Místa pro relax


Žižkostel

Prostory starého husitského kostela opět slouží lidem. Kromě volnočasových aktivit taky k bohoslužbám, pro terapie i kulturu. Nedávno se tu odehrál festival improvizovaného divadla. Opravit 100 let starou budovu stálo skupinu kolem Žižkostela velké úsilí.

Seidlovo pole

Jedná se o lokalitu, která před sto lety jako poslední místo uprostřed Vinohrad odolávala masivní zástavbě. Seidlovo pole bylo eldorádem dětí, místem skrýší lidí z podsvětí i prostorem, kde trhovci uskladňovali brambory.

Zadní Kopanina

Má pět ulic a jen 120 obyvatel. Zadní Kopanina, nejmenší městská část. Skládá se ze statků, bývalých mlýnů, Chaloupek a koňské osady Zmrzlík. Čtvrť si zachovala dodnes ráz odlehlé malé osady. Je obklopená koňskými pastvinami a lány polí.

Botanická zahrada Malešice

Praha má čtyři botanické zahrady. Jednou z těch málo známých je ta v Malešicích, na kopci Tábor, těsně vedle Hrdlořez. Je to malebný kout přírody, který nabízí krásnou procházku. Historie místa sahá už do poloviny 19. století.

Vojanovy sady

Původně ovocná zahrada, součást biskupského dvorce, založeného v roce 1248. To jsou Vojanovy sady na Malé Straně. Od roku 1979 se o ně obětavě staral celých 35 let Jindřich Pavliš. Ten tu zaměstnával i hendykepované.

Hostivařská přehrada a Mouchův mlýn

V seriálu Místa pro relax vás tentokrát čeká výlet k oblíbenému místu odpočinku Pražanů – Hostivařské přehradě. Málokdo už dnes ví, že na jejím dně jsou pozůstatky zdejšího Mouchova mlýnu.

Park Jezerka

Místo, které se objevuje už ve starých pověstech. Snad právě ve zdejším potoce se koupala i samotná kněžna Libuše. Teď populární park na rozhraní Pankráce, Nuslí a Michle čeká velká revitalizace. Známé divadlo tu ale zůstane i po ní.

Ztracenka a Détko

Někdejší charizmatická školní zahrada Ztracenka a kultovní hřiště karlovských dětí Détko. Ani jedno z tajemných míst už nefunguje jako kdysi. Z dětských eldorád se proměnily ve sterilní průchozí plochy.

Park Zahrádky

V dalším díle letního seriálu Místa pro Relax jsme tentokrát navštívili park Zahrádky u Rokytky ve Vysočanech. Oblíbený prostor místních obyvatel vznikl na místě bývalých zahrádek.

Santoška

V místech pro relax navštívíme tentokrát málo známou, ale o to zajímavější smíchovskou zahradu Santoška. Místo je výjimečné i tím, že si tu po svých zvířatech lidé důsledně uklízejí.