PetraKreativní výzvaI. řada

Kynutý koš

„Koš už jsem pekla, sázím na jednoduchost. Naplním slaným pečivem podle starých ozkoušených receptů. V hlavní roli uzené, kysané zelí, škvarky a sýr.“

Koš

1 kostka kvasnic (4 g)
1 hrnek teplé vody
1 hrnek vlažného mléka
2 vejce
½ hrnku cukru krupice
2 lžičky soli
½ hrnku olivového oleje
7 až 8 hrnků hladké mouky
vejce na potření

Zaděláme v robotu těsto – řidší, aby to robot zvládl. Poté dáme na vál a zapracujeme zbytky mouky do tužšího nelepivého těsta, které dáme kynout. Formu (mísu), na které budeme tvarovat koš, obložíme alobalem a postříkáme olejovým sprejem.

Po nakynutí uděláme 9 pruhů (40 cm) a jeden 20 cm. Položíme je přes mísu, kastrolkem vytlačíme dno a pak krájíme pruhy a pleteme koš až dolů.

Hotový koš potřeme vejcem a pečeme na 170 °C cca 40 minut. Po 10 minutách kontrolujeme, otáčíme a zakrýváme alobalem. Po upečení necháme lehce vychladnout, převrátíme, ořízneme kraj, vyjmeme mísu a dáme ještě na pár minut do trouby.

Tyčinky a preclíky sypané sezamem

Použijeme těsto ze zbytku těsta na koš.
+ vejce na potření

Na posyp:
kmín
celý mák
černý a bílý sezam
hrubozrnná sůl
parmezán

Ze zbytků těsta vyválíme plát, potřeme vejcem, posypeme kmínem, mákem, černým a bílým sezamem, hrubozrnou solí a parmezánem. Poté nakrájíme, smotáme tyčinky a preclíky a dáme péct.

Rohlíčky s kysaným zelím a uzeným

200 g vařených brambor
sůl
150 g hladké mouky
1 lžíce kypřícího prášku
50 g másla
vejce na potření

Náplň:
kysané zelí pokrájené
uzené na kostičky (nebo nahrubo nastrouhané)
případně lžička třtinového cukru

Na rohlíčky potřebujeme uvařené brambory, oloupeme je, nastrouháme najemno, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice odpočinout. Poté vyválíme dva kruhy a krájíme trojúhelníky – 12 rohlíků. Plníme je pokrájeným kysaným zelím a uzeným. Přidáme případně lžičku třtinového cukru.

Pagáčky z mletých škvarků

300 g hladké mouky
200 g mletých škvarků
2 žloutky
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce bílého vína
5 lžic mléka
15 g droždí
sůl

Vypracujeme těsto z ingrediencí a dáme odpočinout. Poté ho celé rozválíme, přeložíme jako ubrousek a necháme ho opět odpočinout cca na 15 minut.

Znovu přeložíme, znovu necháme odpočinout a poté z něj vyválíme silnější placku (cca 8 mm), vykrajujeme vykrajovačkou tvary a dozdobíme vidličkou. Potřeme vejcem, ozdobíme semínky a pečeme na 180 °C stupňů dorůžova.

Bochánky z odpalovaného těsta se sýrem

65 g másla
150 g hladké mouky
250 ml vody
špetka pepře
špetka soli
150 g strouhaného sýru gruyér
60 g strouhaného parmezánu
4 vejce

Předehřejeme troubu na 200 °C. V hrnci přivedeme k varu máslo a vodu, přidáme mouku a sůl a vypracujeme odpalované těsto, které dáme do robotu s hákem na těsto a mícháme do chladu. Přidáme vejce po vejci a sýr (část sýru si odložíme na posypání). Na plechu vyloženým pečicím papírem uděláme hrudky, potřeme vejcem a posypeme sýrem. Pečeme cca 20 minut.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.