Pod pokličkou → 20. 10. 2012

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 65831

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

20. 10.
2012

Není káva jako káva - chuť buď bere, nebo dává

Češi jsou milovníci kávy, ale dobrou kávu ještě neumí připravit. Českou specialitu "turka" si stále můžete objednat ve stánku nebo hostinci, ve slušné kavárně by vám ale měli nabídnout nápoj naprosto jiné kvality i vůně. Pod pokličkou vám tentokrát prozradíme, jak poznat opravdu dobrou kávu i dobrou kavárnu, ve které vám ji správně naservírují. Prozradíme vám, jak nás může personál kavárny šidit a naučíte se správné názvosloví, se kterým si dobrý šálek kávy objednáte i ve světě!

Víte, že...

1) Káva – u nás hrdě nazývaná turecká nebo též turek - je pravděpodobně jen český vynález. V zahraničí totiž nikdo netuší, že by se turecká káva pouze spařovala horkou vodou. Pravá arabská káva se připravuje v džezvě. Nechává se nad ohněm až 3x vzkypět...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Kávové lanýže

75 g másla
2 žloutky
2 lžíce moučkového cukru
250 g čokolády
2 lžíce velmi jemně mleté kávy
kakao

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Knedlík, brambor, rýže, k obezitě blíže

27. 4. 2011 17:30 ČT1

Pojem příloha se v české kuchyni zúžil na trojici - brambory, rýže a těstoviny. Pod pokličkou tentokrát objevíte, čím je zdravě a hlavně chutně obměnit či nahradit. Zjistíte, proč jsou přílohy českým fenoménem a jak se z původně…