54 minut

12. října 2023

Část: Předvolání ruského velvyslance

Obsah dílu

Boj Izraelců proti Hamásu — Totální blokáda Pásma Gazy — Co předcházelo útoku Hamásu — Útok Hamásu zblízka — Pásmo Gazy a hraniční přechody — Repatriační lety z Izraele — Přílety krajanů z Izraele — Preventivní opatření u židovských památek — Růst daňového zatížení — Sněmovna o nedůvěře vládě a dopravních stavbách — Zahájení Signal Festivalu — Ruské útoky na Ukrajině — Předvolání ruského velvyslance — Průměrné ceny pohonných hmot — Ochlazení v Česku — Vzdělávání zdravotních sester — Ocenění pro zdravotní sestry — Reakce soudců na kritiku vůči Pavlu Simonovi — Chleba nahradil dražší pečivo — Obvinění Ladislava Vrabela — Společná protivzdušná obrana 10 států včetně Česka — Vliv polské církve na voliče — Podmíněné tresty za korupci při získávání řidičských průkazů — Cvičení armády u jaderné elektrárny — Guru Jára je na svobodě — Dopady suchého léta — MOV suspendoval Rusko — Léčba na míru pro onkologické pacienty — Soudní ospravedlnění Josefa Janíčka — Kletba odhalená českými vědci

Části dílu

00:43
Boj Izraelců proti Hamásu
    Počet obětí víkendových teroristických útoků hnutí Hamás na Izrael stále stoupá. Podle některých zdrojů už překročil tisíc tři sta. Do Tel Avivu dorazil americký ministr zahraničí Antony Blinken, aby židovskému státu osobně vyjádřil podporu.
    01:53
    Totální blokáda Pásma Gazy
      Spojené státy už do východního Středomoří poslali letadlovou loď. Vojenskou pomoc Izraeli dnes nabídl také německý kancléř Scholz.
      04:57
      Co předcházelo útoku Hamásu
        Živý vstup zpravodaje Davida Borka.
        07:36
        Útok Hamásu zblízka
          Ráno 7. října uslyšel Jisrael Lander sirény. Na pohraniční vesnici Kfar Aza vyletěly stovky raket. Reportáž Davida Borka z místa.
          10:03
          Pásmo Gazy a hraniční přechody
            Pásmo Gazy je jednou z nejvíc zalidněných oblastí na světě.
            10:36
            Repatriační lety z Izraele
              Pokračuje letecká evakuace českých občanů z Izraele. Seznam pasažérů už je uzavřený, poslední lidé se do něj přihlašovali ještě dnes. Z celkem šesti spojů čtyři připadají právě na dnešek - znamená to přepravit přes 200 lidí za 24 hodin.
              14:13
              Přílety krajanů z Izraele
                Živý vstup redaktorky Alžběty Kvitové.
                15:14
                Preventivní opatření u židovských památek
                  V Česku teď podle ministra vnitra žádné bezprostřední riziko nehrozí. Vít Rakušan to řekl po ranním jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Připomněl, že policie už o víkendu zahájila preventivní bezpečnostní opatření.
                  16:30
                  Růst daňového zatížení
                    Necelý den zbývá do sněmovního rozhodnutí o úsporném balíčku. Vláda chce díky němu snížit hospodaření na dluh – v příštím roce skoro o 98 miliard korun. Zhruba třetinu má vynést zvýšení některých odvodů – mimo jiné z alkoholu, tabáku, nemovitostí i příjmu firem.
                    19:28
                    Sněmovna o nedůvěře vládě a dopravních stavbách
                      Další důležitý bod čeká poslance v úterý. Předsedkyně sněmovny svolala na podnět klubu hnutí ANO schůzi k hlasování o nedůvěře vládě. Začne v deset dopoledne. Důvodem je opoziční kritika ministra vnitra kvůli vlastnictví šifrovaného telefonu.
                      20:41
                      Zahájení Signal Festivalu
                        Prahu ode dneška rozsvítil v pořadí už jedenáctý Signal Festival. Nabídne 20 instalací, z toho 13 přístupných veřejnosti zdarma. Zahájení je na Karlínském náměstí, kde se na průčelí kostela svatých Cyrila a Metoděje promítá videomapping Echo japonského studia Flightgraf.
                        23:26
                        Ruské útoky na Ukrajině
                          Česko společně s Dánskem dodá Kyjevu těžké i pěchotní zbraně. Novou i modernizovanou techniku nakoupí Kodaň u českých společností, které ji předají Ukrajině. Součástí dodávky mají být také systémy boje proti dronům.
                          25:53
                          Předvolání ruského velvyslance
                            České ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance. Sdělilo mu rozhořčení nad barbarským útokem na ukrajinskou obec Hroza, při kterém minulý týden zahynulo 59 civilistů.
                            26:14
                            Průměrné ceny pohonných hmot
                              Pohonné hmoty zlevňují. Průměrná cena Naturalu se po čtyřech týdnech vrátila pod 40 korun za litr. Nafta zůstává nad touto hranicí, poprvé od ledna je dražší než benzin. Nejvíc platí řidiči v Praze - nejmíň v Jihočeském kraji.
                              26:34
                              Ochlazení v Česku
                                Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                28:58
                                Vzdělávání zdravotních sester
                                  Tři tisíce sester podle dat Ministerstva zdravotnictví chybí v oborech napříč systémem. Další tisíce jich v příštích letech vypadnou kvůli vysokému věku.
                                  31:46
                                  Ocenění pro zdravotní sestry
                                    Právě vzdělávání nových posil se věnují i další vítězky ankety, o kterých rozhodovala odborná porota.
                                    35:24
                                    Reakce soudců na kritiku vůči Pavlu Simonovi
                                      Reakce na kritiku kandidáta na ústavního soudce Pavla Simona. Soudcovská unie vyjádřila znepokojení nad politickým zpochybňováním konkrétních rozhodnutí Nejvyššího soudu. U toho teď Simon působí.
                                      35:41
                                      Chleba nahradil dražší pečivo
                                        Ekonomická krize podle svazu pekařů zvedá v Česku spotřebu chleba. V posledních deseti letech mírně ztrácel na úkor jiného pečiva, teď se k němu ale lidé vrátili. Kupují přitom spíš menší bochníky a zkoušejí nové druhy.
                                        37:47
                                        Obvinění Ladislava Vrabela
                                          Policie obvinila Ladislava Vrabela z dotačního podvodu. Případ souvisí s covidovými podporami pro firmy. Organizátor protivládních demonstrací působí jako jednatel ve třech společnostech.
                                          38:10
                                          Společná protivzdušná obrana 10 států včetně Česka
                                            Česko bude společně s dalšími členy Severoatlantické aliance pořizovat systémy protivzdušné obrany. Mohlo by tak vyjednat nižší cenu za nákup a následnou údržbu. Deset zemí - včetně Německa, Belgie, Dánska nebo Maďarska - podepsalo v Bruselu dohodu, která dá projektu právní základ.
                                            38:52
                                            Vliv polské církve na voliče
                                              Polský episkopát lidem doporučuje, komu dát hlas v nedělních parlamentních volbách. Věřící by například neměli volit strany, které prosazují právo žen na potrat. Opozice znovu upozorňuje na to, že duchovní v kostelech nabádají k volbě vládní strany Právo a Spravedlnost. Zástupci církve to odmítají.
                                              41:27
                                              Podmíněné tresty za korupci při získávání řidičských průkazů
                                                S tříletou podmínkou a peněžitým trestem odcházela od okresního soudu v Jablonci nad Nisou dvojice provozovatelů autoškol. Podle státního zástupce umožnili za úplatu desítkám lidí získat řidičský průkaz. Soud přijal dohodu o vině a trestu, kterou oba uzavřeli se státním zástupcem. Rozsudek je pravomocný.
                                                42:09
                                                Cvičení armády u jaderné elektrárny
                                                  Živý vstup redaktorky Blanky Poulové.
                                                  44:01
                                                  Guru Jára je na svobodě
                                                    Jaroslav Dobeš známý jako Guru Jára je na svobodě. Rozhodl o tom brněnský soud s tím, že pět a půl roku vězení si už odpykal ve vazbě na Filipínách. Státní žalobce podal proti verdiktu stížnost. 52letý muž byl odsouzený za znásilnění několika žen.
                                                    44:24
                                                    Dopady suchého léta
                                                      Nesplavné řeky, špatná úroda, někde dokonce nedostatek pitné vody. Dopady letošního suchého léta v Česku. Třeba na Plzeňsku v září spadla jen pětina průměrných srážek. A vydatnější déšť v příštích dnech meteorologové neočekávají.
                                                      46:23
                                                      MOV suspendoval Rusko
                                                        Mezinárodní olympijský výbor s okamžitou platností suspendoval Rusko kvůli začlenění sportovních organizací z okupovaných ukrajinských oblastí. Porušilo tím teritoriální integritu definovanou olympijskou chartou. Pro ruskou sportovní obec to znamená, že mimo jiné přijde o financování.
                                                        46:43
                                                        Léčba na míru pro onkologické pacienty
                                                          Po covidu přibylo onkologicky nemocných pacientů, kteří se aktivně zajímají o možnosti léčby. Podle Nadace pro výzkum rakoviny ale informace častěji hledají na internetu a někteří mají tendenci podléhat dezinformacím. Reálné novinky v léčbě i výzkumu karcinomů představila konference pacientů s experty.
                                                          49:00
                                                          Soudní ospravedlnění Josefa Janíčka
                                                            Okresní soud Praha-západ rehabilitoval člena skupiny The Plastic People of the Universe Josefa Janíčka. Za nezákonnou označil jeho vazbu v roce 1976. V ruzyňské a pankrácké věznici strávil skoro půl roku.
                                                            50:11
                                                            Kletba odhalená českými vědci
                                                              Odhalené tajemství proklínací tabulky - víc než 3 tisíce let starého artefaktu, nalezeného na Západním břehu Jordánu. Díky práci českých vědců vyšla najevo kletba, kterou ukrývala. Z přehnuté tabulky ji získali bez fyzického zásahu.
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž55 minut
                                                              Další díl
                                                              13. října 2023

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž54 minut

                                                              16. května

                                                              Headlines — Fico je dál ve vážném stavu — Lékaři premiéra operovali pět hodin — Kdo zastoupí slovenského předsedu vlády — Vyšetřování střelby a obvinění podezřelého — Otázky kolem postupu ochranné služby premiéra — Vyšetřování na místě útoku — Zdravotní péče o premiéra Fica — Postupy ochranné služby — Odboráři zrušili demonstraci — Jmenování ministra pro vědu, výzkum a inovace — Profil nového ministra Marka Ženíška — Priority nového ministra pro vědu — Vyšetřování okolností výbuchů ve Vrběticích — Obvinění padělatele vstupenek na hookejové mistrovství — Soud s podezřelým ze žhářství v Českém Švýcarsku — Národní park dva roky po požáru — Ochrana před lesními požáry — Putin na návštěvě Číny — Německý poslanec Bystroň přišel o imunitu — Investice do české energetiky — Oprava Barrandovského mostu se protáhne — Situace v Nové Kaledonii — Boje na Ukrajině — Zaměstnanci Kovosvitu podávají výpovědi — Vyšetřování kvůli splašenému koni v Pardubicích — Nález středověkých denárů — Požár v Kladně — Pomoc ohroženým dětem — Předvolební debata k evropským volbám — Barokní koncert na hladině Vltavy

                                                              16. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              16. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              16. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              15. května

                                                              Atentát na slovenského premiéra — Roberta Fica postřelili v Handlové — Co se stalo na náměstí v Handlové — Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica — Zasedání slovenské vlády v Handlové — Kde je Handlová — Policejní vyšetřování na náměstí v Handlové — Podezřelého policie zadržela na místě — Reakce od slovenských politiků — Reakce na atentát na Roberta Fica — Útok odsoudili politici z ČR — Reakce na střelbu ze zahraničí — Ruská ofenziva severně od Charkova — Trh s hypotékami — Zemřel Vlastimil Harapes — Výsledky přijímacích zkoušek na SŠ — Úspěšnost uchazečů — Problémy s přijámacími zkouškami — Výsledky přijímacích zkoušek — Pátrání po uprchlém vězni ve Francii — Prodej poštovní budovy v Jindřišské ulici — Soud v kauze kupčení s byty v Brně — Protesty v Gruzii — Bronzový úspěch českých parahokejistů — Zadržování vody v krajině — Problémy astmatiků — Návrh na růst koncesionářských poplatků — Nábor vojáků do armády — Prahou prošlo Svatojánské procesí — Stav slovenského premiéra Roberta Fica

                                                              15. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              15. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              15. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž54 minut

                                                              14. května

                                                              Schválení migračního paktu — Zapojení třetích zemí do řešení migrace — Detaily nové dohody — Spolupráce států EU v řešení migrace — Jmenování ministra pro vědu a výzkum — Úsporné spotřebiče — Ministr zahraničí USA na Ukrajině — Boje na Ukrajině — Pokus o odvolání dvou slovenských ministryň — Debaty o zavedení bankovní daně — Jednání o kolektivní smlouvě v huti Liberty — Zisky ČEZ v prvním čtvrtletí — Poslední rozloučení se Simonou Postlerovou — Protesty v Gruzii — Záměna pacientek v nemocnici na Bulovce — Vyhodnocení přijímacích zkoušek na SŠ — Odstřel mostu v Baltimoru — Pravidla paliativní péče — Letecké cvičení Lion Effort — Program cvičení Lion Effort — Místním vadí hluk z armádního letiště — Požár chlévu pro telata — Nový tunel v Českých Budějovicích — Samosběr jahod — USA a cla na čínská elektroauta — Předsedkyně sněmovny v Pobaltí — Útok na policisty na severu Francie — Průzkum podzemních vod v Karlových Varech — Příprava stavby tramvajové trati přes Václavské náměstí — Nová lůžka pro dětskou psychiatrickou péči — Pokuta pro Björna Höckeho — Přibývá zločinů z nenávisti — Nové soví voliéry v Borových lesech — Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků — Začíná filmový festival v Cannes

                                                              14. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              14. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              14. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž54 minut

                                                              13. května

                                                              Rychlejší růst cen — Inflace v dubnu — Které zboží a služby nejvíce zdražily — Měnová politika ČNB — Ruský postup v okolí Charkova — Nový ruský ministr obrany — Protesty v Tbilisi — Příprava na stavbu nových jaderných bloků — Soud v kauze uplácení kolem rozdělování bytů v Brně — Izraelský postup v Pásmu Gazy — Zemřel Josef Michl — Festival Pražské jaro — Cvičení Lion Effort — Nominace za ČR do Evropské komise — Nehoda kamionu — Zápas hokejové reprezentace se Švýcarskem — Studie o intimním chováním Čechů — Sledování pornografie — Sexuální potíže — Historie seznamek a inzerátů — Premiér Fiala v Římě — Zveřejňování trestních rozsudků — Komplikace v přijimacích zkouškách na SŠ — Převod majetku na obce — Voda u Turowa — Změny ve vyšetřování korupce na Slovensku — Volby v Litvě — Šíření černého kašle — Ocenění webových portálů obcí a měst — Sledování německé strany AfD — Katalánští separatisté ztratili většinu v parlamentu — Proces s Trumpem — Betonování dna pod mostem u Pardubic — Natáčení vánoční pohádky

                                                              13. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              13. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              13. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž48 minut

                                                              12. května

                                                              Nižší než plánované výdaje na obranu — Modernizace české armády — Výdaje na obranu — Válka na Ukrajině — Volby do Evropského parlamentu — Medvěd ve Zlíně — Vazby pro podvodníky — Otevření památníku v Letech pro veřejnost — Požár nákupního centra ve Varšavě — Zahradnictví plná zákazníků — Zahajovací koncert festivalu Pražské jaro — Odložené přijetí eura — Debata o přijetí eura — Opravené testy v Dipsy — Vývoj inflace — Odhalení množírny psů na Olomoucku — Pokles spotřeby piva — Produkce piva v ČR — Potíže hospod na venkově — Vojenské dodávky pro Rusko — Kompenzace pěstitelům za mrazy — Dodržování zákazu kočárů — Operace dětí se vzácnou nemocí — Parlamentní volby v Katalásnku — 30 let od krachů bank — Traktor zastavil vlaky — Opravy katedrály Notre-Dame — Výsledky Eurovize

                                                              12. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž48 minut

                                                              12. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              12. 5. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám