ČT: Vzácné knihy z křtinské fary policie našla u sousedky

Křtiny - Část vzácných knih ze 17. století, které v lednu zmizely z fary ve Křtinách na Blanensku, policie našla u jedné z obyvatel. Minulou středu kriminalisté objevili při domovní prohlídce devět ze třiceti zmizelých knih. Bližší podrobnosti případu ale odmítli komentovat.

Ukradené historické svazky se daleko nedostaly (zdroj: ČT24)

Domovní prohlídka se v rodinném domě, který je od kostela a fary vzdalený jen pár desítek metrů, odehrála hned po Velikonocích. Zásahu v domě mladé ženy se účastnil i křtinský místostarosta. „Našla se tam část knih, které se ztratily z fary. Mělo jich být devět,“ popsal starosta František Novotný (nez.).

Odhalení toho, kdo za krádeží unikátních knih s největší pravděpodobností stojí, všechny v obci překvapilo. Žena totiž pravidelně chodila do kostela i na faru. „Pro nás pro všechny je to velmi bolestná záležitost. Ale člověk je člověk a je vystaven různým pokušením,“ reagoval místní kaplan Jiří Paleček. „Já myslím, že to nejsou lidi, takový čin hraničí s hyenismem,“ okomentoval krádež na faře starší muž.

Žena se do obce přistěhovala před několika lety, v rozlehlé nemovitosti žije i se svými dvěma malými dětmi. ČT se ji dnes doma nepodařilo zastihnout.

Štáb ČT se ženu pokusil kontaktovat
Zdroj: ČT24

Policie zatím podrobnosti případu odmítá komentovat s tím, že dosud neuzavřela vyšetřování. V tuto chvíli tedy není jasné, jestli žena knihy z fary skutečně odnesla nebo to, jestli jí někdo nepomáhal. Policie neinformovala ani o tom, jestli už ví, kde skončily zbývající výtisky.

Počet krádeží v kulturních budovách každoročně stoupá

Tři desítky ukradených knih za půl milionu korun ležely na faře více než 200 let. Ze vzácné sbírky vázané v bílé kůži zůstaly na svém místě jen dvě knihy, které byly dobře schované. Křtinský kněz už je ale raději nechal odvézt do diecézní knihovny v Brně. Devět výtisků, které kriminalisté zabavili při domovní prohlídce, zatím zůstává jako důkaz na služebně.

Podobných krádeží z kulturních objektů rok od roku přibývá a zároveň roste i celková škoda. Jen loni ukradli zloději vzácné předměty za víc než 5,5 milionu korun.