Kachnička do křupava vypečená s jablky a červeným zelím patřila odedávna na staročeský sváteční stůl. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie: V. Karas, N. Císařovská a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Na českých dvorcích a venkovských rybníčcích odedávna štěbetaly kachny, které si hospodyňky chovaly pro maso, vejce i na peří. Kachní pečínka je dodnes synonymem svátečního oběda, ale jak zužitkovat zbytky této menší hostiny? Připravíme si kachní rilletes, lahůdku, kterou můžeme podávat na čerstvém domácím chlebu. Vypravíme se také na návštěvu za chovateli vodní drůbeže a představíme si některá kachní plemena. Řekneme si, jak o kachny pečovat, aby se jim dobře dařilo. A čeká nás i stručný návod na to, jak se starat o klasickou peřinu vycpanou prachovým peřím, a pár zajímavostí na téma, jak se dříve spávalo a jak vlastně vypadal denní rytmus našich předků.

Rady a tipy

Tipy pro odchov kachen a kachňat

Chovatel Zdeněk Janda, u kterého jsme točili jednu z epizod našeho pořadu doporučuje přikrmovat kachny například čerstvě natrhanou trávou v případě, že kachny nemají možnost se samy napást. Trávu však neseká sekačkou, ale trhá pěkně postaru, ručně, tak, jak to dělávaly naše babičky. Tráva nasekaná sekačkou se prý rychleji zapaří a chytá plísně. » Číst více

Stopáž27 minut
Rok výroby 2019
 P ST AD HD