Pod pokličkou → 5. 7. 2020

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 68962

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

5. 7.
2020

Prášek kontra kvasnice

Česká kuchyně je známá knedlíky a pečivem z kynutého těsta. Naše babičky i poradci pro výživu všeho druhu tvrdí, že při výrobě těchto dobrot není nad klasické kvasnice a kvásek. A Pod pokličkou dnes zjistíte, co je na kvásku a kvasnicích tak úžasného pro naše zažívaní a proč kypřící prášky máme používat jen ve stavu naprosté nouze. Uvidíte, jak a z čeho se vlastně specificky vonící kostičky droždí vyrábí a na co mimo pečení se dá tato pochutina použít.

Víte, že...

A) Pamatujte, že kvasnice, ale i kypřící prášek musíte dát do těsta v přesně stanoveném množství. Pokud ho dáte málo nebo moc, nebo pokud ho přidáte pozdě, nebo příliš brzy, projeví se vám tyto výkyvy na kvalitě. Těsta s potrhanou střídkou, s nestejnými...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Jarní drožďový salát

5 kostek droždí
60 g másla
3 celá vejce
350 g mražené jarní zeleniny
1 kávová lžička kremžské hořčice
4 kávové lžičky běžné nebo japonské sojové omáčky
majoránka
česnek
mořská
sůl
pepř

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Knedlík, brambor, rýže, k obezitě blíže

27. 4. 2011 17:30 ČT1

Pojem příloha se v české kuchyni zúžil na trojici - brambory, rýže a těstoviny. Pod pokličkou tentokrát objevíte, čím je zdravě a hlavně chutně obměnit či nahradit. Zjistíte, proč jsou přílohy českým fenoménem a jak se z původně…