Rady a tipy


Rajčata

6. 10. 2019

Vypěstovat si na zahrádce pod širým nebem nebo ve skleníku rajčata není žádná věda. Drobnější odrůdy můžeme pěstovat i v bytě za oknem. » Číst více


Uchování česneku a cibule

6. 10. 2019

Česnek i cibule, které si vypěstujeme, můžeme při vhodném skladování uchovat několik měsíců. Zejména musíme vybrat suché prostředí, aby zelenina nezplesnivěla. » Číst více


Šmolc

Tak se říkalo přepuštěnému máslu, které měla doma každá hospodyně. Dnes se s ním setkáme spíše pod orientálním názvem ghí. » Číst více


Přeslička místo drátěnky

Nádobí můžeme snadno vycídit i bez chemie, čistou přírodninou. A tou je přeslička. » Číst více


Mýdlový sliz na praní

Prací gel si můžeme jednoduše vyrobit doma z několika málo ingrediencí, které jsou snadno dostupné. » Číst více


Devatero druhů krůtího masa

Krůty se k nám dostaly až po objevení Nového Světa. První evropští osadníci se je naučili chovat od původních obyvatel, a proto se také ve Spojených Státech slaví Den díkuvzdání, kde pečený krocan hraje hlavní roli. » Číst více


Jak začít s chovem slepic

Mít domácí vejce z vlastního chovu je přáním řady lidí. Chov slepic přitom není nic náročného. Stačí mít pro ně prostor, kurník a věnovat jim přiměřenou péči. » Číst více


Letní řez

Letní řez ovocných stromů se provádí proto, aby se strom provzdušnil a prosvětlil. To proto, aby na plody dopadalo více sluníčka. Odstranění mladých větví – vlků – pak přiměje strom k tomu, aby výživu místo do nich posílal právě do plodů. » Číst více


Tipy pro odchov kachen a kachňat

Chovatel Zdeněk Janda, u kterého jsme točili jednu z epizod našeho pořadu doporučuje přikrmovat kachny například čerstvě natrhanou trávou v případě, že kachny nemají možnost se samy napást. Trávu však neseká sekačkou, ale trhá pěkně postaru, ručně, tak, jak to dělávaly naše babičky. Tráva nasekaná sekačkou se prý rychleji zapaří a chytá plísně. » Číst více


Domácí kompost

Kompostovat můžeme i v bytě a tím zužitkovat biologický odpad, kterého je z každé kuchyně víc než dost. Pomohou nám v tom žížaly, které kompostovací proces urychlují. Nejvhodnější jsou žížaly kalifornské či hnojní, jež jsou žravější, takže zpracují větší množství odpadu. » Číst více