Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 23 minut
  • Rok výroby: 2006

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 65112

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

17. 8.
2018

Když vepřové, tak libové

Stejně jako u jiných potravin existují i tady dva tábory stoupenců. Ti, kteří maso jako takové zcela odmítají, zatímco druhý tábor tvrdí, že v přiměřeném množství je vepřové nenahraditelným zdrojem zejména živočišných bílkovin. Za největší klady vepřového masa považujeme z výživového hlediska vysoký obsah bílkovin a vitamínů řady B, především B12. Nezanedbatelný je i obsah železa. Dlouhodobá konzumace masa ale zapříčiňuje také poškození jater, ledvin, kostí, kloubů, svalů, nervů, mozku, krve, slinivky břišní, tvoří se žlučové kameny. Maso obsahuje typ tuku, který v těle podněcuje tvorbu zánětlivých látek. Pozor si musíme také dávat na šunku, párky, uzená masa, která obsahují konzervační látky, spoustu soli, dusičnany, cholesterol, barviva a dochucovadla. Skutečná biologická kvalita vepřového jako celku je dána dobou od zabití zvířete po jeho konzumaci a také životosprávou zvířete. Tu jako spotřebitelé nemůžeme ovlivnit. Můžeme ale ovlivnit množství spořádaného vepřového masa.

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Místo cukrovinek hrst hrozinek

15. 2. 2006 18:30 ČT1

Sladká chuť byla kdysi dostupná jen jednou v roce - v době zrání ovoce. Cukr působí údajně proti bolesti a jako antidepresivum, má ale také silné antibakteriální účinky. Tabulku čokolády si určitě nezapomeňte přibalit na dlouhé…