Zeleninová koprovka s jáhlami podle Hanky Zemanové

pro 4 osoby
doba přípravy: 45 minut

2 cukety (500 g)
2 střední cibule
4 brambory
50 g jáhel
3 lžíce panenského bio olivového oleje
1 lžíce přepuštěného másla
sůl a čerstvě mletý pepř
1,5 l vody
3 kuličky černého pepře
1 lžíce másla nebo smetany ke šlehání
1–2 lžíce umeoctu dle chuti
1 hrst čerstvého kopru
4 vejce uvařená natvrdo k podávání
100 g opečeného marinovaného tofu k podávání

Cukety, cibule a brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Jáhly opereme v teplé vodě a necháme okapat v cedníku. V hrnci rozehřejeme olej a přepuštěné máslo a vsypeme zeleninu, osolíme a opékáme ji na mírném stupni zhruba 5–10 minut. Přidáme jáhly a opékáme je 2 minuty. Zalijeme horkou vodou, přidáme černý pepř a vaříme 15–20 minut, až zelenina a jáhly změknou. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přepasírujeme přes síto, aby byla polévka úžasně jemná. Dochutíme máslem či smetanou, umeoctem, solí, pepřem a najemno nasekaným koprem. Promícháme a podáváme s vejcem uvařeným natvrdo nebo kostičkami opečeného tofu.

Zeleninová koprovka s jáhlami podle Hanky Zemanové

Zeleninová koprovka s jáhlami podle Hanky Zemanové