Prášek kontra kvasnice (2011). Co všechno nevíme a víme o tom, co pijeme a jíme

Česká kuchyně je známá knedlíky a pečivem z kynutého těsta. Naše babičky i poradci pro výživu všeho druhu tvrdí, že při výrobě těchto dobrot není nad klasické kvasnice a kvásek. A Pod pokličkou dnes zjistíte, co je na kvásku a kvasnicích tak úžasného pro naše zažívaní a proč kypřící prášky máme používat jen ve stavu naprosté nouze. Uvidíte, jak a z čeho se vlastně specificky vonící kostičky droždí vyrábí a na co mimo pečení se dá tato pochutina použít.

Recept v tomto dílu


Víte, že...

Pamatujte, že kvasnice, ale i kypřící prášek musíte dát do těsta v přesně stanoveném množství. Pokud ho dáte málo nebo moc, nebo pokud ho přidáte pozdě, nebo příliš brzy, projeví se vám tyto výkyvy na kvalitě. Těsta s potrhanou střídkou, s nestejnými póry nebo velkými „tunely“ mohou znamenat ale i to, že jste těsto špatně vymísili.


Víte, že...

Droždí by měli do svého jídelníčku zařadit lidé, kteří trpí zvýšenou únavou. Obsahuje totiž vitaminy skupiny B, které se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě. Jinými slovy můžeme říct, že droždí nám v těle zlepšuje hladinu energie.


Víte, že...

Pokud se v obchodě setkáte s lahůdkovým droždím, vězte, že z něj si doma kynuté těsto nepřipravíte. Jedná se o sušené vločky se sladem a droždí je v tomto případě neaktivní. Lahůdková forma totiž slouží k ochucování pokrmů, polévek, omáček a zejména zeleniny, a to jak syrové, tak tepelně upravované.


Stopáž22 minut
Rok výroby 2011
 ST