Svačiny do školy
Obsah dílu
Na začátek školního roku začneme dílem, který reflektuje trend zdravého stravování ve školách.
Části dílu
Recepty
Přehled dílů
Zimní slunovrat a Vánoce
III. řada
Tentokrát si uděláme úplně tradiční Vánoce. I s pečeným vepřovým kolenem a s vejmrdou, tradičním novoročním pokrmem.
Zelenina do mrazu
III. řada
Když se řekne zima, vybaví se nám zrytá zahrada. A přesto se najdou plodiny, které vydrží minusové teploty a dají se sklízet čerstvé od prosince do února.
Bio a tradiční cukroví
III. řada
Vánoce se blíží, je čas péct cukroví. Letos se bude péct bio a tradiční. Zapomeňte ale na linecké a vanilkové rohlíčky.
Advent ze starých časů
III. řada
Hlavním účelem adventu bylo pomocí zklidnění a půstu připravit se na oslavu narození Ježíše Krista. Advent je také časem největšího počtu lidových zvyků. Některé přetrvaly až z pohanských dob.
Trvale udržitelný díl
III. řada
Trvalá udržitelnost je dnes pro spousty lidí i společností tématem číslo jedna. Lidé si začali uvědomovat problémy s globálním oteplováním a energetická revoluce spojená s odchodem od spalování fosilních paliv.
Pozor, pozor
III. řada
Existuje velká skupina bylin, které mohou být nebezpečné. Jsou takové, které jsou zakázané, a jsou takové, které jsou smrtelně jedovaté, a přesto jejich využití v medicíně je veliké.
Údolí včel
III. řada
Čechy jsou nejzavčelenější zemí na světě. Je zde přes 60 000 včelařů. Med a byliny přitom jdou ruku v ruce. Medových receptů je nepočítaně.
Lovu zdar
III. řada
Lovecká sezona začíná. Zvěřina odnepaměti patřila k českým zemím a ke zvěřině neodmyslitelně patří také byliny. Jalovec, šípky či kaštany.
Barvy podzimu
III. řada
Podzim je nejkrásnější období v roce. Barva listí, procházka a příroda nabízí ty nejkrásnější dary. Dýně, hloh, ředkev, maso…
Nekašlete na nás
III. řada
Bylin na nachlazení není nikdy dost. I v této sérii se budeme věnovat bylinám proti nachlazení.