Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

13. 12. 2010

Ptáčata České televize oceněna jako Čin roku

U příležitosti Mezinárodního dne lidských práv byla v pátek 10. prosince udělena ocenění Gypsy Spirit 2010. Dokumentární seriál České televize Ptáčata, jehož hlavními hrdiny jsou osmileté romské děti, získal cenu v kategorii Čin roku. Cenu převzali autoři projektu Ladislav Cmíral a Kamila Zlatušková při slavnostním vyhlášení v kulturním centru Pražská křižovatka.

V seriálu televize veřejné služby Ptáčata se netradičním způsobem představují děti, které hned v útlém věku zažily rasismus na vlastní kůži. Prvním impulsem pro jeho vznik byla petice. Rodiče dětí, které nejsou romské, v ní odmítli dát své potomky do stejné třídy s dětmi romskými. Autoři se rozhodli o dětech odsunutých předsudky na okraj společnosti natočit šestnáctidílný dokumentární seriál. V něm se děti díky malým kamerám staly spolutvůrci zprávy o svém životě. Dávají tak majoritě šanci poznat svět „viděný“ jinýma očima. Díky natáčení prožívají humorné i dramatické chvíle. Je naděje, že dlouhodobý časosběrný projekt může být potřebným krůčkem na cestě k lepšímu, barevnějšímu a plastičtějšímu mediálnímu obrazu menšin. Ten by měl nabourávat pozitivní i negativní stereotypní vnímání nás všech. V rámci středoevropského vysílání jde o výjimečný a vůbec první případ žánru tzv. docu-soap, dokumentárního seriálu, který navíc ukazuje svět očima osmiletých dětí.

Česká televize vysílá Ptáčata od září každý pátek ve 20:55 na ČT2. Více informací o celé sérii včetně odvysílaných epizod najdete na www.ptacata.cz.

Ceny Gypsy Spirit jsou udělovány u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv a jejich vyhlašovatelem je Sekce pro lidská práva Úřadu vlády České republiky v rámci vládní Kampaně proti rasismu 2010. Záštitu nad letošním, druhým, ročníkem převzal předsedy vlády České republiky Petr Nečas, předsedkyně podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu Heidi Hautala, prezident Václav Havel a bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. „Gypsy Spirit je oceněním obrovského úsilí nesčetného počtu jednotlivců a skupin k hledání porozumění mezi Romy a majoritní společností. To, že je to práce nelehká, dokazuje nedávný výzkum agentury STEM, dle kterého 83 procent Čechů považuje Romy za nepřizpůsobivou skupinu obyvatel a 45 procent by je nejraději v Česku vůbec nevidělo. Gypsy Spirit nastavujete zrcadlo všem, kteří volí rychlá, razantní a především zdánlivá řešení,“ řekl Czeslaw Walek, vrchní ředitel Sekce pro lidská práva Úřadu vlády.

Záznam udílení cen odvysílala ČT24 v sobotu 11. 12.: www.ceskatelevize.cz/vysilani/

Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT