickými údaji. Systém by měl fungovat v pondělí.
      02:57
      Podoba nových občanských průkazů
        A jaká bude podoba nových občanských průkazů s biometrickými prvky? V čipech dokladů bude nasnímaný obličej a otisky prstů. Některé jiné údaje mají naopak zmizet. Už nebude možné uvádět akademický titul a chybět bude také rodné číslo. Češky se navíc budou moci rozhodnout, zda chtějí své příjmení přechylovat, tedy používat přípony, nejčastěji -ová.
        04:20
        Odstávka ve Škodě auto
          Automobilka Škoda přerušila v noci na dnešek výrobu. Důvodem je nedostatek dílů potřebných k výrobě aut, hlavně čipů. Podnik tím uspíšil začátek celozávodní dovolené, která se pak v srpnu navíc protáhne ze dvou na tři týdny. Nucené volno zaměstnanců bude placené. Podle odhadů českého Sdružení automobilového průmyslu se letos kvůli výpadku komponentů nevyrobí skoro 70 tisíc aut.
          04:48
          Parkování v Jihlavě
            Jedno parkoviště skoro prázdné a druhé jen o pár metrů dál od brzkého rána beznadějně plné. Jihlava zpoplatnila stání pro auta v širším centru města, která řidiči dříve hojně využívali. Protože většina z nich za parkování platit nechce, hledají volná místa také v přilehlých ulicích. Plánem radnice ale je, aby lidé svoje auta nechávali hlavně na periferii města.
            06:28
            Pád letadla u Frýdlantu nad Ostravicí
              U letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí se při vzletu zřítilo ultralehké letadlo. Zraněného pilota z hořícího stroje vytáhl svědek nehody, čímž mu podle hasičů zachránil život. Zraněného muže transportoval vrtulník do nemocnice v Ostravě. K nehodě malého letadla došlo také u Jablonné poblíž Příbrami. Tam ale pilot havárii nepřežil.
              06:52
              Nový vrt v Klukách na Písecku
                V obci Kluky na Písecku se po dlouhých letech vypořádali s nedostatkem vody. Vyřešil ho nový vrt. Zaplatila ho z velké části dotace z Ministerstva životního prostředí.
                08:28
                Češi ovládli finále v trapu
                  Češi Jiří Lipták a David Kostelecký ovládli olympijské finále v trapu na LOH 2020.
                  10:15
                  Další české naděje
                    Jistou olympijskou medaili z Her už mají také tenistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. V deblu si v Tokiu zahrají o zlato. Tahle spolu slavily vítězství na French Open. A šanci na nejcennější kov má v Tokiu také tenistka Markéta Vondroušová.
                    11:12
                    Požár karavanů u Orlíku
                      Protože v kempech u Orlíku hoří opakovaně, chystá se to řešit i Povodí Vltavy. A zaměří se také na další místa. Karavany jsou totiž často ve špatném technickém stavu a někteří majitelé je navíc pomocí různých úprav proměnili na takzvané černé stavby, které nemají řádné protipožární zabezpečení. Povodí chce proto zvolit podobný model, jaký je například na Třeboňsku.
                      14:16
                      Revize karavanů
                        Na dobrý technický stav obytných přívěsů by neměli jejich majitelé zapomínat ani mimo silnice. Karavany by měly procházet pravidelnou kontrolou. A to nejen tou technickou. Revidováno by mělo být i plynové zařízení, včetně hadic. Provozovatelé kempů mohou po majitelích karavanů potvrzení o stavu přívěsu požadovat.
                        15:35
                        Život v karavanu
                          Podle Asociace kempování a karavaningu je v Česku už přes 50 tisíc karavanů. A další rekordně přibývají. S nimi i obytná auta, v registraci nových vozů ročně už Česko překonalo i dosavadní velmoc Německo. Za nadšenými karavanisty se vydala Nikol Coufalová.
                          16:44
                          Rizika rozšíření těžby v dole Turów
                            Obyvatelé Uhelné debatují s odborníky o možných rizicích v souvislosti s rozšířením těžby v polském hnědouhelném dole Turow. Ten mají místní lidé doslova na dohled.
                            18:13
                            Vyjede pražský očkovací autobus
                              V Praze začne jezdit očkovací autobus, který bude mít zastávky napříč metropolí. Cílem je co nejvíce přiblížit cestu k očkování proti covidu-19 všem zájemcům, kteří se ještě neregistrovali nebo nezískali termín. Poprvé budou zdravotníci v autobuse očkovat v sobotu 31. července, a to u zoologické zahrady v Troji.
                              18:36
                              Mobilní očkování bezdomovců
                                Týmy zdravotníků vyjíždějí ale také do vyloučených lokalit a vakcínu podávají například lidem bez domova. V Karlovarském kraji se tak očkovalo v Karlových Varech a Ostrově, a to jednorázovou vakcínou Janssen. Zájem o ni projevilo skoro 40 lidí.
                                20:10
                                Hluk ze skateparku
                                  Obyvatele rodinných domů v centru Rokycan obtěžuje už několik měsíců hluk z tamního skate parku. Vadí jim hlavně rány z dopadů na rampu, které se podle nich odrážejí od okolní zástavby a jsou tak slyšet v celé vilové čtvrti. Lidé už proto sepsali několik petic. Město chce tento problém vyřešit v září.
                                  21:58
                                  Zavřené turistické cesty na Šumavě
                                    Až do září budou uzavřené turistické trasy na Stožecku kolem Schwarzenberského kanálu. Na trasách hrozí pád stromů zničených po bouřkách. Další škody způsobily bouřky i začátkem tohoto týdne. Vedení parku už muselo vytyčit i náhradní trasu na Třístoličník. Tam chodí v sezoně stovky turistů.
                                    23:32
                                    Letní aktivity na přehradě Seč
                                      A teď se podíváme na sečskou přehradu v Železných horách. Protože je o pobyty u ní také letos velký zájem, rozšířili tamní provozovatelé možnosti vodních sportů i kapacity ubytování. Podívat se tam byla taky Kamila Jušková.
                                      Přehrát celé video
                                      Stopáž26 minut
                                      Další díl
                                      30. července 2021

                                      Přehled dílů

                                       
                                      Stopáž26 minut

                                      9. května

                                      Hromadné propouštění v dole ČSA na Mostecku — Rožná na Vysočině odmítá průzkumné práce související s těžbou lithia — Případ splašeného koně vyšetřuje policie — Vražda v plzeňských Křižíkových sadech — Skládka v Třebnouševsi není legální — Dvě seniorky zavalila v zámeckém parku zeď — Zabezpečení stezky pod padající skálou — Pohyb svahu v Žiželicích — V Bedřichově panují obavy o budoucnost lyžařského areálu — Vyproštění vykolejeného vlaku u Klínce — 50 let pražského metra — A už dva roky se staví nové linky metra D — Přemnožené toulavé kočky v lázeňských městech — Vlk na předměstí Plzně — Den otců v Národním parku

                                      9. 5. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      7. května

                                      7. 5. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      6. května

                                      Mobilní pošta na Rychnovsku na zkoušku — Prodej nemovitostí České pošty — Stavba dalšího úseku dálnice D35 — Dopravní zkouška pro České Budějovice — Požár karlovarské porcelánky — Rekonstrukce vyhořeloého kostela v Chlumu u Třeboně — Meteorologové varují před silními bouřkami — Zájem o dotace z programu Oprav dům po babičce — Veřejné setkání kvůli stavbě vodovodu — Vzpomínka na oběti holokaustu — Premiéra dokumentu o pražském metru — Vysoká aktivita klišťat v Česku — Los v Krkonoších — Slavnosti svobody v Plzni

                                      6. 5. 2024 na ČT1
                                      Stopáž25 minut

                                      3. května

                                      Vyšetřování vykolejení vlaku — Vlak vykolejil taky na Chebsku — Proti plánovanému průmyslovému areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Soud vyhověl žádosti Kovosvitu o moratorium — Omezení zdravotní péče pro pacienty z Ukrajiny — Chytré byty pro lidi s roztroušenou sklerozou — Jižní Čechy bez nábytkové banky — 70 architektů soutěžilo o školu ve Vimperku — V Plzni začaly Slavnosti svobody — Lázně očekávají vydařenou sezonu — Přesně za týden začne MS v hokeji — Kocianova houslová soutěž

                                      3. 5. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      2. května

                                      Zmatky po změnách v MHD v Ústí nad Labem — Výluka tramvají v Praze — Otická past na kamiony — Vykolejený vlak — Povolení průzkumu Rožné pro těžbu lithia — Hrozí odchod až 12 000 sester do důchodu — Začal festival United Islads of Prague — Nárůst kriminality v západní části Hradce Králové — 10 minut na parkování na letišti — Muž do Česka pašoval 4,5 kila kokainu — Požár domu v Hradci Králové — Problém s bezdomovci na kolonádách — Oslavy osvobzení v Domažlicích — Karlovarské hasiče chrání nově svatý Forian — Na horách začíná letní sezona — Nový přírůstek v pražské zoo

                                      2. 5. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      30. dubna

                                      Turismus v Česku je na vzestupu — Historicky největší železniční zakázka — Nejasnosti kolem pálení čarodějnic — Pálení čarodějnic na Ladronce — Turisté v noci nesmějí do lesů v národním parku České Švýcarsko. — Policie prověřuje zákrok těžkooděnce na Majálesu — Noční zákaz vjezdu do centra Prahy — Požár u Horní Cerekve — Nedostatek zdravotního personálu — V Ústeckém kraji přibývá urgentních příjmů — Umělá inteligence otestuje zdraví krav — Sídliště rozdělené sporem o parkovací dům — Pražské Výstaviště dokončuje rekonstrukci divadla Spirála — Zvoníci pečují o historické zvony

                                      30. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      29. dubna

                                      Mráz na jihu Čech poškodil i obilí a řepku — Brzký a rychlý nástup letošního jara zmátl včely — Rojení kůrovce zastavilo chladné počasí — Nehoda na Pražském okruhu — Hrozba stávky v justici — Výluka tramvají v centru Prahy — Podezřelé zavadadlo v metru — Debata k vyhlášení NP Křivoklátsko — Rekonstrukce bazénu v Liberci v ohrožení — Výstraha před požáry — Investice do oprav silnic v Praze — Novou starostkou Hřenska je Kateřina Horáková — ČEZ mění plány s lithiem — Nové Holešovice — Jarní kontroly dětských hřišť — Nejvyšší česká hokejová liga má svého vítěze — Výluka vysílače Ústí nad Labem – Buková hora

                                      29. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      26. dubna

                                      Mráz zničil úrodu vína na Moravě — Mrazy spálily vinnou révu — Kolony v Chebu kvůli opravám silnic — V části centra Prahy se na několik měsíců zastaví provoz tramvají — Návrat tramvají mezi Liberec a Jablonec nad Nisou — Církev bere zpět plány na opuštění kostelů — Doživotní trest pro Jiřího Dvořáka platí — Obyvatelé Mělníka se obávají technopárty — Spor o podobu náměstí v Přibyslavi — Provoz Pošty Partner v Peci pod Sněžkou — Finále Play off extraligy — Vojenský újezd Boletice omezuje vstup pro turisty — Výcvik střelby ve vojenském prostoru Brdy — Prahou projel Konvoj svobody — Unikátní sbírku mincí dražili v Praze

                                      26. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      25. dubna

                                      Rozsáhlé škody ovocnářů — Brambory ani mák mráz nepoškodil — Jihočeské letiště České Budějovice opouští zaměstnanci — Větrné elektrárny v obci Mšené-lázně — Oprava silnic poničených při opravě D1 — Spor o stavbu obchvatu Nové Bystřice — Černý kašel se dál šíří — Opilý řidič nezvládl řízení a zranil sebe i své tři spolujezdce — Časomíry hlídají čas parkování v Praze — Černé skládky zatěžují Plzeň — Plzeňský kraj láká na vojenskou turistiku — Poničené prostranství u hotelu Thermal — Obvinění policisty za napadení mladé dívky — Obnovené kontroly průvodců v Českém Krumlově — Pražské ptactvo — Začíná Flora Olomouc

                                      25. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      24. dubna

                                      Zatýkání falešných bankéřů — Kybernetických útoků na klienty bank přibývá — Kyberpodvody na sociálních sítích — 19 let vězení za znásilnění a pokus o vraždu — Trest za porušování sankcí proti Rusku — Odvolání ředitelky ZŠ v Blovicích platí — Další výstavba na hlavním nádraží v Praze — Omezení dopravy na území Prahy 6 — Počet dopravních přestupků v Praze roste — Statisícové odměny pro vedení města — Na most u Kfel se po dvou letech vrátil provoz — Opatření před MS v hokeji — Meteorologvé dál varují před mrazem — Škody na úrodě ovoce — Oslavy a dobročinnost o skautském dni — Skauti slaví svátek svého patrona, svatého Jiří

                                      24. 4. 2024 na ČT1

                                      Napište nám