Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

22. 2. 2012

Máte slovo s M. Jílkovou a ministrem Drábkem o novém systému vyplácení sociálních dávek

Jak funguje nový systém vyplácení sociálních dávek? Je jednodušší a přehlednější? Dostanou se sociální dávky k potřebným a včas? O tom povede Michaela Jílková živou debatu s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem, náměstkem generálního ředitele Úřadu práce Martinem Žárským, ředitelem krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martinem Horákem a dalšími. Ve čtvrtek 23. ledna od 20:55 hodin na Jedničce.

Od ledna dochází k velkým změnám v systému sociálních dávek. Mění se jejich výše, posuzování i vyplácení. Vše zajišťuje jeden úřad, a to Úřad práce. Změny se dotýkají nejen zdravotně postižených, ale i matek na mateřské nebo nezaměstnané. Ministerstvo se domnívá, že sloučením agend pod jeden úřad ušetří asi 700 milionů.

Tento nový systém ale přinesl na začátku roku spoustu problémů. Některé dávky vyplaceny nebyly, jiné několikrát. Lidé čekali na Úřadech práce několik hodin, nevyznali se v nových pravidlech. Úředníci jim nebyli schopni podat vysvětlení, protože sami také tápali.

Je po více než měsíci fungování lepší? A je tento systém jednodušší a přehlednější, jak tvrdí ministerstvo? Sám ministr Drábek přiznal, že došlo ke komplikacím, které budou muset být napraveny. Na odstranění problémů si dal čas do konce března. Jinak bude uvažovat o odstoupení z funkce.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT