Zpravodajství Brno

Děkujeme, nechceme. Barum rally naráží na nesouhlas některých obcí

Velikost textu:

Zlín - Právě teď se rozhoduje o tom, jak bude vypadat trasat 43. Barum rally. Zatímco ještě vloni byla dohoda s obcemi relativně snadná, letos organizátoři oblíbeného závodu naráží na odmítavé stanovisko některých obcí častěji. Mohou za to loňské tragické havárie. Barum rally předčasně ukončila havárie, při níž zemřel jeden divák. O pár týdnů později následovala tragédie v Lopeníku, která vzala život čtyřem mladým dívkám.

Barum Rally
Barum Rally

Loňskou Barum rally předčasně ukončila smrt diváka v Halenkovicích na Zlínsku. Jestli se sem má závod vrátit, si vedení obce samo netrouflo rozhodnout. Hlasovat o tom nechala v anketé místní obyvatele. Ti nakonec souhlasili, vynutili si ale jednu významnou změnu. "Oproti původní trase se letos závod bude vyhýbat zastavěné části obce. Požadavek na tuto změnu vzešek od vlastníků pozemků," řekl starosta obce Jaromír Blažek (nez.).

Organizátoři závodu se poprvé obrátili i na vedení Fryštáku u Zlína. Chtěli získat povolení pro to, aby auta mohla projet vilovou čtvrtí a závodit v přilehlém lesním úseku. Žádost radnice smetla za stolu. "Taková soutěž do obydlené části nepatří. Rozhodli jsme se návrh odmítnout i s ohledem na to loňské smrtelné havárie. Část zastupitelů také brala v potaz to, že by došlo ke zničení některých stávajících komunikací bez jakékoli náhrady," vysvětlil mluvčí města Pavel Nášel.

  • Barum rally se tradičně setkává s velkým diváckým zájmem
    Barum rally se tradičně setkává s velkým diváckým zájmem zdroj: ČT Brno
  • Barum rally
    Barum rally zdroj: ČT Brno

Bez problémů proběhla naopak jednání v Lukově u Zlína. "Barum rally nám nevadí, protože jsme v souvislosti s ní neměli nikdy žádné problémy. Tento závod u nás má tradici," řekl starosta Jiří Jangot (nez.). "Řada lidí je soudných, takže si to přeberte, jak chcete," reagoval na dotaz ČT ředitel závodu Jan Regner.

Na vyjednávání o podobě trasy závodu mají organizátoři ještě zhruba dva měsíce. Konečná podoba by měla být známá nejpozději začátkem srpna. Závod startuje 30. srpna.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.