Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

18. 4. 2019

Evropský úspěch: dvě festivalová uznání pro ostravské studio

Ostravské dokumenty Poslední naděje Věry BíléInfiltrace: Obchod se zdravím se prosadily v evropské konkurenci. Na letošním ročníku Prix CIRCOM, kde soutěží snímky regionálních veřejnoprávních televizí napříč Evropou, jim porotci udělili zvláštní uznání. Pro ocenění si tvůrci pojedou koncem května do srbského Nového Sadu.

„Moc nás to těší. Je to druhé místo, my tomu říkáme stříbrná medaile. Uspět v konkurenci celé Evropy je krásné,“ komentuje úspěch kreativní producentka Lenka Poláková, v jejíž tvůrčí skupině oba dokumenty vznikly.

Snímek Poslední naděje Věry Bílé v režii Davida Vondráčka zachycuje pokus fenomenální romské zpěvačky o návrat na pódia i poslední měsíce jejího života. Porota dokument ocenila v kategorii Minority ve společnosti. „Věra Bílá už se to nedozví, na pódiu už si nezazpívá. Zdraví ji zrazovalo dlouhou dobu, je zázrak, že se dokument ještě natočil. V té době chystala velký comeback, koncerty, nebyla uzavřená, spolupracovala s mladými lidmi, zpívala. Byla to velká dáma, čest její památce,“ doplňuje producentka.

Dokument Šárky Maixnerové z cyklu Infiltrace s názvem Obchod se zdravím, který odhaluje neetické léčebné praktiky v pražském alternativním zařízení Aktip, se prosadil v kategorii Investigativní žurnalistika. „My jsme nechtěli jít proti léčitelům, ale proti tomu, když se léčitelství zneužívá. U těžce nemocných, s plným vědomím a s tím, že se z lidí jen vytahují peníze. Dokument způsobil, že se prostor čistí. Neskončilo to odvysíláním, rozpoutalo to celospolečenskou diskuzi. Důsledkem je, že se dopracovává zákon o léčitelství. Každý léčitel bude muset vést dokumentaci a bude mít zodpovědnost,“ připomíná Lenka Poláková.

Obchod se zdravím se příští týden představí také na mezinárodním filmovém a televizním festivalu Detective FEST v Moskvě, za sebou už má účast na největším evropském televizním festivalu Prix Europe v Berlíně. „Je zjevné, že téma zajímá nejen českou kotlinu. Je to problém celosvětový,“ uzavírá kreativní producentka.