Další díl světoznámé a oceňované soutěže pro amatérské pekaře a cukráře! Nechte se okouzlit tím nejtradičnějším, co se u nás doma peče. Pořadem provází V. Kopta a T. Bebarová. Režie J. Fronc
00:00:10 Mein Gott, der Strudel!
00:00:13 neboli: Můj bože, štrúdl!
00:00:16 -Vašku! No co to tam děláš?
00:00:21 -Terezko, já ti to vysvětlím.
00:00:22 Der Strudel německy znamená vír, tedy vodní vír,
00:00:26 a když před mnoha staletími
00:00:28 nějaký námořník ve strážním koši na bárce nebo na škuneru
00:00:31 spatřil před přídí lodi der Strudel, zvolal:
00:00:34 " Mein Gott, der Strudel!"
00:00:35 a bylo jasné, že se blíží vodní vír
00:00:37 a všichni věděli, že je zle.
00:00:39 A právě ta podobnost toho vodního víru s tím závinem
00:00:43 dala vzniknout názvu toho sladkého moučníku, víš?
00:00:46 Jako že Strudel - vír, závin - vír, závin... Chápeš to?
00:00:51 -Já ti něco povím.
00:00:52 Nejlepší štrúdl dělala moje babička Františka,
00:00:54 která se dožila téměř 103 let,
00:00:56 a i když jsem měla recept, to je zajímavé,
00:00:58 tak jsem ho nikdy neudělala tak dobrý, jako ona.
00:01:02 *Minulý díl se nesl v duchu
00:01:04 tradičního českého domácího pečení.*
00:01:06 -Držíme pěsti!
00:01:08 *Kynutá bábovka, žloutkové věnečky...*
00:01:12 -Ty jsou strašný!
-Strašně se roztekly do strany.
00:01:14 *...a především narozeninový dort pro děti
00:01:16 se nejlépe povedly Daniele,
00:01:17 která se stala historicky prvním pekařem týdne.*
00:01:20 -Krásná práce!
-Děkuju!
00:01:22 *Naopak štěstí neměl Honza
00:01:24 a s naší soutěží se musel rozloučit.
00:01:27 V dnešní epizodě pekaře prověří všem dobře známá klasika.*
00:01:30 -Já ti to radši podržím, ty si to tam přenes. -A je to v troubě.
00:01:36 *Poté se zkusí vyrovnat vídeňskému cukrářskému učni.*
00:01:40 -Tak takhle asi ne, no. Fakt ne.
00:01:43 -Mám strach to rozkrojit, no.
00:01:44 *A hlavní bude se nezhroutit.*
00:01:47 -Pane bože!
00:01:48 -Ježíšmarja!
00:01:50 -Já se u toho nemůžu ani smát. Já se bojím fouknout.
00:02:20 -Neberu to jako nějakou soutěž,
00:02:22 ale spíš jsem se sem přišla něco naučit.
00:02:26 -Strašně se bojím, co bude technická výzva,
00:02:28 jestli to bude moje smrt.
00:02:32 -V noci se budím hrůzou,
00:02:33 že mám něco nedopečený, přepečený, něco prasklo,
00:02:35 něco se úplně z tý trouby ztratilo.
00:02:39 -Musím být trpělivější, trpělivější, trpělivější
00:02:41 a nenechat se prostě vystresovat tím časem.
00:02:54 -Vítejte v našem soutěžním stanu.
00:02:57 Před námi je první dnešní výzva, výzva osobní.
00:03:00 Vaším úkolem bude upéct co nejlepší výrobek
00:03:02 na téma štrúdl z listového těsta.
00:03:06 -Důležité je, aby váš závin neboli štrúdl
00:03:08 byl krásně propečený, na povrchu se zlatavou kůrčičkou,
00:03:12 ale především aby byl strašně dobrý.
00:03:16 -Použité těsto musí být váš výrobek.
00:03:20 Na výrobu máte 2,5 hodiny.
00:03:23 -Startujeme...
-Pečte teď!
00:03:29 *štrúdly připravují soutěžící podle svých rodinných receptů
00:03:32 a na osobní výzvu se mohou předem připravit.*
00:03:36 -štrúdl doma milujeme,
00:03:39 to je prostě něco, co mi připomíná dětství.
00:03:44 -Musím říct, že když si člověk opravdu dělá
00:03:45 domácí listový těsto z dobrýho másla,
00:03:48 nikdy to není jako kupovaný listový těsto,
00:03:50 jenom to prostě trvá den a půl.
00:03:53 -Když se řekne štrúdl,
00:03:54 tak to jsou prostě pro mě jablka se skořicí
00:03:57 a překládat, překládat, překládat.
00:03:59 -Já ho ráda vyvaluju čtyřikrát na čtyřikrát,
00:04:02 to znamená abych měla těch lístků co nejvíc to jde.
00:04:06 -A my budeme hodnotit to, jak je upečené, jak vypadá,
00:04:09 jakou má náplň a co v žádném případě nechceme vidět
00:04:13 je naplněná mokrá nedopečená roláda.
00:04:20 *Kdo někdy zkoušel domácí listové těsto, určitě potvrdí,
00:04:23 že dvouapůlhodinový limit je hodně přísný.
00:04:26 Správné listové těsto se totiž
00:04:28 musí při přípravě až jedenáctkrát přeložit
00:04:30 a jednotlivé vrstvy do sebe pečlivě zapracovat.*
00:04:34 -Já dělám doma listový těsto prostě celý den.
00:04:37 A udělat listový těsto v časovým limitu
00:04:39 je prostě pro mě... Vůbec nevím, jak to dopadne.
00:04:44 *Listové těsto lístkuje,
00:04:45 protože takzvaný vodánek je rozdělný vrstvami tuku s vodou.
00:04:49 Ta se během pečení odpařuje a těsto rozdělí.*
00:04:51 -Porota mě sice varovala před bylinkama a kytičkama,
00:04:54 ale jsem to já a jsem tady za sebe, tak prostě já to ráda používám,
00:04:58 takže to asi bohužel u mě u všech výrobků
00:05:01 bude jako trochu vidět, no.
00:05:05 *Bára se dnes pokusí o štrúdl z kompotovaných třešní.*
00:05:16 -Jak to válíte?
-No je to pracný.
00:05:18 -Jo?
-Taková posilovna tady trošku.
00:05:20 -Se trošku zahřejete, viďte?
-Ano. Určitě ano.
00:05:24 *Pavlína miluje čistý vzduch venkova
00:05:26 a její domácnost je pro ni jako přístav.
00:05:29 Domácí rukodělky, stejně jako pečení, jsou pro ni odpočinek.
00:05:35 I její štrúdl bude vonět tradiční českou vesnicí.*
00:05:40 -Já teda ráda dělám ze špaldový mouky. -A proč?
00:05:42 -Přijde mi, že mě tak nezatěžuje. Mám ji ráda.
00:05:45 -Tam je to prapůvodní zrno, není to ta přešlechtěná pšenice.
00:05:49 *Listové těsto se při přípravě musí neustále chladit,
00:05:52 aby se zapracované máslo udrželo ve vrstvách.*
00:05:56 -Chceš tím vzít po hlavě?
00:05:58 -Já jsem to těsto podělal.
-Už je to pevný.
00:06:04 -Zabaluji kostku másla vlastně do vodánku,
00:06:07 který jsem si udělala z mouky, soli a octu.
00:06:12 *Ani Anička se nepouští do žádného experimentu.
00:06:14 Jablka a skořice jsou klasika.*
00:06:17 -Odkud máte recepturu dneska? Odkud čerpáte?
00:06:19 -Recept mám vlastně jako od babičky, no.
00:06:22 Ta spíš dělá teda tažený, ale...
00:06:24 -Ale umí i listový?
-Ano.
00:06:26 -S máslem?
-Ano.
00:06:27 -Kolik ho tam máme?
-1 kostičku másla.
00:06:29 -Na kolik mouky?
-400 gramů.
00:06:32 -Tak to bude pěkně bohatý těsto.
00:06:36 -Tady mám těsto verzi 1.0, který úplně nevyšlo.
00:06:40 Tam jsem zapomněl přidat máslo,
00:06:43 takže je to vláčný asi tak jako dlažební kostka.
00:06:47 *Josef je nadšenec do všeho, co zavání technikou.
00:06:50 Spolu se svým strýcem dokázali rozpohybovat i tohoto veterána.
00:06:57 Svůj štrúdl chce ochutit napůl sušenými fíky.*
00:07:02 -A teď už tady dělám druhou, verzi číslo 2,
00:07:05 takže ta snad bude lepší a bude snad i lístkovat.
00:07:13 -Ta žena musí mít ale ukrutánskou sílu!
00:07:16 -A vařila Lucinka kašičku.
00:07:18 -Copak se to tady míchá, Lucko?
-Vanilková omáčka.
00:07:23 *Lucie je Jihočeška. Na tamní metropoli,
00:07:25 založenou Přemyslem Otakarem II., je právem hrdá.
00:07:33 Jablečný štrúdl si nedovede představit
00:07:35 bez smetanové omáčky s vanilkou.*
00:07:38 -Z čehopak ji mícháte?
-Výborně!
00:07:40 -Ze smetany, z mléka, ze žloutků, z cukru, z vanilky, škrobu.
00:07:46 -Takže žádný tuk prakticky, jenom smetana?
00:07:48 -Ne, naprosto dietní.
-Naprosto dietní.
00:07:58 -Těch aspektů, co se může pokazit, je strašně moc.
00:08:01 Může nám nevylistovat, může nám protéct máslo,
00:08:03 může se toho stát opravdu hodně.
00:08:07 *Jenda tráví volný čas se svou nerozlučnou čtyřnohou kamarádkou.
00:08:12 Procházky kolem Hamerského rybníku mají rádi oba.
00:08:17 Jeho štrúdl nemá být balený, ale překládaný.*
00:08:23 -Já mám štrúdl s rebarborou, jahodama, mandlema
00:08:26 a nahoře bude ještě drobenka.
00:08:28 -Tahle kombinace je pro mě absolutně famózní.
00:08:31 -Božská kombinace.
-Tak to jsem moc ráda.
00:08:34 *Rodina, kamarádi a sklenka vína.
00:08:36 Veronika toho ke svému štěstí nepotřebuje víc,
00:08:39 snad jen teplé sluneční paprsky.
00:08:43 Její štrúdl má chutnat po jahodách, rebarboře a létě.*
00:08:48 *Čas na chlazení těsta využívají soutěžící přípravou náplní.*
00:08:59 -To není ale úplně obyčejný štrúdl, když tam máme mandle.
00:09:01 -To jsem si trošku vytunila, no.
00:09:03 To babičky úplně neměly, to je pravda.
00:09:05 -A mandle jste nějak opražila?
-Opražila jsem je nasucho.
00:09:08 Strouhanku jsem si taky opražila nasucho.
00:09:10 -To já tady cítím. Temná mistička.
00:09:14 *Kromě skořice Petra do svého závinu přidala i badyán.*
00:09:19 -Mně se to úplně nelíbí, to moje těsto, ale...
00:09:21 -A moje se ti snad líbí?
00:09:23 -No ty máš úplně hlaďounký těstíčko jako, jo?
00:09:29 -Nebudu dělat z jablek, budu dělat ořechovou náplň,
00:09:33 do které přijde hroznové víno, kakao
00:09:36 a samozřejmě je v tom ještě zamíchaná marmeláda,
00:09:39 aby to bylo nějaké pikantní.
00:09:41 *Jako v každé rodině
00:09:43 i u Marcely je kuchyň středobodem domácnosti.
00:09:45 Je sice malá, ale příjemné atmosféry má na rozdávání.
00:09:52 Hroznovým vínem chce Marcela naplnit štrúdl ve tvaru krokodýla.*
00:09:58 -Mandličky na másle?
-Mandličky na másle se solí trošku.
00:10:02 -Tu strouhanku jsi taky dělala na sucho, viď?
00:10:04 -Já jsem si ji už opražila.
00:10:06 Můžeš si vzít ode mě, já myslím, že jí mám hodně moc.
00:10:08 -Já vidím, že tady kroužláte, jak říkala moje babička, jablka.
00:10:11 Víte, že nejvíc vitamínů je právě v té slupce?
00:10:13 -Když ale ono to potom není dobrý v tom štrúdlu,
00:10:15 když je to se slupkou.
-No, já vám něco řeknu.
00:10:17 Já teda doma právě ze zdravotních důvodů
00:10:20 dělám štrúdl vždycky se slupkou.
00:10:23 Jestlipak víte, který jablíčka jsou úplně nejideálnější?
00:10:26 -Český?
-Ty ze zahrádky.
00:10:28 -Český.
-Samozřejmě!
00:10:29 -Ale dneska u těch obchodníků
00:10:31 nakrásně můžete si přečíst zemi původu
00:10:33 a někdy znát i přímo pěstitele těch jablek.
00:10:50 -Kdepak máte těsto?
-Těsto je v mrazáku.
00:10:53 -Co tam dělá?
-Odpočívá.
00:10:55 -S čím že máme tenhle štrúdlik?
00:10:57 -S tvarohem a s domácíma meruňkama sušenýma.
00:11:00 *Hanka má hodně netradičního koníčka.
00:11:02 V minipivovaru svého tatínka
00:11:03 občas brigádničí jako pomocný sládek.
00:11:09 Do svého štrúdlu připravuje
00:11:10 tvarohovou náplň s domácími meruňkami.*
00:11:19 -Abych ti neudělala máslo na ten štrúdl.
00:11:23 -Kolik může být času?
00:11:26 Myslíš, že už by měl jít do trouby?
00:11:28 -Tak 25-30 minut na pečení...
00:11:32 -Buď tam bude těch 1000 lístků, anebo tam nebude ani jeden.
00:11:42 -Zbývá vám hodina času.
00:11:51 -A koukám, že naznačujete těstu, aby lístkovalo, těmi lístky,
00:11:56 jestli jsem to správně pochopila.
00:11:57 -Výborně! To jsem ani nemyslela, ale moc se mi to líbí.
00:12:01 *Pro Danielu je pravý štrúdl
00:12:02 jen ten s jablky, ořechy a rozinkami.*
00:12:06 -Když nebude lístkovat, tak furt tam nějaký lístky budou.
00:12:08 -Ty lístky tam budou.
00:12:15 -Ty to máš jak miminko zabalený v zavinovačce. Že jo?
00:12:19 -Tady nebude ani jeden štrúdl stejný.
00:12:22 -Pakliže vychytají to těsto,
00:12:24 tak si opravdu myslím, že se máme na co těšit.
00:12:26 -Já to radši podržím a ty si to přenes.
00:12:31 Dobrý. Dobrý.
00:12:35 -A tohle děláte, Marcelko, dětem doma?
00:12:37 -Dělala jsem dceři a byla z toho nadšená.
00:12:39 -To věřím!
00:12:47 -A jsme v troubě.
00:12:51 A je to v troubě.
00:12:58 -Já se strašně bojím.
00:13:00 -Já už to mám tam a mně to neroste zase. -Ne? Nelistuje?
00:13:05 -Jak dlouho to tam je?
-Teď je to tam 13 minut.
00:13:09 -A jak dlouho to tam bude?
-No, 35.
00:13:11 -A taky asi záleží na stupních. Na kolik?
00:13:13 -Teď tam máme 200 a za chvilku budeme stahovat tak těch 190, 180.
00:13:18 -Nestahujte! Brod je daleko.
00:13:21 -Přijde mi, že je vidět krásně, jak to listuje,
00:13:23 jak tam pod tím běhá ten vzduch.
00:13:25 -Tak to je supr.
-Snad.
00:13:28 -Takhle se tváří včelaři, když jim uletí včely?
00:13:31 -Ne, já jen tady zírám na Marcelku,
00:13:34 co tu vytváří toho krokodýla. To je úžasný!
00:13:35 -Marcelka za námi právě otevřela naplno puštěnou troubu,
00:13:38 tak když dovolíte, já už bych se potřeboval posunout.
00:13:41 -Tak my radši půjdeme.
00:13:42 -Hanko, copak děláte?
-Já se modlím.
00:13:45 -A mohla byste ukázat,
00:13:46 jak se modlí takhle člověk třeba k takovému štrúdlu?
00:13:48 -Například takhle se modlím. Prosím! Prosím! Prosím!
00:13:54 -Aby co udělal?
-Aby vyskočil a aby lístkoval.
00:13:58 *Nervozita opanovala nejen Hanku, ale celý stan.
00:14:01 Většina závinů se už peče
00:14:02 a soutěžícím nezbývá, než si navzájem držet palce.*
00:14:07 -No, tak uvidíme.
00:14:11 Tak a teď už to bude žít vlastním životem.
00:14:21 -Milí soutěžící, zbývá vám 30 minut do konce pečení.
00:14:25 -Já to nestihnu!
00:14:28 -Já jsem tam jenom takhle dala papír,
00:14:30 ale už ho sundám, aby se mně udělal zlatavej.
00:14:45 -Já doufám, že dopadnu dobře.
00:14:47 To je moje přání.
00:14:50 -No, jestli to stihnu, tak to je o vteřiny.
00:14:52 -Zkontrolujem pacičky. Jé, ty se připekly! Uvidíme...
00:14:56 -Ty oříšky samozřejmě spálený jako oddělám, no.
00:15:09 -Taky ti trošku vytejká?
00:15:11 Stejně, jako mně, no.
-Nebylo to dobře podchlazený, no.
00:15:15 -Jdeme! Jdeme! Jdeme! Jdeme!
00:15:18 Tak, počkej. Já ti tohle uhnu. Posuň si to!
00:15:23 -Přátelé, do konce pečení zbývá 5 minut.
00:15:33 -Zatím má upadlý oko, ale ještě ho musíme nechat.
00:15:39 Snad to stihnu.
00:15:42 -No jestli se to povedlo se pozná, až se do něj řízne,
00:15:44 ale to bohužel my nemůžeme, to musí až porota, takže...
00:15:57 -Už...
00:16:03 Dáme ho na to rovnou?
00:16:07 -To je oko, no.
-Já mu to oko tam přidrátuju.
00:16:14 -To jsem přesně věděla!
00:16:21 To je špatně todle!
00:16:31 -To je na minutu přesně ale.
00:16:34 Jestli je vůbec dopečenej.
00:16:39 -Protože jsem hloupá a přenášela jsem to jenom na tom papíře.
00:16:44 -Myslíš, že je dopečenej?
-Já si myslím, že jo.
00:16:57 -Je to neúprosné, ale je tady konec!
00:17:00 -Prosím, ukončete pečení!
00:17:03 Dejte, prosím, své výrobky před sebe a odstupte.
00:17:18 -Tak, Pavlínko, tak se nám připomeňte. Co jste nám upekla?
00:17:21 -Takže já jsem upekla závin ze špaldové mouky
00:17:23 a vevnitř jsou klasicky jablíčka, skořice, jsou tam pražený oříšky.
00:17:32 -Na řezu vypadá báječně.
00:17:34 -Můžu?
00:17:38 Máte ho maličko nedopečený. Určitě chtěl ještě déle v troubě.
00:17:44 Voní to tady teda nádherně po rebarboře a jahodách.
00:17:46 -Já už slintám.
00:17:47 -Je vidět, že vám to krásně listuje,
00:17:50 ale snažila jste se nějak zahustit ten kompot vevnitř?
00:17:53 -Dávala jsem tam právě ty piškoty, aby...
00:17:56 -A co myslíte, stačilo to?
-Ne.
00:17:57 -Zkuste někdy použít trošku škrobu nebo vanilkovej pudinkovej prášek.
00:18:01 On vám krásně vlastně během toho vaření začne jakoby želírovat.
00:18:09 Z čeho to dostalo takovou zajímavou barvu? Čím jste to posypala?
00:18:12 -Posypala jsem to právě tím kokosovým cukrem mletým,
00:18:15 takže právě proto to má takovou chlebovou barvičku.
00:18:19 -Tady je krásně vidět, jak vám listuje patka.
00:18:21 To je úplně nádherný.
00:18:23 -No, já právě musím říct,
00:18:24 že už na řezu cítím, že to klaplo. -Tady to chrastí.
00:18:26 -Ten štrúdl vypadá nádherně.
00:18:28 -Chuťově zajímavý. Baví mě tam ty oříšky křupavý.
00:18:33 Krásně vám listuje těsto.
00:18:38 -Copak se nám tady stalo s tím očičkem jedním?
00:18:40 -Upadlo, takže je tam přidělaný párátkem.
00:18:43 -Jinak náplň je chuťově zajímavá.
00:18:45 -Exklusivní chuť listového těsta,
00:18:48 ale ta sůl! Ta sůl!
-Ještě sůl?
00:18:51 -Ta mi tam trošku chybí. Ta sůl!
00:18:57 -Tak já můžu říct, že tady vizuelně tohle je normálně štrúdl výstavní.
00:19:03 Takže my v tom máme jablíčka, máme v tom samozřejmě...
00:19:05 -Jablka, trochu fíků,
-Ale!
00:19:08 -a pomerančová kůra.
00:19:09 -Šťavnatý, tenký těsto. Za mě hodně pomeranče, zbytečně moc.
00:19:16 -Copak máme vevnitř?
00:19:18 -Vevnitř je tvaroh s trochou citrónové kůry...
00:19:22 -Mimochodem, štrúdl musí praskat dobrotou.
00:19:26 -Ano, praskal dobrotou. Přesně tak.
00:19:28 -A zase můžeme vidět, že krásně listuje těsto.
00:19:31 A zase se maličko obávám...
00:19:32 TEREZA KÝCHLA.
-Je to pravda.
00:19:34 -Správně se obávám, jestli je dopečený. Ale vypadá, že je!
00:19:38 -Není sladký.
-Málo cukru, no. Určitě.
00:19:43 -Danielo, tak nám připomeňte, co jste si pro nás připravila.
00:19:45 -Já jsem si připravila klasický jablečný štrúdl jako od maminky.
00:19:50 -Jinak zase je vidět, že vám to krásně lístkuje.
00:19:52 -Nádherný štrúdl! Vidíte to?
00:19:53 Krásně naplněný, žádná díra, nic nám nevytéká.
00:19:55 -Vidím, že jste nám tady připravila i pudink.
00:19:57 -To je takový speciální jako šlehaný šodó krém.
00:20:00 -Tohle je přesně jak od maminky. Fakt!
00:20:02 -Nedopečený a šťavnatý.
00:20:08 -Za mě zatím nejlepší listové těsto vizuálně.
00:20:14 -Brilantní i chuťově je to listový těsto! -Děkuju.
00:20:20 -Chtěl jsem upéct štrúdl,
00:20:22 kterej je plněnej jabkama, hruškama, rozinkama.
00:20:24 -A co vám z toho vyšlo?
-Vůně. Krásně voní.
00:20:27 -Krásně voní? Tak to je výborný!
00:20:29 No, maličko nám vytekla náplň.
00:20:34 -Výborný! Ta hruška je tam cítit. Je to skutečně výborná chuť.
00:20:42 -Úžasný! Krásně konzistentní náplň.
00:20:44 Já mám rád, když jsou ty jablíčka jako na větší kousky.
00:20:46 Těsto se rozpadá příjemně.
00:20:48 -A já bych ten spodek trochu dotáhla,
00:20:50 protože tady mi svítí trošku barevně.
00:20:52 -Ty si dotáhni spodek a já si ochutnám zmrzlinu.
00:20:56 -S tím štrúdlem dohromady to je báječný. -Je to výborný!
00:21:02 -To by mě zajímalo, co nám původně chtěla Lucka upéct dneska.
00:21:06 -Listové těsto se mi nějak nevedlo už od začátku
00:21:09 a ve finále prostě spadlo.
00:21:11 -Já jsem tu nehodu viděl na vlastní oči.
00:21:13 Lucii zradil pečicí papír.
00:21:16 -Ale CHUŤOVĚ nemá chybu, ten štrúdl. O tom žádná.
00:21:20 -Chuťově není špatný.
-Děkuju.
00:21:22 Moc děkujem.
-Děkujeme.
00:21:32 -Trošku málo sladkej, na závěr už jsem ho nestihla pocukrovat, no.
00:21:36 -štrúdl se povedl, akorát škoda,
00:21:38 že opravdu mě nenapadlo obalit to ovoce do nějakého škrobu.
00:21:44 -Chutnal jim, měla jsem radost, že říkali,
00:21:46 že je to jako od maminky. A to jsem přesně chtěla,
00:21:48 to byl prostě štrúdl, kterej pekla moje mamka.
00:21:51 -Bál jsem se velmi hodnocení
00:21:52 a nechápu, že umím sám sebe tak vystresovat.
00:21:57 -Já mám pocit, že dnešní den je jedna velká katastrofa.
00:22:02 Slzy jsou.
00:22:09 *Čas na oddych byl velmi krátký a už je tu další úkol.
00:22:12 Má prověřit, jak zruční a zběhlí pekaři
00:22:14 naši soutěžící doopravdy jsou.*
00:22:18 -Technická výzva je připravena, to znamená, že po vás budeme chtít
00:22:21 excelentní technické Zpracování receptu našich porotců.
00:22:25 -Ovšem kromě exaktní techniky tu bude prostor i pro-
00:22:29 já bych přímo řekl sametově jemnou konzistenci
00:22:31 a omamnou vůni čokolády.
00:22:35 -Dnešní recept pro vás připravila Mirka.
00:22:37 Mirko, chceš k tomu něco říct?
00:22:39 -Jako bonbónek nebo třešinku na dortu bych si od vás přála,
00:22:43 abyste mně napsali krásně čokoládou nápis naší soutěže.
00:22:49 Děkuji vám.
00:22:52 -Děkujeme. A požádáme vás tedy oba, abyste opustili náš stan,
00:22:55 protože ani teď není možné,
00:22:57 abyste byli u toho, až budeme vyhlašovat technickou výzvu.
00:23:03 -Originální recept zvolený pro tuto výzvu
00:23:06 pochází z dílny šestnáctiletého učně,
00:23:11 který ho vyrobil pro knížete Metternicha.
00:23:14 Tím učněm nebyl nikdo jiný, než Franz Sacher.
00:23:20 -No tak já myslím, že úplně všem je jasné,
00:23:22 že vaším úkolem bude teď vytvořit čokoládový dort á la Sacher.
00:23:27 Jako vždy máte veškeré ingredience před sebou na pracovních deskách.
00:23:32 -No a já věřím, že šestnáctiletého učně hravě strčíte do kapsy!
00:23:37 -Jste připraveni?
-Ne.
00:23:39 -Na výrobu máte 2 hodiny.
00:23:42 -Pečte
-teď!
00:23:46 *Každý soutěžící má před sebou stejný recept,
00:23:48 kterým se musí řídit,
00:23:50 díky tomu pak lze hotové dorty velmi dobře porovnat.
00:23:53 Ale jak se říká: "11 pekařů rovná se 11 různých výrobků."
00:23:59 -Našlehejte máslo.
00:24:03 -Já asi nebudu teďka improvizovat,
00:24:05 budu to všechno dělat podle receptu.
00:24:07 Sacher jsem nikdy nepekla, protože úplně neholduju čokoládě,
00:24:11 ale rozhodně mi to přijde lehčí, než věnečky.
00:24:15 -No je tam hlavně, si myslím,
00:24:16 důležitý neutlouct ty bílky, když se dělá to těsto,
00:24:18 aby to pak bylo hezky nadejchaný a lehký.
00:24:28 -Budu doufat, že to bude tak akorát sladké.
00:24:31 A stále jsem rozhodnutá neochutnávat, tak budu doufat.
00:24:35 Musím tomu věřit, no.
00:24:42 *Čtení receptů patří mezi základní dovednosti pekaře a cukráře.*
00:24:52 -No a na co si mají dnešní soutěžící dávat vlastně pozor?
00:24:55 -Na všechno! Zdánlivě jednoduchý dort má v sobě plno nástrah,
00:24:59 ať už je to rozpouštění čokolády, smíchání hmoty,
00:25:02 protože to musí být opatrně, že jo, u pečení to samý.
00:25:06 -Čím jsi to lepila dohromady?
00:25:07 -Je to domácí vařená meruňková marmeláda.
00:25:10 -Vynikající! A cukrová poleva s čokoládou...
00:25:13 Na co to zdobení?
-Já potřebuju vidět,
00:25:16 jestli jsou naši soutěžící schopni psát s čokoládou.
00:25:19 -No tak to jsem zvědav.
00:25:23 -Manželovi ho nedělám,
00:25:24 protože má radši jiný typy dortů, jako je Harlekýn a Paříž,
00:25:28 takový ty nadejchanější, odlehčenější.
00:25:35 -Já už půjdu do trouby to dávat.
00:25:38 Doufám, že jsem tam dala všechno teda, všechny ingredience.
00:25:46 Když se koukám, jak dlouho se to má péct,
00:25:48 a ještě vlastně to má být půl hodiny v tom šokru,
00:25:50 tak absolutně to není možný stihnout!
00:25:53 -Jejdamane!
-Nestihnu!
00:25:55 -Nikdy jsem nedělala ani polevu z fondánu,
00:25:57 takže teď jako spekuluju v hlavě,
00:25:58 jestli se to nahřívá v páře, nebo přímo jako na sporáku.
00:26:01 Ještě nejsem úplně rozhodnutá.
00:26:03 -Korpus se stále peče.
00:26:06 Nevím, jestli to stihnu. Myslím si, že spíš asi ne.
00:26:13 -Takhle ohřát tu čokoládu nad marmeládou,
00:26:16 v podstatě si člověk šetří čas a nádobí,
00:26:18 protože ta marmeláda se musí vařit
00:26:20 a ta čokoláda se musí rozehřát.
00:26:23 -Můžu jenom tak letmo?
-Jasně!
00:26:25 To je trouba, prosím.
00:26:27 -Ten korpus vypadá teda excelentně!
00:26:31 -No máš ho nádhernej! Já ho mám bublinkovatej jakejsi.
00:26:42 -Přátelé, jste přesně v polovině svého času.
00:26:47 Je to tak!
00:26:50 -Už máme jenom hodinu do konce a asi 2 hodiny práce před sebou.
00:26:53 Takže uvidím.
00:27:05 -Sacher dort vznikl a dodnes se vyrábí ve Vídni.
00:27:08 -Originální recept na Sacher dort je po generace střežený
00:27:11 a samozřejmě přísně tajný, ale my jsme důkladně pátrali.
00:27:15 -A to možná budete koukat, co všechno se nám podařilo zjistit!
00:27:22 -Úspěch Sacherova dortu je v tom,
00:27:24 že je to ručně dělaný, ruční práce.
00:27:29 Když ten dort pečete, tak záleží na tom,
00:27:31 kolik je ta teplota v tom, kde se to míchá,
00:27:36 kolik je tam vlhkosti. Když s tím nepracujete,
00:27:39 tak se sice podaří udělat Sacher dort,
00:27:41 ale nepodaří se udělat takový, jako tady.
00:27:48 Ten recept není tajnej, dívejte se! Ten recept je tak,
00:27:52 jak já jsem ho napsal, jak ho mám z hlavy.
00:27:55 Třeba ta glazura, na internetu to najdete,
00:27:58 ale tam je 5 různejch verzí
00:28:00 a udělat to tak, jak bych si to přál,
00:28:02 aby to byla opravdu taková silná glazura,
00:28:05 jako tady na tom dortu, to není tak jednoduchý udělat.
00:28:14 -Sachr u nás frčí, ale my si ho vozíme z tý Vídně, jo,
00:28:18 takže já když zavřu oči, tak vidím tu Vídeň,
00:28:21 ty obchody s těma typickejma českejma zvučnejma jménama
00:28:25 a mám ten Sachr jako, jo?
00:28:39 -Je to opravdu hodně tip ťop a soucítím s nimi.
00:28:43 -Milí pekaři,
-posledních 30 minut!
00:28:47 -Já mám ještě 7 minut 40 vteřin.
00:28:49 -Já už mám jenom 5 minut.
00:28:52 -Není tam zezadu nějaký zaklínadlo, jak to urychlit?
00:29:00 -Tak takhle asi ne, no.
00:29:02 To je úplně syrový.
00:29:07 -Čekám na korpus 5,34 minut a jsem strašně zvědavej,
00:29:12 protože všichni do toho už průběžně píchaj
00:29:14 a maj furt mokrý špejlata
00:29:16 a já ještě nemám odvahu vlastně píchnout do toho dortu,
00:29:20 tak čekám na překvapení.
00:29:24 -No teď to bude jak s tím štrúdlem. Teď to spadne!
00:29:31 To je dobrý. To je dobrý.
00:29:33 -Dobryš. Dobryš.
00:29:36 -Já mám mokro.
00:29:38 -Pepíku, prosím tě, otevřeš mi?
00:29:40 Podívej se, jak to mám černý, jo? Jak botu!
00:29:44 -Já bych to dal mřížku, to se pak chladí rychlejš.
00:29:46 -Otočnej talíř by se mi hodil.
00:29:48 -Mám strach to rozkrojit, no.
00:29:50 -Já si s tím nebudu lámat moc hlavu.
00:29:53 On mě ten dort nekousne.
00:29:56 -To nestihnu!
00:29:58 Fakt ne.
00:30:01 -Zůstaň! Zůstaň kde seš!
00:30:06 Já si myslím, že je dopečenej.
00:30:07 Já jsem do něho píchala, takže už i ten střed se vypekl.
00:30:11 Spokojená jsem.
00:30:22 -Ty už ho polejváš fondánem?
00:30:25 -Pozor! Pozor! Pozor! Pozor, děti!
00:30:29 -Já to takhle nechám stýct...
00:30:32 -Tak, teď bych potřebovala vědět, kolik mám času.
00:30:36 -Věnoval jsem se šokru a zapomněl jsem marmošku na plotně, no.
00:30:42 Ta největší hrůza zůstala v tom rendlíku, no, ale stejně.
00:30:46 -Dělám co můžu.
00:30:48 Je to fakt horký.
00:30:51 Hop! Supr! Supr! Nespadlo to, je to supr!
00:30:59 -Nevíte někdo, kolik máme do konce?
00:31:03 -No, to je teda katastrofa, ty strany. Nedá se nic dělat.
00:31:07 -Vůbec nestíhám. Vůbec nic nestíhám.
00:31:11 Teďka to mám tady pomatlaný a jdu do chlaďáku.
00:31:16 -Ten korpus je výbornej, marmeláda se mi taky povedla.
00:31:19 Nevím ten fondán a samozřejmě vzhled, že, ten...
00:31:24 -Teda Terko, sleduješ to?
00:31:25 Přesně takhle to vypadá u mě v úle,
00:31:26 když se chystaj včely k rojení.
00:31:29 -Takový fofr jsme ještě neviděli.
-Ne. Ne. Něco se děje.
00:31:45 Přátelé, chvilku pozornosti, prosím.
00:31:48 -Pomalu a nezadržitelně se blíží konec. Máte posledních 15 minut.
00:31:56 -Tady to musíte jet fakt jako první třída,
00:31:58 jak jsme se učili hezky navazovat jako dětičky.
00:32:01 Žádný takový ty, že člověk pak šulí to písmo.
00:32:09 -A země je malý "z" nebo velký?
00:32:12 -Země malým.
-Jo?
00:32:13 -Tady vidíš velkým!
-Jo? Velkým?
00:32:17 -Dobře. Jestli tam budu mít hrubku,
00:32:19 tak se ztrapním před celým národem.
00:32:40 -Došlo k explozi.
00:32:42 Vyprsknul mi pytlík.
00:32:46 -Zbývají už pouhé zhruba 3 minuty.
00:32:48 -Ano. A já myslím, že už byste měli mít své dorty před sebou
00:32:52 a dodělávat zdobení.
00:32:55 *Teď se jasně ukáže, jak kdo bojoval s časem.
00:32:58 Čokoládové písmo totiž bude na dortech vidět jen v případě,
00:33:01 že je poleva už dostatečně zchladlá.*
00:33:11 -Musí to stačit.
00:33:24 -Je konec!
00:33:26 -Ukončete pečení!
00:33:29 Dejte své dorty před sebe a odstupte, prosím.
00:33:35 Řeknu vám, že to ale byly nervy.
00:33:37 A já vás poprosím, přineste své Sachery sem dopředu na stůl.
00:33:43 *Technická výzva, jak už víme,
00:33:44 se podle pravidel ochutnává anonymně.
00:33:47 To porotě pomáhá být v hodnocení objektivní.*
00:33:57 -Možná je maličko i volnější poleva.
00:34:00 -Hm, ta je malinko hodně volnější.
00:34:07 -Pod polevou dobrá chuť, maličko hodně citrusový.
00:34:11 Velmi by mě zajímalo, jak je možný,
00:34:13 že má úplně jinou barvu polevy, než ten předchozí,
00:34:15 když měli stejný recept.
00:34:17 Vnitřek je krásně nadýchaný, maličko se nám to rozpadá.
00:34:21 -Hele, už u druhého dortu se potvrzuje pravidlo:
00:34:24 1 recept, 10 lidí a od každého může být jiný.
00:34:31 -Tady tenhle je maličko asymetrický.
00:34:36 -Taky je takový sušší.
-Ale džem mi chutná.
00:34:38 Džem mi chutná více, než ten předchozí. Není tak kyselý.
00:34:43 -Tady už si počtem.
-Tady je to vyloženě 3D.
00:34:45 Krásně napsaný i nadekorovaný. Krásně udělanej spodek.
00:34:49 Výborný! Tady tohle mi chutná.
-Mně taky.
00:34:53 Ale copak se nám to tady stalo?
-Tak copak se nám tam stalo?
00:34:56 -No trošku se nám to tam nějak rozlámalo.
00:34:59 -No, narafičili nám tu krásnou stranu. Ale je krásně vláčný.
00:35:04 A tady se mi líbí, že mají krásně udělanou čokoládu.
00:35:08 Co myslíš? Moc dlouho v troubě?
-Hm.
00:35:10 -Mohli maličko ubrat.
00:35:14 -A tady jsme potahovali horký, vařící dort.
00:35:18 Ale je krásně propečený. Rozhodně se nedrobí.
00:35:20 -Ale vnitřek mě překvapuje.
-No, je nádherný.
00:35:23 Je krásně udělaná poleva čokoládová.
00:35:26 -Tady se ale zadařilo psát!
00:35:29 Korpus by byl výborný, ale meruňka je kyselá jak šťovík.
00:35:32 -Jako šťovík.
00:35:34 Je zajímavý, že už je to potažený a ještě pořád je to horký vevnitř.
00:35:40 -"Peče země", "celá" se nám rozpila.
00:35:43 -Celá se nám rozpila země.
00:35:45 Korpus je krásně konzistentní.
-Ano, výborný.
00:35:49 -Vychucený, vláčný.
-Hm.
00:35:51 -A není to tak kyselý. Je to dobrý.
00:35:53 -Není to tak kyselý, ale trošku kyselejší to je.
00:35:57 -No a teď tady máme hrbáče.
-Hm, ale korpus špatný není!
00:36:03 -Vychucený pěkně.
00:36:05 -Proč jsou tak kyselý, ty meruňky?
00:36:08 -Asi to letos frčí.
00:36:10 Dekorace hezká, ale nápis nejde přečíst.
00:36:14 A tenhle je asi nejtmavší.
00:36:16 -To já vůbec nechápu ale.
-To pochopíme,
00:36:19 jen co ochutnáme.
00:36:22 -Tenhleten je ale úplně jako by to byla jiná receptura.
00:36:24 -No a podle tebe je teda dobrý, anebo je špatný?
00:36:28 -Jak kdyby tam bylo snad míň cukru, nebo já nevím čeho.
00:36:31 Tenhle dort byl řeckořímský zápas.
00:36:34 -Teď už to může ovšem zachránit jenom ta chuť.
00:36:37 Krásně kompaktní korpus.
-Sušší.
00:36:38 -Sušší?
-Hm.
00:36:40 No a tím, že je sušší, je vlastně chutnější,
00:36:42 nebo je méně chutný?
-Je méně chutný, samozřejmě,
00:36:45 protože já si u tohodle typu dortu představuju plnou chuť,
00:36:48 šťavnatou, tu čokoládu...
00:36:50 Ona na mě musí trošku vyhrknout, že jo. Nemůže to být prostě...
00:36:54 -Raději bys méně dopekla, než více?
00:36:56 -Ano, to určitě. To definitivně.
00:36:59 *Každého z nás by zajímalo, o čem porota diskutuje.
00:37:02 Já to samozřejmě vím, ale vy můžete jenom hádat.*
00:37:05 -Hodně dortů, hodně chutí a hodně názorů.
00:37:07 Tak, milá poroto, prozraďte, na čem jste se dohodli?
00:37:12 -Kdo udělal tenhle dort?
00:37:15 To je 11. místo, protože ta poleva je jiná,
00:37:20 ten korpus není úplně to, co by to mělo být.
00:37:24 Ta poleva mě tam hodně trápí.
00:37:26 -Čí je tento 10. dort?
00:37:29 Máme to sice hezky potažený,
00:37:31 ale chuťově máme sestupnou tendenci
00:37:33 a taky je docela hodně vypečený.
00:37:35 Takže tady to chce malinko méně v troubě příště.
00:37:38 -Čípak je tenhle dort?
00:37:40 Bohužel se nám tvarově nevešel úplně do měřítek.
00:37:43 -Dneska 9. místo.
00:37:47 *8. obsadila Daniela, 7. Hanka,
00:37:50 Jenda se raduje ze 6. místa, Barbora je 5.
00:37:54 a bramborovou medaili získala Veronika.*
00:37:57 -Teď už jdeme na ty lepší dorty.
-Tady máme trojku.
00:37:59 -Máme ho vláčný.
-Ano.
00:38:01 -Krásně potažený.
-A má i tvar.
00:38:03 -Má tvar, má dokonce nápis. Výborně!
00:38:06 -Potom tady máme dort číslo 2.
-To je tenhle.
00:38:08 -Sice se vám to maličko polámalo, ty kraje,
00:38:11 ale vláčný je krásně, zase máme nápis.
00:38:14 -Má dobrou chuť, není tam nic rušivýho v tom. -Výborně.
00:38:18 A potom tady máme dort číslo 1.
-A to je tenhle dort.
00:38:21 Výborně, Petro! Čitelný, chutný, výborný.
00:38:25 -Rovný spodek a krásně se tady zúročí
00:38:27 vaše umění sochařské, tesařské, kreativní, jo?
00:38:37 -Mám pocit, že když jeden den vyhrajete,
00:38:38 tak druhý den můžete být úplně nejhorší.
00:38:41 A já už jsem tak unavená zase, že se těším spíš do tý postele,
00:38:44 než jako někde jít slavit nějakou výhru.
00:38:48 -Strach mám vždycky.
00:38:49 A není to hraný strach ani hraná hysterie,
00:38:51 já to opravdu tak prožívám.
00:38:53 -Každej prostě si to tvoří podle sebe,
00:38:55 každej to dělá jinak a právě na tom je to pečení hrozně hezký.
00:39:07 *A je tady poslední výzva tohoto týdne.
00:39:09 Přejeme soutěžícím,
00:39:11 ať se jejich včerejší nehody neodráží na jejich dnešním výkonu.
00:39:14 I porotci přeci vědí, že pekařina je vždy tak trochu alchymie.*
00:39:21 Kdo podle vás je na špici?
00:39:23 -No včera se jednoznačně vedlo dámám.
00:39:25 -Měli jsme tam Aničku,
00:39:27 ta předvedla krásný výkon, co se týče i závinu i Sacheru.
00:39:30 No a potom samozřejmě Petra,
00:39:32 která je prostě konzistentní a daří se jí
00:39:35 a prostě je vidět, že péct umí.
00:39:37 -Bohužel, bohužel, bohužel naši gentlemani,
00:39:40 ti prostě těžce dobíhají peloton.
00:39:44 -No dobře, ale teď nás bude zajímat
00:39:46 taková ta nepříjemná stránka vaší práce.
00:39:49 Co další kandidáti na případné vypadnutí?
00:39:52 -No já se maličko začínám obávat například o Veroniku,
00:39:56 protože Veronika třeba měla úplně tekutý závin.
00:39:58 To se nakrojilo a to vyteklo, jako koňaková špička.
00:40:02 Ale zase naopak Sacher se jí jakoby povedl.
00:40:06 -Extrémní výkyvy jsou téměř jako standardně u všech.
00:40:08 Vzpomeňte si na Lucku, na to,
00:40:10 že předvedla místo závinu trhanec svým způsobem,
00:40:13 ale její Sacher byl naprosto špičkový.
00:40:15 Čili to je věc, která nás zřejmě bude potkávat neustále.
00:40:19 -No, takže se necháme překvapit, co nám přinese kreativní výzva.
00:40:30 Britská královna Alžběta II. onehdy prozradila,
00:40:33 že cenné drahokamy,
00:40:35 které jsou součástí britských korunovačních klenotů,
00:40:38 přečkaly druhou světovou válku v obyčejné krabici od sušenek.
00:40:42 Takhle rafinovaně je tam schoval její tatínek, král Jiří VI.
00:40:47 -Vaším úkolem bude upéct sušenky.
00:40:52 Sušenky, které ovšem nebudete skládat do plechové krabičky,
00:40:56 ale ze kterých vytvoříte věž. Sušenkovou věž, abych tak řekl,
00:40:59 vysokou minimálně 30 centimetrů. Na přípravu máte 4 hodiny.
00:41:05 -Startujeme!
-Pečte, teď!
00:41:13 *Tento úkol dává prostor
00:41:15 pro zhmotnění vlastních cukrářských i výtvarných nápadů,
00:41:19 práci ale všem ztěžuje ten fakt, že i dnes se jeden z pekařů
00:41:23 bude muset s naší soutěží rozloučit.*
00:41:29 -Soutěžící se musí poprat s přitažlivostí zemskou,
00:41:31 musí mít správně upečené sušenky, aby byly křehké a zároveň pevné.
00:41:35 -Moc bych si přála, kdyby nám vytvořili
00:41:37 něco ze skotského chlebíčku, Scottish Shortbread.
00:41:43 A samozřejmě neopomeňme, že to je kreativní výzva,
00:41:46 to znamená, že jsem velmi zvědavá,
00:41:48 jak se umělecky popasují se sušenkami.
00:41:54 -To je navlhlý!
00:41:57 Kde jsou lžičky?
00:41:59 -Už mě bolí ruce z toho strouhání.
00:42:03 -Z čehopak dneska stavíte?
00:42:05 -Dneska stavím vlastně z těsta, který mám po babičce,
00:42:09 takový kořeněný těsto.
00:42:11 -Co tam je za koření?
00:42:13 -Je tam perníkové koření a je tam hodně medu.
00:42:16 A bude to Žižkovský televizní vysílač.
00:42:20 *Hanka chce postavit věž,
00:42:22 která si vysloužila nelichotivou přezdívku Jakešův prst.*
00:42:26 -I s miminkama, ne?
-I s miminkama.
00:42:28 -I s miminkama? Hele, tak to se těším!
00:42:33 -Hele, tohle bys tam nedávala z toho avokáda, ne?
00:42:36 -Připravil jsem si 1 těsto,
00:42:39 který je takhle úplně tmavý, černý,
00:42:41 je zajímavý prostě tím, že tam je černý pražený kakao.
00:42:52 -Místo abych začala těstem, tak jsem začala přírodou
00:42:54 a stříkám si tady sněhový motýlky,
00:42:56 kterýma bych chtěla tu věž potom dodekorovat.
00:43:00 *Petřina rodina se rozhodla
00:43:01 pro skromný život na jihomoravském statku.
00:43:04 Výhodou jejich každodenní tvrdé práce
00:43:06 je téměř dokonalá potravinová soběstačnost.
00:43:11 Přírodní motivy chce Petra promítnout
00:43:12 i do své dnešní sušenkové věže.*
00:43:16 -Čím bys zadělával to linecký?
-Cože?
00:43:19 -Tím nebo tím?
-Tímhle jsem to dělal.
00:43:21 -Tímhle hákem? A jde to?
00:43:23 -No ono ti to tak předpracuje, no.
00:43:25 -Tady to vypadá nadějně.
00:43:27 Bára plní můj dětský sen, to bude karbanátková věž.
00:43:30 -Přesně tak. Ne! Jsou to ovesné sušenky s hodně oříškama,
00:43:33 takový pro veverku sušenky.
00:43:36 Je tam špaldová mouka, hodně medu a másla.
00:43:40 -To jsou vynikající müsli tyčinky.
00:43:43 *Barbora se zřekla tradičního způsobu života.
00:43:45 Láká ji nebe nad hlavou a dálky, které může svobodně objevovat.
00:43:49 Společnost jí dělá její border teriérka.
00:43:53 I ve svých sušenkách chce uplatnit zdravý životní styl.*
00:43:58 -No, tady jsme v projekční dílně.
00:44:00 Už tu chybí jen rýsovací prkno, koukám.
00:44:02 -Pepo, tohleto je nádherný!
00:44:04 Vidět šupleru na cukrářským stole, to je unikátní.
00:44:07 Můžete mi ukázat plány?
00:44:09 Tady je rozpis- kusovník, rozpis dílů, tady jsou šablonky.
00:44:14 *Josefovu sušenkovou věž
00:44:16 budou chránit poziční světla a protikolizní maják.*
00:44:19 -Co to máme za těsto?
00:44:21 -To je klasický anglický Shortbread, klasický máslový.
00:44:24 -Jo! Já jsem si říkala, jestli ho tady dneska budu mít.
00:44:33 -No, chtěla bych vytvořit věž hradní, takovou až pohádkovou.
00:44:38 *Pavlína se nechává inspirovat Josefem Ladou.
00:44:40 Její věž má vonět po perníku a rumu.*
00:44:44 -Ale víte, jak já to mám, jo,
00:44:45 že třeba to tak bude zřícenina hradu, nežli věž.
00:45:00 -Je tam avokádo, je tam hodně koření, je tam i růžovej pepř,
00:45:06 tak jsem na to zvědavá.
00:45:10 -Já jsem si připravila Eiffelovku. Bylo to to první, co mě napadlo,
00:45:13 když se řeklo věž, tak Eiffelova věž.
00:45:15 Tak jsem si říkala: "Proč ne?"
00:45:23 -Sušenky budu dělat z rýžové mouky,
00:45:25 která je jakoby bezlepková, takže je křehčí,
00:45:28 takže se s tím hůř pracuje,
00:45:30 ale tím, že já mám i nějaké zdravotní problémy,
00:45:32 tak využívám tyto mouky.
00:45:34 -Všichni správní inženýři musí vědět,
00:45:38 že člověk když něco staví, tak potřebuje vodováhu.
00:45:42 -No, počkej až je připálím, to budou teprve černý!
00:45:45 -To právě nebude vidět na nich, Honzí.
00:45:47 -Ale bude to chutnat, viď?
00:45:50 -Pojďme! Pojďme! Pojďme!
00:45:54 Tak, mandlová mouka.
00:45:55 -Chtěla jsem tu věž pojmout jako stolní hry.
00:45:58 -Výborně!
00:46:00 -Protože se mi hrozně líbí kombinace černé a bílé barvy.
00:46:02 *Anička je chovatelka jorkšírských teriérů.
00:46:05 Jsou to ostražití, temperamentní a inteligentní pejsci,
00:46:09 ale pro ni především obrovští kamarádi.
00:46:13 Aniččina sušenková věž má dát všem ostatním soutěžícím šach-mat.*
00:46:18 -Jak mi odhadnete koření do těsta?
00:46:21 -No mám vlastně svůj recept.
00:46:23 -Ok, my vás necháme být. My vás necháme pracovat.
00:46:26 -Anička má své postupy a do těch si nenechá mluvit.
00:46:29 -Já mám svoje ochutnávače doma.
-A je to venku!
00:46:36 -A ony kupodivu jsou krájet i upečený tím rádýlkem.
00:46:39 To je docela šikovný.
00:46:42 -Jo. Já ho mám doma a používám ho a je jako úžasný.
00:46:46 -Používám ho na pizzu.
00:46:47 -Nedrží?
-Je to hnusný. Je to odporný.
00:46:59 -Zrovna v nejtěžší chvíli.
00:47:01 -Já to nechám na pak.
00:47:03 -Maminko, maminko, ty nám úplně hoříš!
00:47:05 -Au! Aha!
-Pozor! Pozor!
00:47:08 -Já jsem si říkal, proč tady cítím vůni pečeného bůčku, a najednou...
00:47:12 To mi nikdo neřekl. Já jsem si možná propálil... -Pardon!
00:47:16 -Tak Lucka jasně potřebuje další stůl.
00:47:21 *Lucie má ráda stabilitu
00:47:22 a pevný základ plánuje i u své věže.*
00:47:41 -Hm.... Mňam! Mňam! Mňam!
00:47:45 -Ne, já to nechci.
-Je to fakt odporný.
00:47:52 -Co je za problém?
00:47:54 -Nějak se mi prostě nedaří s tím těstem. Je to takový na prd.
00:47:58 Ale vymyslela jsem alternativu, budu skládat špalíčky.
00:48:01 *Sušenková věž Veroniky má připomínat dávné modly.
00:48:04 Inspiraci našla až daleko za mořem.*
00:48:06 -To jsou takový jako mexický sušenky.
00:48:08 -Ó, to je báječný!
00:48:10 -Já si udělám nějaký jako patro a vlastně takhle bude jako základ
00:48:14 a pak teďka se budu snažit lepit už i 30 cm nějakou věž.
00:48:20 -Bonjour, Danielle! Tady vidíme základy něčeho,
00:48:22 co je nám povědomé z Paříže. Je to tak?
00:48:25 -Ano, tady se bude pomalu dopékat spodek Eiffelovy věže.
00:48:31 -Já vám ale, chlapci, musím říct, že tady obdivuju tyhle 2 mističky,
00:48:36 protože pomoct si na okénka bonbóny,
00:48:41 to je naprosto skvělý nápad.
00:48:44 *Daniela miluje divadlo,
00:48:46 a protože v našem hlavním městě bydlí na Vinohradech,
00:48:48 má to k jedné z našich nejznámějších pražských scén
00:48:51 doslova jen pár kroků.
00:48:53 Její věž má být poctou konstruktérovi Gustavu Eiffelovi.*
00:49:01 -Já o stavění moc nevím, a tak spíš na to jdu tak,
00:49:06 jak si myslím, že by to prostě mohlo jít.
00:49:10 Ale mám na to tady takovej skvělej fígl-
00:49:14 studenej vzduch ve spreji,
00:49:15 kterej tu čokoládu prostě rychle zchladí.
00:49:23 -Tak, teď udělám dveře, pak mě čekaj ještě okna
00:49:25 a pak ještě okno pod střechou a střecha.
00:49:27 Takže teď jsem si to chtěla promazat a dát zatvrdnout,
00:49:30 abych to pak mohla dozdobit čokoládou.
00:49:32 Takže uvidíme. Já doufám, že se nebude moc kácet.
00:49:41 -Jenom se bojím, aby mně ta věž nespadla ještě předtím,
00:49:43 než to ponesu před porotu.
00:49:46 -Teď to nechám trošku zatuhnout a pak to tam nainstaluju.
00:49:52 Teď bych potřeboval 8 rukou!
00:49:53 -Chceš pomoct?
-No já nevím jak pořádně.
00:49:57 -Haló, haló! Slyšela jsem vrabce cvrlikat,
00:49:59 že prý jste v polovině pečení. Tak honem, honem, ať stíháte!
00:50:16 -Ježíšmarja!
00:50:18 -Základ věže už stojí.
00:50:21 4 poziční světla, protikolizní maják proti letadlům.
00:50:24 To je všechno.
00:50:25 -Těsto linecké, které peču prostě 20 let,
00:50:27 se mi tady v troubě roztýká, takže já budu ráda,
00:50:31 když něco do těch 20 cm prostě dneska natáhnu
00:50:34 a vůbec netuším, jak to dopadne. No myslím si, že jdu domů.
00:50:39 *Pozor, to by mohlo být! Limit je totiž 30 centimetrů!*
00:50:42 -Ještě přijde 1 patro takhle široký a pak se to bude zužovat,
00:50:45 takže by to snad jako na těch 30 centimetrů jakoby mohlo vyjít.
00:50:53 -Já už jsem bez čarodějnice 30 centimetrů, tak je to dobrý.
00:51:01 -Bude to něco, co prostě doufám, že bude stát
00:51:03 a bude to mít 30 centimetrů.
00:51:18 *Pozor, Veroničina věž jde k zemi!*
00:51:27 -Mně to spadlo!
-Cože? Tobě to spadlo?
00:51:32 -Ježíš, mně tady praskla ta sušenka!
00:51:35 Mně tady praskaj ty sušenky.
00:51:37 Ty jo! Ty jo!
00:51:41 -Vážení soutěžící, zbývá hodina do konce pečení.
00:51:46 Hodina!
00:52:04 -Už mi to jednou spadlo, za chvilku to spadne znovu.
00:52:09 -To je dřina.
00:52:13 -A já už vím, to je ohniště.
00:52:15 -Ano. A čarodějnice bude dole.
00:52:17 -Tady se budou pálit čarodějnice! Já jsem to pochopila.
00:52:20 -Už to stálo. Ono se nám to zase rozpadlo nebo...?
00:52:23 -Ty spodní jsou přeci jenom křehký, jak je to z rýžový mouky.
00:52:28 *Marcela se pokouší vztyčit svou věž ve tvaru hranice.
00:52:32 Její sušenky jsou ale hodně křehké.*
00:52:37 -Použijte ty vařečky nalámaný.
00:52:39 -Vidíte!
00:52:40 To je dobrý! Tady si to připravím...
00:52:42 -No a co když si na tom Mirka uláme zub?
00:52:48 -Nesmí tu nikdo kolem chodit, dupat, jinak to spadne!
00:52:52 -Baf!
00:52:54 -To byste mohla, jenom s pavoukem třeba.
00:52:57 -To by nás teda asi Hanka neměla ráda.
00:53:03 -30 centimetrů je strašně moc, jsem zjistil.
00:53:08 A zjistil jsem, že si asi nikdy nepostavím dům z tvarohu.
00:53:12 Není to dobrej nápad!
00:53:14 *To rozhodně není, milý Jendo.
00:53:16 Ani pro tvoje sušenky není tvaroh příliš spolehlivé pojivo.*
00:53:20 -Těch černejch už jsem docela snědl, poněvadž těch mám hodně.
00:53:22 -Je to vidět.
-Já to moc často nedělám.
00:53:31 -Nevím, jestli to tam donesu, k tomu stolu.
00:53:34 To bude taky estráda.
00:53:37 -Aby byla dost velká.
00:53:43 -Zbývá 10 minut do konce, přátelé. 10 minut!
00:53:46 A jak se tak dívám na vaše výtvory,
00:53:48 myslím si, že by i statik si tu přišel na své.
00:53:55 *Dokončování a dekorování je vždy ošemetné.
00:53:58 Nervozita a ubývající čas je častou příčinou chyb a zkázy.*
00:54:09 -No, tak teď co s tím?
00:54:12 Pane bože!
00:54:20 -Já se u toho nemůžu ani smát. Já se bojím fouknout.
00:54:23 -Tady už by to šlo.
00:54:27 Mně chybí pár sušenek do vrchu!
00:54:49 -A je tu konec! Je dopečeno!
00:54:53 -Prosím, dokončete veškeré práce na svých věžích
00:54:56 a odstupte od pracovních desek. Děkujeme!
00:55:01 *Zdá se, že věže, které se opravdu podobají
00:55:04 původním plánům svých stavitelů,
00:55:06 by se daly spočítat na prstech jedné ruky.*
00:55:19 -Teď je čas pro Danielu a její věž.
00:55:22 Danielo, upozorňuju... Ó, teď jsem to nechtěla zakřiknout úplně!
00:55:29 Chtěla jsem říct upozorňuju, že je třeba jít velmi opatrně.
00:55:33 A já připomínám, že součástí kreativní výzvy
00:55:36 je donést svůj výrobek k porotě celý a neporušený.
00:55:42 -Bravo!
-Olalá!
00:55:52 -Co šlo špatně dneska?
00:55:53 -Špatně šlo slepování. Práce s čokoládou za 5.
00:55:58 -Čokoládová sušenka je výborná, křupavá,
00:56:00 přesně tak, jak by keksy prostě měly být.
00:56:03 Co ta karamelová?
00:56:07 -Tohle není úplně můj šálek kávy, tahle chuť toho lineckého.
00:56:13 -Hanka hypnotizuje svou věž...
00:56:21 -30 centimetrů. Ještě že tam máme tu vanilku!
00:56:24 -On se asi sesedl.
-On si sesedl, šibal jeden.
00:56:27 -Krásně křupavá sušenka, příjemně vychucená.
00:56:30 -Výborné miminko!
00:56:32 A vidíte to, že ta stabilita je tam fakt festovní?
00:56:36 -Jakmile jste to posadila na 3 sloupy,
00:56:38 tak jste tomu dala dobrý základ.
00:56:40 -Bála jste se?
-Ježíšmarja. -Modlila se.
00:56:48 -Ano, tady jsme v míře. Stabilita? Tak můžu?
00:56:52 -Ano.
00:56:55 -Jo, taky drží!
00:56:56 -Jo, jo, pevný to je dost. Pevný to je dost.
00:56:59 Výborný!
-Krásně máslový shortbread..
00:57:03 -Výborný! Za mě skutečně výborný.
-Vypečený.
00:57:06 -Přichází čas pro Marcelu a její věž.
00:57:22 -Stabilita je výborná.
-A výšku jste splnila. Výborně!
00:57:26 -I bez čarodějnice, i bez hlavy.
00:57:29 -Tak jedny jsou kokosové a druhé jsou oříškové.
00:57:34 -Já bych se rozhodně nebál ještě péct. -Ještě péct?
00:57:38 -Ještě bych určitě pekl.
00:57:40 -A nyní přichází chvíle pro Petru.
00:57:47 -Mně se to moc líbí, protože to je taková fantazie.
00:57:51 Trošku podměrečná, bych se nebála říct.
00:57:56 Kombinace dvoubarevného pro mě je přesně vánoční cukroví,
00:58:00 čili bez výtek.
00:58:11 Já se na vás již chystám s metrem.
00:58:13 -Báro, připomeňte nám o co se jedná?
00:58:15 -Je to taková veverčí věž
00:58:17 skrz to, že je tam hodně oříšků, semínek
00:58:20 a je to z ovesných vloček a špaldové mouky.
00:58:25 -Výška je definitivně splněná,
00:58:26 nicméně zasyrova to těsto mně chutnalo malinko víc.
00:58:30 -A já poprosím Jendu, aby předstoupil se svým veledílem.
00:58:42 -Co to má jakoby evokovat?
00:58:44 -Evokovat to má poskládaný sušenky do věže.
00:58:47 -Výborně! A neopisoval jste náhodou od Petry?
00:58:50 -Na moji obranu, já jsem myslím měl ty sušenky i dřív.
00:58:53 -Podměrečný!
-On mi sjel!
00:58:57 -Linecký sušenky jsou výborný,
00:58:59 krásně vypečený do zlatova, ty miluju,
00:59:01 čokoládový by chtěly přicukrovat.
00:59:04 -Fakt a vážně klobouk dolů
00:59:06 před odvahou použít tvaroh do sušenek!
00:59:09 Já když jsem to viděla,
00:59:11 já jsem jenom čekala, kdy spadne ten dort nebo ta věž.
00:59:20 -Veroniko! Soustřeďte se, nadechněte se
00:59:24 a pevnou ruku při transportu!
00:59:26 -Opatrně! Opatrně!
00:59:30 -Pagoda z Bangladéše.
00:59:32 -Verunko, co to je?
00:59:34 -To je abstraktní socha.
00:59:40 -Máme teda to silně nadměrečné.
00:59:42 Zakousla jsem se do čepičky.
00:59:45 -No, kdybyste mi k tomu dala modrý sýr a sklenku bílýho vína,
00:59:50 tak by úplně tak hrozný nebyly.
00:59:52 -Mně tyhle sušenky chutnaj velmi. Děkuju.
01:00:02 -Vidíte to?
-Teda!
01:00:04 -Absolutně jste splnila zadání.
01:00:06 To je přesně jak by měla vypadat kreativní výzva.
01:00:09 -Je to krásné! Je to opravdu krásné!
01:00:11 -Je tady suchá sušenka,
01:00:13 je tady polepená nějakým fondánem nebo nějakou pastou, naplněná...
01:00:15 A určitě splňuje.
01:00:17 -Nadměrečně! Kolik? 40?
01:00:22 Je výbornej a je nádhernej. Děkujeme!
01:00:25 -Děkujeme, Aničko.
01:00:26 -No comment!
01:00:30 -No a teď se naše porota pokusí dobýt hrad naší Pavlíny.
01:00:35 -Měla to být pohádková věž,
01:00:37 na které ale bohužel zapracoval zub času a je z toho zřícenina.
01:00:41 Trošku se mně zbortilo jedno patro s okýnkama.
01:00:45 -Já ale musím říct, že za mě
01:00:47 je to nejchutnější sušenka dnešního dne.
01:00:49 -Děkuju.
01:00:50 -Krásně vypečená, výborný krém. Baví mě ten džem v tom.
01:00:52 -Děkuju moc.
01:00:54 -To bylo fakt výborný!
01:01:02 -Tak, Lucko, tady tomu se říká "heavy bottom" - pevný základ.
01:01:06 A je to absolutní sázka na jistotu.
01:01:08 Vizuálně je to hezký, ale je vidět,
01:01:10 že jste vůbec neexperimentovala s žádným prostorem,
01:01:12 že jste prostě šla...
01:01:17 Sušenky jsou výborný. Baví mě tam ten Earl Grey čaj.
01:01:20 -Tady mně chybí špetka soli,
01:01:22 trošičku malinko nevyváženo mezi sladkostí,
01:01:25 ale nicméně samozřejmě že ten výrobek je krásný.
01:01:28 Přesně si ho představuju na nějaké letní svatbě.
01:01:31 -Hm, to tak bylo myšleno.
01:01:33 *Soutěžící mají všechny výzvy za sebou.
01:01:36 Jak si asi vedli u naší poroty?*
01:01:44 -Máte už teď aspoň v náznacích trochu jasno?
01:01:48 -Jasně vidíme tady například Aničku, jo?
01:01:50 Krásně se připravila a udělala nádherný produkt.
01:01:53 -Ona nepodcenila totiž ani to lepení.
01:01:55 I to si zcela určitě musela zkoušet,
01:01:57 že použila karamel, aby jí to opravdu drželo, že jo.
01:02:00 -Nehne se to ani o píď skutečně.
01:02:03 -A potom jsme měli Hanku,
01:02:04 ta se svojí Žižkovskou věží taky šla skoro na jistotu,
01:02:09 s pevným základem, medový perníkový těsto, vykořeněný.
01:02:12 -Takže jenom abych to shrnul,
01:02:13 tři, kteří z vašeho pohledu sice nepříliš konzistentně,
01:02:18 ale přesto si vedou v průměru velice dobře: Anička,
01:02:21 -Anička,
-no, i Petra
01:02:24 -Petra a Jenda. Je to tak?
-Jenda taky dobrý.
01:02:27 -Dobře. Pojďme se podívat na ten opačný konec.
01:02:29 -Tam to bohužel vidím v tomto díle na Báru.
01:02:35 -Já třeba mám problém s Veronikou. To je absolutně jasný,
01:02:38 protože Veronika je pro mě nečitelná, je nekonzistentní.
01:02:41 -Já musím říct, že nám do té koncovky spadnul i Josef
01:02:46 a myslím, že se s ním hodně třese židlička.
01:03:04 -Pravidla této soutěže jsou neúprosná
01:03:07 a ať se nám to líbí nebo ne, tak musíme vyhlásit Pekaře týdne,
01:03:10 ale i toho, který naše řady opustí.
01:03:14 -A věřte mi, že já jsem upřímně rád,
01:03:16 že tentokrát jsem poslem dobrých zpráv zrovna já,
01:03:19 protože je mi ctí vám oznámit, že naše porota vybrala osobu,
01:03:28 která svůj závin podávala s určitým bonusem
01:03:33 a po kreativní výzvě nás všechny nadchla svou sušenkovou věží,
01:03:39 kterou dala všem ostatním šach-mat.
01:03:45 Ano, už asi tušíte, že pekařem a cukrářem týdne se stává Anička!
01:03:56 -Dnes bohužel ta nepříjemná zpráva zbyla na mě.
01:04:00 Mrzí mě to, ale naše řady musí opustit
01:04:06 Bára.
01:04:15 -Já jsem to docela čekala. Čekala jsem to už ten první díl,
01:04:18 protože jsem zjistila, že porotcům úplně nesedí moje práce.
01:04:26 -Přislaďte si život!
01:04:27 -Já už mám sladký život dost, takže...
01:04:29 -Tak to vám gratuluju.
01:04:31 -Bára mi bude moc chybět. Člověk...
01:04:34 Je to pár dnů, ale k těm lidem už si najdete nějakej vztah.
01:04:40 -Ono to bylo docela těsný rozhodování, jo,
01:04:41 to nebyla jako Bára na první dobrou,
01:04:43 ono to bylo mezi Bárou a Veronikou.
01:04:46 No a vlastně my jsme se potom museli přiklonit více k Báře,
01:04:48 protože Veronice se podařil Sacher v té předchozí výzvě mnohem lépe.
01:04:54 -Vyloženě jsem slezla hrobníkovi z lopaty.
01:04:56 A co chystám na další díly? To se nechte překvapit.
01:04:59 Uvidíme, co přijde.
01:05:02 -Aničko, jen tak dál!
01:05:03 Protože já mám největší radost z těch krásných kreativních věcí
01:05:05 a z tý přepečlivý práce.
-Děkuju. Moc si toho vážím.
01:05:09 Já jsem teda hrozně šťastná.
01:05:11 Člověk jde prostě potom do toho dalšího dílu
01:05:13 s úplným nadšením a s radostí.
01:05:19 *Tak a máme za sebou další díl nadýchaného a voňavého soutěžení.
01:05:24 A co ochutnáme příště?*
01:05:26 *Skořice, ořechy a vanilka nás budou doprovázet i nadále,
01:05:29 ale čokoládu necháme příště odpočívat.
01:05:32 Čekají nás totiž výzvy,
01:05:34 které mají jednoho jediného společného jmenovatele
01:05:36 a tím jsou koláče, koláče našich babiček.*
01:05:41 -No je to dřina, Verunko!
01:05:42 *A právě v nich vystřídá čokoládu v Česku tak oblíbený mák.*
01:05:46 -Zmáčkni to a nemoč to!
01:05:48 Skryté titulky: Vlasta Malíková Česká televize 2020
Naše republika je vyhlášená svým domácím pečením a tradičními recepty. Stejně jako pekařské a cukrářské „fígle“ se u nás v rodinách předávají v ohmataných sešitcích z generace na generaci. Ochutnejte s námi dobroty ze všech koutů naší země, odkud do soutěže přijeli naši soutěžící. Peče celá země je tady!
Sušenková věž
Ve druhé kreativní výzvě měli naši soutěžící za úkol postavit sušenkovou věž. Každý na to šel jinak, a výsledkem je jedenáct zajímavých tipů.
Štrúdl z listového těsta
Druhá osobní výzva se nesla ve znamení domácí klasiky: soutěžící měli za úkol upéct štrúdl.