Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

20. 8. 2008

ČT digitálně: Piktogram i lišta v jižních a středních Čechách

ČT informuje diváky o blížícím se startu veřejnoprávního multiplexu z vysílačů České Budějovice - Kleť a Praha - Cukrák.

Do analogového vysílání ČT2, které bude na těchto vysílačích ukončeno, byl vložen speciální symbol a textová lišta.

Česká televize zahájila informační kampaň před spuštěním digitálního zemského vysílání multiplexu veřejné služby v jižních a středních Čechách. Do analogového pozemního vysílání ČT2 z příslušných vysílačů je vložen piktogram a textová lišta. Následovat budou další kroky komplexních informačních aktivit.

Multiplex veřejné služby (MPX1) bude v územních oblastech Praha (Praha a část Středočeského kraje) a České Budějovice (Jihočeský kraj) spuštěn koncem září 2008. Přesný termín, kdy obyvatelé uvedených regionů naladí digitální zemské vysílání MPX1, tedy digitální vysílací sítě 1 se všemi čtyřmi programy České televize, bude oznámen v první dekádě měsíce září.

Start DVB-T vysílání multiplexu veřejné služby si v obou územních oblastech vyžádá ukončení analogového pozemního vysílání ČT2, aby se tak uvolnil potřebný vysílací kmitočet – na vysílači České Budějovice - Kleť to je 49. televizní kanál a na vysílači Praha - Cukrák 53. TV kanál. Analogové zemské vysílání Dvojky bude v obou případech definitivně vypnuto těsně před startem digitálního pozemního vysílání multiplexu veřejné služby.

Diváci již nyní snadno poznají, zda-li ladí analogový signál, jehož šíření bude ukončeno a musí se tedy připravit na digitální příjem. Do analogového pozemního vysílání ČT2 z Kleti i Cukráku je od 20. srpna 2008 vložen speciální symbol – piktogram v podobě čtyř čtverců situovaných do pravého spodního rohu obrazovky – a také textová lišta s nejdůležitějšími informacemi (obrázek viz příloha). Obyvatelé uvedených regionů, kteří ve vysílání druhého programu ČT uvedené atributy neregistrují, o analogový pozemní příjem Dvojky zatím nepřijdou, neboť využívají signál z jiného vysílače. I oni samozřejmě budou moci posléze, v případě dostupnosti, sledovat nové digitální pozemní vysílání ČT1, ČT2, zpravodajské stanice ČT24 a ČT4 SPORT v rámci multiplexu veřejné služby.

Česká televize bude o dalších krocích při výstavbě multiplexu veřejné služby průběžně informovat ve svém zpravodajství, v dalších pořadech i prostřednictvím informačních spotů, dále v časopisu ČT+, v teletextu ČT1 na straně 650, v internetovém speciálu www.digiCT.cz, a také ve spolupráci s regionálním tiskem a rozhlasem. Lidé se mohou obracet na horkou linku digitalizace Diváckého centra ČT na číslo 261 13 74 74 (denně od 7.30 do 20.00 hodin).

Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Textová lišta a speciální symbol (piktogram v podobě čtyř čtverců) (232 kB)