Zpravodajství Brno

Vinaři šlechtí nové odrůdy. Jejich cesta do vinoték ale může trvat i čtvrt století

Velikost textu:

Jižní Morava - Jihomoravští vinaři pravidelně představují nové odrůdy vinné révy. Ty nabízejí nepřeberné kombinace chutí a vůní, a zároveň jsou i odolnější vůči chorobám. Právě nyní nastalo dvoutýdenní období roku, kdy se s hodinářskou pečlivostí pouští pěstitelé do křížení odrůd. Je to však běh na dlouhou trať.

V průměru se každý rok zaragistruje jedna nová odrůda
V průměru se každý rok zaragistruje jedna nová odrůda
Otevřít galerii
  • V průměru se každý rok zaragistruje jedna nová odrůda zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Křížení se dá provádět jen dva týdny v roce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Trvá řadu let, než si konzumenti nová vína oblíbí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Méně známá odrůda Laurot zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nejprve musí zkušený vinař tzv. vykastrovat květenství, teprve potom může na blizny nanést pyl jiné odrůdy. I když se vše povede, následující roky se pak musí nová odrůda testovat. "Tento keř pochází z kombinace Regent a Frankovka. Křížení bylo provedeno před deseti lety a v tuto chvíli se zkouší kvalita vína a pěstitelské vlastnosti na větším počtu keřů," popisuje náročný proces Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity v Brně. Nová odrůda by se do vinoték mohla dostat až po čtvrt století od prvotního vykřížení keřů. Další čtvrt století zase trvá, než si ji milovníci vína oblíbí.

Pěstitele láká nejen vznik nových svěžích vůní a chutí nápoje, v němž se údajně skrývá pravda, ale také oceňují ekologický rozměr šlechtitelství. Nové odolnější odrůdy vína totiž nemusí vinaři tak často chemicky ošetřovat. Proti houbovým chorobám jsou často přirozeně imunní.

přehrát video
Hovoří vinař a šlechtitel Miloš Michlovský

Jedním z příkladů nové odrůdy je například Malverina, kterou vypěstoval vinař a šlechtitel Miloš Michlovský z Rakvic. "Malveriny se v republice prodává mezi dvaceti a třiceti tisíci lahví. Já sám prodám asi deset tisíc z nich," odhaduje svůj podíl na trhu Michlovský. Sám se podílel na vzniku zhruba desítky nových vinných odrůd. 

Mezi oblíbené vinařské odrůdy, které jsou relativně mladé, patří velkopavlovická Pálava z roku 1977. Zájem o ni stále roste a díky své aromatické vůni slámy si ji zamilovali i lidé, kteří novým odrůdám příliš nevěří. "Když se objeví nová odrůda, má k ní konzument nejprve nedůvěru," připouští Pavloušek. Trvá řadu let, než se dostane nové jméno do povědomí lidí, a než si originální chuť a vůni zamilují.

  • Méně známá odrůda Laurot
    Méně známá odrůda Laurot zdroj: ČT Brno
  • Než se nová odrůda dostane z keřů do vinoték, může trvat i čtvrt století
    Než se nová odrůda dostane z keřů do vinoték, může trvat i čtvrt století zdroj: ČT Brno

"V průměru se ročně zaregistruje jedna nová odrůda," tvrdí znalec vinné révy Pavloušek. Zároveň upozorňuje, že není možné při šlechtitelství sledovat jen aktuální zájem konzumentů, kteří preferují například aromatická vína. "Protože doba vyšlechtění odrůdy je dlouhá, nemůžeme respektovat momentální módní trendy. Musí se to dělat s dlouhodobým horizontem," naznačuje časovou náročnost šlechtitelství Pavloušek.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.