Hašek zůstane hejtmanem, poslanecký mandát složí

Praha/Brno – Jihomoravský hejtman a sociálnědemokratický poslanec Michal Hašek se vzdá poslaneckého mandátu a ponechá si funkci hejtmana. Termín na rozhodnutí měl do soboty, svůj postoj zveřejnil dnes večer v Událostech ČT. Zítra ho oznámí i karlovarský hejtman Josef Novotný a v pátek hejtman z Vysočiny Jiří Běhounek. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se domnívá, že budou s rozhodnutím následovat Haška. Ve sněmovně Haška nahradí starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

„Chci oznámit, že jsem se rozhodl vzdát se poslaneckého mandátu a věnovat se naplno práci jihomoravského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR,“ řekl v Událostech ČT Hašek. Rozhodování nebylo podle něj jednoduché, respektuje ale rozhodnutí výkonného výboru, který uložil straníkům s více volenými funkcemi zvolit jen jednu. „Kdo mě zná, ví, že jsem jihomoravský patriot, takže pravděpodobně ani neočekával jiný výsledek mého rozhodování,“ dodal odcházející poslanec.

Souběh funkcí se řeší v ČSSD delší dobu

Debata o kumulaci funkcí se v sociální demokracii vede již několik měsíců. Podle staršího rozhodnutí ÚVV ČSSD se totiž mají do 26. dubna hejtmani, kteří jsou zároveň poslanci, rozhodnout, zda zůstanou v čele kraje, nebo ve sněmovně. Jihočeský hejtman Jiří Zimola tak učinil na konci března, kdy se poslaneckého mandátu vzdal. Michal Hašek a hejtmané Karlovarska Josef Novotný a Vysočiny Jiří Běhounek chtěli své rozhodnutí oznámit na konci lhůty.

Počátkem dubna jihomoravský hejtman zároveň prohlásil, že česká ústava po něm nepožaduje, aby se některého ze svých mandátů vzdal. „Pokud se má řešit kumulace funkcí, my chceme, aby to bylo systémově,“ uvedl v rozhovoru pro rádio Impuls. „Prostě nemůže to být jen účelový útok na tři nebo čtyři hejtmany, nota bene, který může být ještě někým vnímán jako nějaká vnitrostranická odveta, řekněme za to, co se dělo v loňském roce,“ řekl s odkazem na podzimní krizi uvnitř ČSSD.

Hašek proto také spolu se zmíněnými hejtmanskými kolegy z řad ČSSD navrhl zavedení klouzavého mandátu poslance. Propříště by křeslo ve sněmovně nemělo být slučitelné s výkonem funkce ministra, hejtmana, starosty nebo primátora. Poslance, který by některý z těchto postů zastával, by ve sněmovně po dobu výkonu funkce zastoupil náhradník (více čtěte zde).

Další ústup do politického stínu

Složení mandátu je pro Michala Haška dalším ústupem do politického stínu. Úkrok stranou učinil už loni na podzim, kdy se vzdal funkce statutárního místopředsedy ČSSD. Reagoval tak na neúspěšný pokus o převzetí moci ve straně po říjnových parlamentních volbách. Ty sociální demokraté sice vyhráli, ale ne s očekávaným náskokem. Hašek po vyhlášení výsledků zorganizoval tajnou schůzku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem a po ní se neúspěšně pokusil svrhnout předsedu strany Bohuslava Sobotku.

Jihomoravský hejtman ale hodlá opět kandidovat na předsedu Asociace krajů ČR, kterou vede od roku 2008. Asociace sdružuje hejtmany všech krajů. „V rámci asociace budu vždy hájit zájmy jižní Moravy i ostatních krajů a budu posilovat roli asociace směrem k vládě, parlamentu a prezidentovi. Těším se jako hrdý patriot na to, že budu dělat něco pro náš kraj,“ sdělil Hašek.

Hašek absentér

Michal Hašek ve sněmovně dlouhodobě patří mezi nejméně aktivní zákonodárce. V srpnu 2012 zveřejnilo občanské sdružení Kohovolit.eu, dlouhodobě sledující aktivitu zákonodárců, analýzu aktivity jednotlivých poslanců z hlediska účasti při hlasování za první půlrok. Na prvním místě absentérů se umístil právě Hašek; podle výsledků měření hlasoval jen ve třech procentech případů a ani jednou nehlasoval o zákonech, které předložila jeho strana.  Stejně dopadl i v první polovině roku 2013; zúčastnil se zhruba jen každého pátého hlasování.

Letos v lednu ho potom za absentérství kritizoval předseda strany, a to právě v souvislosti s kumulací funkcí. „ČSSD a náš poslanecký klub v minulosti se sloučením poslaneckého a hejtmanského mandátu neučinily dobrou zkušenost,“ prohlásil. „Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny. Voliči i novináři na to oprávněně kriticky poukazovali.“

Novotný zítra, Běhounek pozítří

Karlovarský hejtman Novotný se chce k rozhodnutí, jestli si obě funkce ponechá, nebo se jedné vzdá, vyjádřit na čtvrtečním jednání zastupitelstva kraje. Dlouhodobě tvrdí, že souběh funkcí je pro kraj výhodou, protože mu umožňuje snadněji jednat s poslanci a ministry.

Hejtman Vysočiny Běhounek potom své rozhodnutí oznámí v pátek v 10:00 hod. formou tiskové zprávy. V minulosti už několikrát prohlásil, že počká, jak se vzhledem k volebním výsledkům bude vyvíjet situace ve sněmovně, a pak se rozhodne podle toho, co bude z jeho pohledu to nejlepší pro Kraj Vysočina.