VeronikaKreativní výzvaI. řada

Věž ze slaných sušenek s chilli

„Inspiraci jsem našla daleko za mořem. Má věž je složená z mexických sušenek a má připomínat dávné modly.”

1 hrnek mandlové mouky nebo mletých mandlí
1/4 hrnku kokosové mouky
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého kajenského pepře (můžete vynechat)
2/3 hrnku nepraženého kakaa
1 malé avokádo
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
1/4 hrnku ztuhlého kokosového oleje
50 gramů vysokoprocentní čokolády, nasekané na drobné kousky

Na polevu

3 lžičky kešu másla
1 lžíce kokosového oleje

Do misky nasypte mandlovou mouku, kokosovou mouku přesejte přes sítko, a promíchejte s mandlovou. Přidejte jedlou sodu, a nakonec vmíchejte kakao, skořici, zázvor, muškátový oříšek a kajenský pepř. Promíchejte pořádně ať nemáte v těstě hrudky.

Do druhé misky klepněte vejce, přidejte kokosový olej, ten nerozehřívejte, a nakonec přidejte avokádo. Pomocí ručního mixéru rozmixujte do hladké hmoty. Přidejte vanilku a promíchejte. Teď tuto hmotu vmíchejte do misky se suchými surovinami a pořádně propracujte. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu. Těsto se muže zpočátku trochu drolit, ale jak s ním budete pracovat, tak se spojí v jednu velkou kouli.

Těsto můžete dát na chvíli do lednice ztuhnout, pokud máte pocit, že je moc křehké. Nebo můžete vykrajovat hned. Já sem vykrajovala hned a šlo to dobře. Nerada totiž čekám, když chci něco upéct.

Předehřejte si troubu na 175 °C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Část těsta dejte mezi dva pečicí papíry a vyválejte z něj asi 0,5 cm tlusté těsto. Začnete vykrajovat. Pracujte rychle.

Vykrojené sušenky opatrně pokládejte na připravený plech. Dejte péct na 15–18 minut. Kolem 15. minuty určitě zkontrolujte, někdy jsou již hotové.

Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte kešu máslo a kokosový olej. Promíchejte, aby se obojí spojilo do jedné hmoty. Nechte trochu vychladnout a poté použijte na slepováni nebo pomazávaní sušenek. Na slepení můžete použit také samotné kešu máslo nebo domácí marmeládu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.