Rybízová šťáva

na 8 l šťávy
doba přípravy: 1 hodina + odležení 3–4 dny

6 kg rybízu
4 kg krupicového cukru (dle kyselosti ovoce)

Rybíz omyjeme, odstopkujeme a rozmačkáme v míse. Přelijeme do kameninového hrnce nebo velké sklenice, zasypeme 200 g cukru, promícháme, zakryjeme plátýnkem a převážeme kolem hrdla provázkem. Necháme 3–4 dny odležet v chladu, dvakrát za den promícháme a poté necháme překapat přes plátýnko do hrnce. Do šťávy vmícháme zbylý cukr a zahříváme, pěnu sbíráme. Povaříme zhruba 20 minut, rozlijeme do čistých sklenic a pevně uzavřeme.

K pití ředíme podle chuti, zhruba 1 lžíci šťávy na 250 ml vody.

Malinová a rybízová šťáva

Malinová a rybízová šťáva