Jména obětí holocaustu zazněla napříč Českem

Praha - Lidé v Česku si připomněli památku obětí holokaustu, židovský svátek Jom ha-šoa. Při něm se čte seznam stovky lidí, kteří genocidu nepřežili. Stalo se tak například v Terezíně, v Praze na náměstí Míru, Brně či Liberci.

„Je to připomínka zla v lidských srdcích a bolesti, kterou tato zloba přinesla,“ řekl vrchní zemský a pražský rabín Karol Sidon. Podle něho zlo nabývá ideologických podob a nacismus je stále živý. Právě Židé jsou vůči těmto tendencím, které se na našem území obracejí hlavně proti Romům, velice citliví.

Manželé Věra a Jiří Baumovi z Terezínské iniciativy četli seznam lidí transportovaných do Terezína v červnu 1942 s daty jejich narození a úmrtí 18 minut. V Terezíně se vzpomínková akce uskutečnila už počtyřiadvacáté, takže zatím bylo připomenuto 2 400 obětí holokaustu, které prošly terezínským ghettem. Jde však o zlomek z celkového počtu přibližně 120 000 lidí, kteří byli deportováni do Terezína a nepřežili druhou světovou válku. „Nemělo by se na ně zapomenout,“ uvedla Věra Baumová, příslušnice generace potomků terezínských vězňů.

Jeden z příběhů se rozhodli oživit i studenti pražského gymnázia Přírodní škola. Dlouhodobě pracují na připomínání hrůz holokaustu v rámci projektu Terezínská štafeta. Během svého bádání objevili básně Hanuše Hachenburga - a rozhodli se je vydat knižně. Mladý básník zahynul v Osvětimi ve čtrnácti letech. Kniha s názvem Hned vedle bílá barva mráčků získala cenu za Nejkrásnější knihu loňského roku (čtěte víc) a Hanušovo jméno zaznělo i dnes během předčítání na náměstí Míru. 

Den památky obětí holocaustu, hebrejsky Jom ha-šoa, je 27. dnem měsíce nisan v židovském kalendáři. Právě toho dne v roce 1943 vypuklo povstání ve varšavském ghettu. Jeho zbylí obyvatelé tak reagovali na informace o rozsáhlém vyvražďování Židů odvážených z Varšavy. Na datum vypuknutí povstání později připadla připomínka šesti milionů obětí holocaustu. V Izraeli je tento den státním svátkem, dnes tam lidé památku obětí uctili dvěma minutami ticha. Vzpomínkové obřady se konají v Izraeli po celé zemi.

Jména obětí holocaustu zazněla napříč Českem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod