PetraOsobní výzvaI. řada

Štrúdl s vůní badyánu

„Máme rádi klasiku. Horká jablka a vůni koření.”

Těsto

I. Vodánek
420 g hladké mouky
215 g studené vody
20 g másla
6 g soli

II. Máslová kostka
250 g másla
75 g hladké mouky

Náplň

300 g očištěných a nakrájených jablek
30 g nasucho opražených sekaných mandlí
1 ks citrónu (vymačkanou šťávou zaliji nakrájená jablka)
25 g cukru krupice (podle chuti a kyselosti ovoce)
1 ks vanilkového cukru
hrst hrozinek máčených v rumu
drcený badyán, skořice, hřebíček
25 g nasucho opražené strouhanky
1 lžíce másla

Na dokončení

moučkový cukr
hvězdičky badyánu

Všechny ingredience na vodánek zpracujeme v hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici chvilku odpočinout.

Mezitím si rychle a krátce zpracujeme suroviny na máslovou kostku. Mezi dvěma archy pečicího papíru si máslovou kostku rozválíme na čtverec o výšce 1 cm. Následně rozválíme i vodánek a připravený máslový čtverec do vodánku pečlivě zabalíme. Poté celé těsto rozválíme a překládáme na 5 vrstev. Těsto necháme odpočinout a celý postup opakujeme nejméně třikrát.

1 díl připraveného a vychlazeného těsta si vyválíme, posypeme opraženou strouhankou, pokapeme rozpuštěným máslem a poklademe náplní, smíchanou z ostatních uvedených surovin. Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova.

Poznámky

Množství těsta je na 3 ks štrúdlu. Z menšího množství se listové těsto hůře dělá. Zbytek těsta, které nepoužiji, zamrazím pro příště.

Do štrúdlu vybírám odrůdy jablek, která jsou kyselá a pevná. Doporučuji jablka krájet na plátky, při strouhání totiž pustí moc šťávy.

Použitý badyán štrúdl krásně provoní.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.