Maso

Kachna s jablky a červeným vínem

Pečená kachna je u nás odjakživa symbolem svátečního stolu a rodinné pohody. Tento staročeský recept pochází z dob, kdy bylo hojně rozšířené, že se kombinovalo ovoce s běžnými jídly.

2 kachní stehna
2 jablka
3 dcl červeného vína
kmín (mletý nebo drcený)
sůl

Kachní stehna očistíme, osolíme a okořeníme kmínem. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky, případně jen na čtvrtky, a rozložíme na dno pekáčku. Položíme na ně okořeněná stehna, vše podlijeme vínem, přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 60 minut. Pak pekáček odklopíme a stehna dopečeme dozlatova. Během pečení maso průběžně a podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem.

Upečená stehna a jablka opatrně vyjmeme a uložíme v teple. Stehna s jablky rozdělíme na talíře, přidáme zelí, přelijeme výpekem z pekáčku. Obložíme dušeným červeným zelím a knedlíky.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl