Pod pokličkou → 4. 7. 2020

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68962

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

4. 7.
2020

I moudrá Tóra praví, jak jíst a zůstat zdravý.

Tentokrát Pod pokličkou objevíte tajemství židovské kuchyně. Ta má svá jasná pravidla, která sjednotila stravu příslušníků tohoto národa natolik, že i přes rozdílné podmínky v různých částech světa jedí všichni téměř stejně. Dozvíte se nejen to, co je opravdu košer, ale i proč je pro vaše zažívání dobré pravidla této kuchyně dodržovat.

Víte, že...

A/ Rodinný stůl má pro Židy velký význam, protože nahradil oltář jeruzalémského Chrámu po jeho rozboření. Celá židovská domácnost se přirovnává k malému chrámu a prostřený stůl k malému oltáři. K jídlu a stolování se vztahuje nejméně 50 ze 613 božských...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Židovský kaviár

2 lžíce oleje,
1/2kg kuřecích jater,
2 cibule,
2 natvrdo uvařená vejce,
3 lžíce drůbežího sádla,
sůl,
pepř

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Prášek kontra kvasnice

15. 6. 2011 17:30 ČT1

Česká kuchyně je známá knedlíky a pečivem z kynutého těsta. Naše babičky i poradci pro výživu všeho druhu tvrdí, že při výrobě těchto dobrot není nad klasické kvasnice a kvásek. A Pod pokličkou dnes zjistíte, co je na kvásku a…