Rady a tipy


Leštěnka na dřevěný nábytek

Podle starého drogistického receptáře ze sbírky Aleny Gajduškové. » Číst více


Trnkový čaj

Trnky celkově posilují náš organismus, povzbuzují trávení a pomáhají při problémech s ledvinami. Obsahují spousty vitamínu C, a v našem těle působí jako přírodní desinfekce. » Číst více


Ovocné polévky neboli rambulice

Naše moderátorka Tereza a kuchař Jirka Hilgart vyzkoušeli další tip, jak zpracovat úrodu z podzimních zahrad a sadů podobně, jako to dělaly naše babičky, a to zejména v Podkrkonoší. Na podzim a v zimě totiž vařívaly ovocné polévky zvané rambulice. » Číst více


Křepelčí vajíčka

Vejce křepelčí, stejně jako ta běžnější, slepičí, jsou z hlediska složení velmi hodnotnou potravinou. » Číst více


Mýdlo z plavené křídy na cídění zašlých kovů

Na čištění stříbrného nádobí by naše babičky použily třeba podomácku vyrobený prostředek z jádrového mýdla a plavené křídy. » Číst více


Impregnace na obuv ze včelího vosku, vepřového sádla a fermeže

Abychom ochránili obuv proti vlhkosti, připravíme si domácí impregnaci podle starého receptu. » Číst více


Klíčení a výhonky

Klíčení a sběr následných výhonků je vhodnou možností, jak si v zimě dopřát něco zeleného. Jako náhradu za zeleninu, kterou sklízíme až v teplejším období roku. » Číst více


Zelenina do mrazu

Zelenina se dá pěstovat a sklízet i v zimě. Jen je třeba zvolit k tomu vhodné druhy. Ty naši předkové znali a hojně využívali. » Číst více


Šmolc

Tak se říkalo přepuštěnému máslu, které měla doma každá hospodyně. Dnes se s ním setkáme spíše pod orientálním názvem ghí. » Číst více


Přeslička místo drátěnky

Nádobí můžeme snadno vycídit i bez chemie, čistou přírodninou. A tou je přeslička. » Číst více