Zpravodajství Brno

Barum Rally začala. Bude bezpečnější, slibují pořadatelé

Velikost textu:
aktualizováno 31. 8. 2013 13:07

Zlín – Do Zlína a okolí se opět sjíždí milovníci rally z celé republiky. Právě tam začal 43. ročník tradiční Barum Czech Rally. Na bezpečný průběh víkendového podniku bude dohlížet víc policistů než vloni. Závod byl slavnostně zahájen včera v 17 hodin na náměstí Míru ve Zlíně. Ta nejlepší místa si diváci drželi už od časného rána.

Barum Rally patří podle jezdců k nejtěžším podnikům
Barum Rally patří podle jezdců k nejtěžším podnikům
Otevřít galerii
  • Barum Rally patří podle jezdců k nejtěžším podnikům zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Barum Czech Rally Zlín zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Barum Czech Rally Zlín zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Barum Czech Rally Zlín každoročně přiláká 250 tisíc lidí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Jezdci se už v pátek ráno sjeli do Hvozdné u Zlína, kde dostali možnost poprvé vyzkoušet trať. Už tato testovací jízda, která začala v osm hodin ráno, přilákala desítky závodníků. Podle organizátorů je to jasná známka toho, že Barum Czech Rally Zlín patří mezi nejprestižnější evropské podniky. Každoročně na ni dorazí okolo čtvrt milionu diváků nejen z Česka, ale z celé Evropy.

Trať si před testovací jízdou závodníků projel i zástupce ředitele závodu Jan Regner. "Musím říct, že jsem velmi spokojený s tím, jak vypadá situace na trati, diváci jsou velmi poslušní," řekl Regner.

Na trati oproti minulým ročníkům přibyly bezpečnostní prvky. Organizátoři to avizovali už před začátkem letošní sezóny vzhledem k loňským tragédiím na závodech rally. Barumku předčasně ukončila nehoda při jedné z posledních rychlostních zkoušek, kdy závodní vůz vyletěl z trati a zranil dva diváky, z toho jednoho smrtelně. "Nehodu vyšetřovala FIA i policie a obě instituce došly k závěru, že bezpečnostní opatření byla v pořádku. Vůz prostě havaroval tak nešťastně, že přeletěl do diváků. Nedá se tedy říct, kdo za co může," vysvětloval zástupce FIA Radovan Novák.

přehrát video
Rozhovor se zástupcem FIA Radovanem Novákem

I tak se pořadatelé rozhodli zpřísnit bezpečnostní opatření. Diváci zůstali stát na stejných místech, v obydlených částech trati ale budou muset jezdci sundat nohu z plynu. "Dá se to udělat mnoha způsoby, nejjednodušší je ten, který jsme pro tuto sezónu doporučili, tedy použití retardérů. Nejlepší jsou ty z balíků slámy. Pokud do nich řidič narazí, tak je dokázáno, že se mu nic moc nestane," dodal Regner.

"V České republice je to jediná cesta, protože naše trati jsou rychlé, nemáme hory jako v Monte Carlu nebo vinice v Německu, kde by řidiči museli ze zatáčky do zatáčky vézt vůz maximálně třicetikilometrovou rychlostí. My musíme rychlost snížit uměle pomocí retardérů, ať se to řidičům líbí, nebo spíše ne," dodal Novák.

Kvůli přísnějším bezpečnostním opatřením podle jezdců Barum Rally trochu ztrácí na atraktivitě. "Ale samozřejmě se musíme ohlédnout na to, co se v rally sportu stalo. Teď je potřeba udělat pro bezpečnost vše, co je v jezdeckých a pořadatelských silách, aby se ta situace uklidnila a mohlo se dál pokračovat v závodech," myslí si mistr republiky z roku 2010 Pavel Valoušek.

přehrát video
Rozhovor s Janem Regnerem a jezdcem Pavlem Valouškem

Podle Valouška je Barum Rally vůbec nejtěžším závodem v Evropě. "Závod prověří pilota, spolujezdce, mechaniky, tady musí být člověk připravený na všechno, protože ten závod je velmi zrádný," upřesnil Valoušek.

Hlavním důvodem je extrémní rychlost na trati. "U nás se průměrné rychlosti pohybují kolem 115 - 120 kilometrů v hodině, což je úplná hrana povoleného limitu, kterého je možné v rychlostní zkoušce dosáhnout. Všude ve světě mají trati nižší průměrné rychlosti. Myslím, že to s tím souvisí," dodal Valoušek.

přehrát video
NO COMMENT: Testovací rychlostní zkouška

Barum Rally slavnostně odstartovala v 17 hodin ze zlínského náměstí Míru. První ostrý závod jezdcům začal v 21:15. "Zkouška je výjimečná tou atmosférou. Navíc tím, že je to polokruhová rychlostní zkouška, takže si diváci mohou prohlédnout posádku vozů hned několikrát. Navíc se tam jede i spousta vložených závodů – ať už jde o exhibiční jízdu nebo bugatky. Dohromady je tam podle seznamu přihlášených okolo 180 aut ve třech průjezdech. Je to nádherný zážitek, pro který stojí za to čekat na nadjezdu od šesti od rána, aby měl člověk dobré místo," ozavřel Regner.

Kvůli barumce budou v ulicích stovky policistů. Řidiče čekají uzavírky

Vykradená auta, rychlá jízda, alkohol za volantem – to jsou nejčastější problémy, které policisté musí na Barum Rally řešit. "Stává se, že někteří lidé zkoušejí rychlou jízdou napodobovat profesionální závodníky, ovšem nejezdí na uzavřené trati a stává se z nich spíše potenciální hrozba pro všechny účastníky silničního provozu. Naše prevence se však týká také samotných soutěžících," řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková s tím, že se závodními vozy mají problém dodržovat předepsanou padesátikilometrovou rychlost.

Kvůli rally čekají řidiče celý víkend ve Zlíně a jeho okolí uzavírky. "Řidiče žádáme, aby dodržovali bezpečné rozestupy mezi vozy, případná nehoda by totiž situaci značně zkomplikovala. Dále doporučujeme dodržovat pokyny pořadatelů i policie," dodala Macalíková.

  • Barum Czech Rally Zlín
    Barum Czech Rally Zlín zdroj: ČT Brno
  • Závody rally mají na Zlínsku tradici
    Závody rally mají na Zlínsku tradici zdroj: ČT Brno
Páteční uzavírky
  • Od 8 do 13 hodin se jede testovací jízda mezi Slušovicemi a Hvozdnou, přechodné značení řidiče navede na objížďky.
  • Od 17:45 nikdo kromě soutěžících neprojede centrem Zlína, protože právě tudy vede divácky atraktivní trasa. Do okruhové rychlostní zkoušky budou posádky vpouštěny v místě parkoviště na ulici Vodní, odkud pojedou do bývalého továrního areálu kolem našeho krajského ředitelství, pak přes autobusové nádraží zpět do centra a okruh končí přejezdem po mostě po Gahurově ulici a Tyršově nábřeží. Jezdci ho pojedou třikrát. Podle odhadu policie budou silnice otevřeny kolem třiadvacáté hodiny. Policisté zároveň lidem doporučují, aby do centra vůbec nejezdili autem a raději zaparkovali na okraji města. Do srdce Zlína se pak mohou dostat pěšky nebo městskou hromadnou dopravou.
Sobotní uzavírky:
  • rychlostní zkoušky Biskupice (uzavření silnice mezi Pozlovicemi, Řetechovem a Biskupicemi)
  • rychlostní zkoušky Troják (tato trasa vede z Lukova přes Držkovou do Hošťálkové)
  • rychlostní zkoušky Semetín (uzavírka mezi Hošťálkovou, Semetínem a Vsetínem)
  • rychlostní zkoušky Pindula (vede od Lípy přes část Želechovic nad Dřevnicí až téměř k Bohuslavicím u Zlína)
Nedělní uzavírky:
  • rychlostní zkoušky  Maják (začíná na Kudlově právě poblíž Majáku, vede přes Malenovice do Napajedel a Komárova)
  • rychlostní zkoušky Jankovice (start v Košíkách přes Jankovice, Kostelany, Újezdsko do Milovic),
  • rychlostní zkoušky Žlutava (začíná se poblíž Bělova, trať vede přes Žlutavu, míjí Halenkovice a končí u Napajedel)

(zdroj: Policie ČR)

Osobní vlaky byly v páteční večer nahrazeny autobusy. MHD čeká další omezení v neděli, kdy bude uzavřena od 06:30 do asi 15:30 ulice K Majáku. Autobusy linky 31 budou vynechávat zastávky Maják-točna a Ke Křibům a pojedou od okružní křižovatky přímo na zastávku Krematorium. Stejně tak i v opačném směru.

Na objednávku pořadatelů rallye zajistí dopravní podnik v neděli zvláštní autobusovou kyvadlovou dopravu ze zastávky Náměstí Práce na zastávku U Majáku. "Tyto autobusy budou jezdit podle zvláštního jízdního řádu přibližně dvakrát za hodinu. První spoj pojede ze zastávky Náměstí Práce v 06:41, poslední ve 14:44. Pro cestující je tato kyvadlová doprava bezplatná, náklady hradí pořadatel rallye," uvedl mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Vojtěch Cekota.

O uzavírkách se mohou lidé v průběhu Barum Rally informovat na telefonním čísle 974 662 662.

Mapy odkloněných a náhradních tras městské hromadné dopravy jsou na webu Dopravního podniku Zlín-Otrokovice.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.