Petra

43 let

Právnička Petra žije s manželem a pěti dětmi na statku v Jihomoravském kraji. Výhodou jejich každodenní tvrdé práce je téměř dokonalá potravinová soběstačnost. Peče už od třinácti let, nejdříve pro tři mladší bratry a nyní pro svou velkou rodinu. Základy ji naučila máma a speciality babička. Miluje zdobení perníčků a největším koníčkem je studium venkovských tradic a folklóru. Má ráda bylinkářství, včelaření, lidová řemesla jako vyšívání, pletení, tkaní, drátování nebo košíkaření.. Jejím největším životním cílem je čestně žít, nikomu neškodit a předat něco z toho, co umí, svým dětem a ostatním.

Rozhovor s Petrou

Rozhovor s Petrou


Vítězka Petra: Co mi pořad dal a vzal?

16. 3. 2020

„Vytrhl mě z pohodlí a klidu domova do prostředí, kde nic není jako doma,“ odpovídá vítězka první řady soutěže Peče celá země Petra na otázku, co jí pořad dal a vzal. Zajímá vás, jak svoji účast zpětně hodnotí? Přečtěte si celou její vzpomínku na natáčení!

Bilanční rozhovor s Petrou

Bilanční rozhovor s Petrou

„Nevíte, kde a jaké máte pomůcky. Nevíte, jak vám peče trouba. Změní se vám značky používaných surovin tu k lepšímu, tu k horšímu. Ke každému receptu dostanete časový limit, potírající veškeré technologické lhůty. A když se to nepovede, není možnost začít znovu a lépe. A ještě na vás neustále míří kamery a pořád se vás někdo na něco ptá. Jste unavení, zažíváte stres a bezesné noci. Na druhou stranu v tom nejste sami. Máte k dispozici 11 skvělých parťáků, kteří jsou na tom hodně podobně. Máte prostě po ruce 11 skvělých utěšovatelů, ochutnávačů, podporovatelů a poradců. Za mě je účast v soutěži přesně naplněním věty „hodit do vody a plavat“. Prostě jsme v tom všichni plavali tak, jak nejlépe to šlo. A nebýt této zkušenosti, nejspíš bych dalších 30 let pekla v bezpečí své kuchyně a styděla se „jít s kůží na trh“. Děkuji! Účast v soutěži mě posunula mílovými kroky dopředu. Dodala mi odvahu dělat naplno to, co bylo před soutěží jen koníčkem. K právnickému vzdělání si doplňuji učební obor cukrář a začíná další, tentokrát sladké, životní dobrodružství.“


Petra slaví vítězství, gratulujeme!

14. 3. 2020

K vítězství v první řadě soutěže Peče celá země se propekla Petra. Odměnou jí je 100 tisíc korun a poukaz na kuchyňské výrobky ve stejné hodnotě. Stejně jako všem dalším jedenácti soutěžícím jí děkujeme za účast a pekařskou inspiraci pro mnoho z vás a gratulujeme K zaslouženému triumfu! Podívejte se, jaká byla její cesta soutěží od samotných začátků, a připomeňte si, jaké recepty ve všech deseti kolech připravila.

Petřina cesta soutěží

Petřina cesta soutěží


Recepty z finálového kola

14. 3. 2020

V poslední osobní výzvě Petra upekla veku a připravila z ní chlebíčky. Pro kreativní výzvu, kterou byl patrový dort, se inspirovala svými srazy s kamarádkami: jmenuje se „cup of coffee“. Nejen díky těmto dvěma receptům, ale i celé cestě soutěží, se Petra stala vízězkou první řady soutěže Peče celá země. Gratulujeme!


Petra: Inspiraci na pečení čerpám stále z každé životní situace

12. 3. 2020

O své rady a triky z kuchyně se s vámi dělí také poslední z finalistek – Petra. Na co byste si podle ní měli při pečení dát pozor?

  • Často se opírám o prvorepublikové recepty a recepty našich babiček. Největší inspirací je mi folklor a naše tradice. I když si myslím, že některé tradice jsou už trošku přežité. Opravdu není žádoucí, aby si v dnešní době a stavu přírody šel například každý ulomit větvičku třešně na svatou Barboru. Myslím, že je čas začít zakládat i tradice nové, poplatné naší době. A čerstvý vítr vnést i do starých receptur.
  • Základem kvalitního pečení jsou kvalitní suroviny. Najděte si svého farmáře a mlynáře v okolí a nenechte se šidit výrobky se skrytým složením a pochybnou kvalitou.
  • Mouku vždy prosívám. Odstraní se případné nečistoty a mouka se nadechne.
  • Kynutá těsta potřebují čas. Babičky nechávaly např. těsto na vánočku i několikrát překynout a pak ji zapletenou dávali dokynout do sklepa do chladu. Sůl se používá do většiny těst. Zpomaluje proces kvašení a vyvažuje chuť. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že na něj lehce zatlačíte prstem. Zůstává-li důlek, je již překynuté. Vrací-li se důlek rychle zpět, je ještě podkynuté.
  • Pokud Vám bábovka nejde z formy, přehoďte přes ni mokrou utěrku.
  • U šlehaných hmot je důležitý vzduch v těstě. Proto s těstem pracujeme velmi rychle a opatrně. U sněhového pečiva je důležité důkladné rozpuštění a rozšlehání cukru v bílku. Šlehejte na nízké otáčky až do rozpuštění cukru. Pak teprve zvyšte otáčky a došlehejte do pevného sněhu.
  • Pokud se Vám něco hodně povede, hned si to zapište. S odstupem člověk zase zapomene.
  • Neodhánějte děti z kuchyně. Trochu nepořádku vydržíte a zkušenosti jsou nesdělitelné.
  • Za nezdary se nestyďte. Jsou důležité. Posunují člověka dál.

Recepty ze čtvrtého kola

25. 1. 2020

V kreativní výzvě soutěžící připravovali ovoce z marcipánu. Osobní výzva před ně pro změnu postavila úkol upéct dort se želé. Petra zvolila pistáciový a zabodovala: stala se pekařkou týdne.