Čtvrtá řada originální bylinkové show pro váš zdravější život. Uvádí Kateřina Winterová a Linda Rybová. Režie J. Včela
Obsah dílu
První republice bude téměř 100 let. Jak se v této době vařilo, peklo a žilo najdete právě v tomto díle.
00:00:15 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2016.
00:00:34 -Bude hezky dneska. To je pořád první republika,
00:00:38 ale někdo musí taky myslet na budoucnost,
00:00:42 tak jedu nakupovat do Hradce. Jime, mohl bys mi odpojit kabel?
00:00:49 Děkuju. *-Máš ho odpojený.
-Děkuju, tak mi otevři ještě bránu.
00:00:54 Tohle auto jezdí elektricky.
00:01:01 Jo, prosím tě, Jime, dělej něco. Jo? Díky.
00:01:07 -Tys hrozná panička. Tys jako zpanštěla.
00:01:10 -Hm, moderní statkářka z budoucnosti.
00:01:14 -Hm, ale výfuk nemáš.
00:01:17 -Hm, nemám. Tak jsem v Hradci.
00:01:23 To byl salón 1. republiky. Tohle je Tylovo gymnázium.
00:01:28 -Architekt Gočár 1927.
00:01:32 -Tenhle kostel je taky z 1. republiky.
00:01:35 -Taky Gočár 1928.
00:01:42 Toto je Anglo banka s kubistickým dekorem z let 1922 až 1923.
00:01:47 -Taky Gočár.
00:01:48 -Hele, Masaryk.
00:01:50 Ten byl prej střídmej a jedl všechno.
00:01:53 -Jen švestkový knedlíky si přidával.
00:01:56 Co si uvaříme?
-No švestkový nebudou.
00:01:58 -Co byste si dal asi vy, tatíčku?
00:02:00 -Švestkový nebudou, ale uděláme si libečkový maggi.
00:02:04 -Koláče dvojka.
00:02:06 -Upečeme prvorepublikovýho králíka.
00:02:09 -Řekneme si, proč se u nás pěstovaly moruše.
00:02:12 -Uděláme si tažený závin.
00:02:14 -To je strašně hezký na tomhle receptu,
00:02:17 že si ho uděláš třeba jednou za rok. -Nebo za život.
00:02:21 Tohle je ještě trošku starší stavba,
00:02:24 to je vodní elektrárna Hučák.
00:02:27 Ta vyrábí čistou energii od roku 1912.
00:02:30 To bylo ještě za císaře pána.
00:02:35 Připadám si trochu jako David Vávra, Šumná města.
00:02:39 Co, Lindo, chtělo by to nějaký verše.
00:02:48 -Hele, tady je sexy kuchyně.
-Ano?
00:02:51 Tady je Sandtnerová, poslouchej, zadělávaní holubi s květákem.
00:02:59 -Tak to bych si nedala.
-To jsme ještě nedělaly.
00:03:02 -My jsme si s Jimem pěkně zapinkali, ale ztratili jsme košíček.
00:03:07 -To je dobře, protože já neumím tenis.
00:03:10 -Tohle je badminton, že neumíš tenis, mě nezajímá.
00:03:13 -To je ještě horší, protože ten míček strašně lítá.
00:03:17 Hele, holuby oškubáme, chloupky opálíme, a vykucháme je.
00:03:21 -Tohle se nehodí, ne?
-To už bylo.
00:03:24 -Tak ho dáme na půdu, ať můžou na něho mouchy, víš co?
00:03:28 No, tak!
00:03:30 Co máš, co přišlo? Módní revue.
00:03:33 -Pusť mně rádio.
00:03:48 Schichtova kuchařka.
-Pšt!
00:03:53 -Já mám ráda tuhle písničku, ta je dobrá.
00:03:56 -Víš, co já nechápu?
00:03:58 Mne by to zajímalo, jak s těmi hlasy...
00:04:01 Protože dřív hlasy zněly úplně jinak.
00:04:04 Mne by zajímalo, jestli to bylo mikrofony,
00:04:07 nebo jestli měli jiný hlasy?
00:04:10 -Taky měli jinou mluvu. Mluvili trošku vejš než my.
00:04:14 Měli trošku vejš posazenej hlas, jako kdyby mluvili do nosu.
00:04:23 -Oldřich Nový nemluvil do nosu.
-Ten mluvil do Adiny.
00:04:27 -Myslím, že hučel do Adiny.
00:04:33 -Je to málo slaný, ne?
-To není vůbec slaný.
00:04:36 Máš maggi? -Máme. Tradiční receptura.
00:04:45 -Už asi došlo to prvorepublikový.
-Asi jo.
00:04:51 Tak já ti udělám jiný, libečkový, prvorepublikový.
00:04:56 Tak se dívej, tam!
00:05:01 Na něj budete potřebovat libeček. Lidově české maggi, libčí, libíček,
00:05:06 maggi kořen, mágovka, nebo opich.
00:05:09 Jedná se o mohutnou aromatickou trvalku vysokou až 2 metry
00:05:13 a dožívající se až 15 let.
00:05:15 Ve středověku se hodně kultivoval v klášterních zahradách
00:05:19 a byl oblíbenou ingrediencí likéru a dalších osvěžujících pití.
00:05:24 -Prostě ideální do polévek. Jak jsi dělala to maggi?
00:05:27 -Do mixéru si dáš listy z libečku, hrst listí z kopřivy
00:05:31 a celerovou nať.
00:05:33 Pak to hodně zasypeš solí a zaliješ slunečnicovým olejem.
00:05:37 Trochu vody, pak to rozmixuješ.
00:05:40 Nakonec kvůli konzervaci přidáš citrónovou šťávu.
00:05:54 No, lepší.
00:06:05 S mojí přítelkyní se stala náhlá změna.
00:06:08 Vůčihledně ztrácela vrásky, Káčo!
00:06:11 Její pleť se stávala hebkou, svěží a čistou.
00:06:15 Se zájmem jsem se jí ptala, co se to s ní děje?
00:06:20 Jako nejlepší přítelkyně zůstala mi samozřejmě odpověď dlužna.
00:06:27 -To je krásný, ta čeština.
-Takže to nedočteme.
00:06:30 -To je dobrý.
00:06:32 -Končí to: zahlédla jsem v její kabelce vizitku, Jiří Vohryzek,
00:06:37 specialista radiových obkladů dle vlastní metody.
00:06:41 To by mě zajímalo, co to bylo?
00:06:44 -To je ono, to jsou radiový obklady.
00:06:46 Chápeš to, že oni používali rádium na všechno.
00:06:50 Obklady, kosmetika, zubní pasty. Oni měli dokonce doma,
00:06:54 jak my máme barely na pití, ty automaty,
00:06:58 tak oni v tom měli ozářenou vodu.
00:07:01 Reklamy byly, že dítě stojí se skleničkou a pije zdravou vodu.
00:07:05 Oni opravdu věřili, že rádium vyléčí úplně všechno.
00:07:08 -Potom chápu, že s přítelkyní se stala náhlá změna,
00:07:12 že vůčihledně ztrácela vrásky a její pleť stávala hebkou.
00:07:16 Myslím, že ztratila úplně všechno.
-To já si taky myslím.
00:07:20 Za 2 roky holka měla problémy.
00:07:24 -Zase je tady posvícení.
-A já mám déj? vu.
00:07:27 -A já mám ráda koláče.
-A pamatuješ si?
00:07:29 -Já si to pamatuju.
-Ta 3. série?
00:07:32 -Jaký to byly?
00:07:34 -To byl obrovskej krásnej makovej koláč.
00:07:36 -Takovej tvarohovej makovo...
-Mandličky, všechno tam bylo.
00:07:41 Tak si to pojďme připomenout.
00:07:42 Jo, 3. série, posvícenský koláč. Loni makovotvarohový.
00:07:46 -Stejná hudba, to jsou ty tradice.
00:07:49 -My jsme se letos staly komotrami kuchařky s recepty z 1. republiky.
00:07:53 Podej mi tu knížku.
-Tam je ten recept.
00:07:56 -Recept na chodský merhovaný koláče.
00:07:58 Z této knížky Sladká první republika...
00:08:01 To bychom mohly podle toho natočit seriál pro Českou televizi.
00:08:05 -To natočíme. Třeba Sladkou první republiku.
00:08:08 -To bude skvělý.
-Já mám teď v hlavě frgál.
00:08:11 -Já tam mám chodskej merhovanej koláč.
00:08:14 -Frgál je tradiční valašskej recept posvícenskýho koláče,
00:08:18 kterej sedí na hrušce. A víte co?
00:08:20 Já vám ho pošlu nahoru.
00:08:22 Jste tam? Tak jo. To byl první žloutek.
00:08:25 Takže 2 žloutky, 2 lžíce cukru,
00:08:27 3 lžíce másla a rozetřeme.
00:08:29 Potom přidáme kvásek a 350 g polohrubé mouky.
00:08:33 Až to budeme mít,
00:08:34 tak to dáme na hodinu až hodinu a půl kynout
00:08:37 na teplý místo.
00:08:39 -Teď jsem tu já s chodským merhovaným koláčem.
00:08:43 Nejdříve jsem si připravila kvásek. Nejdříve suchý ingredience:
00:08:47 500 g polohrubé mouky, odvážíme si 150 g cukru,
00:08:51 přidáme strouhanou kůru z bio citrónu,
00:08:54 přidáme mletej muškátovej květ a už přijdou mokrý ingredience:
00:08:59 3 žloutky, rozpuštěný máslo, 2 lžíce rostlinného oleje,
00:09:04 smetana ke šlehání a na závěr 4 lžičky rumu.
00:09:09 Teď vypracujeme vláčný těsto a potkáme se za chvíli.
00:09:14 -To nám to pěkně kyne, Káčo, viď?
-Já si připravím mandličky.
00:09:19 Ty si nakrájím na nudličky. Taky náplně budeme potřebovat.
00:09:23 -Já budu potřebovat na frgále,
00:09:26 tedy na jeden obrovskej frgál drobenku.
00:09:32 Chceš pomoct?
00:09:34 -Budeme potřebovat 120 g cukru, jeden vanilkový cukr,
00:09:38 dáme 2 vejce, smetanu a ještě změklý máslo.
00:09:42 -Taky rum.
-Ještě že sis na to vzpomněla.
00:09:45 -Mák máme?
-Mák máme.
00:09:47 Ten už jsem si připravila dopředu, protože musí zchladnout.
00:09:52 Tady mám namletej mák, který jsem smíchala se skořicí,
00:09:55 s cukrem a můžete tam dát trošku badyánu,
00:09:58 můžete tam dát i hřebíček a zalila jsem to vroucím mlékem.
00:10:02 -Jo a hele, mně chyběj hrušky.
00:10:05 -Těsto máme nakynutý a poslední co nám zbejvá je?
00:10:08 Pořádnej plech.
00:10:11 -Co plech? Dva plechy! Plechy si pořádně vymažem máslem.
00:10:17 Aspoň vidíte, k čemu takovej krásnej váleček je.
00:10:21 -Půjč mi to. To mám takový to...
00:10:24 -To víš, že jo. A pěkný to máš.
00:10:27 -Jo, Jime, ještě naposledy přilož.
-A my jdeme na to, ne?
00:10:32 Ty jdeš merhovat.
00:10:34 -Ano, já jdu merhovat a ty tam jdeš dávat povidla.
00:10:38 Merhování je výraz pro kresbu. A fantazii se meze nekladou.
00:10:42 Já jsem se to musela docela dlouho učit.
00:10:45 -Ale bylo to pěkný, viď? Jsme si zatočily celý odpoledne.
00:10:49 -Prostě udělejte si na to čas.
00:10:52 -A pak to ozdobte rozinkama, mandlema.
00:10:54 Jo a frgále posypte drobenkou.
-Poslední zdobení, krása, co?
00:10:59 A teď už bude konec.
-Poslední akce.
00:11:03 -Poslední pomazání. Rum do rozpuštěnýho másla.
00:11:07 -Já mám rozšlehaný vajíčko a potřít okraje.
00:11:17 První várka.
00:11:20 -A frgál.
-A ten zavoněl až sem.
00:11:23 -Já bych to snědla.
00:11:25 -Já bych to vůbec nejedla, tuhle krásu.
00:11:28 -Co bys s tím dělala?
-Půjdeme to nafotit.
00:11:31 -Ty bys to vyfotila?
-No jasně, do knížky.
00:11:34 -Tak to vyfotíme a pak to stejně sníme.
00:11:38 -Kdy jim to nakrájíme.
-Jak nakrájíme?
00:11:41 Já nic krájet nebudu, já si to sním takhle celý.
00:11:45 Na studni jako vždycky.
00:11:47 Tak pojď!
00:11:48 Raz, dva, než se zlomí, musíme honem.
00:11:52 Počkej, počkej a jdeme na to. Tak jo. Tak vidíte to?
00:11:57 Mňam, to jsou ty hruškový povidla.
-Tvarůžek je výbornej.
00:12:04 A to mě baví, že stejná chuť bude na mým koláči.
00:12:08 -Ten už ale asi neochutnáme, jestli tohle sníme.
00:12:11 -To asi ne.
-Tak tomu říkám posvícení.
00:12:18 -Ten traktor to trošku zabil.
-Co bude teď?
00:12:24 -My přivezem život. Bude bylina.
00:12:28 -Hloh.
00:12:30 -Takhle kvete hloh.
00:12:32 Jak jsme ho sbíraly, jeho plody, na Broumovsku, pamatuješ?
00:12:37 -To bylo na podzim. Teď máme jaro
00:12:40 a to sbírají tady ty lístky, a ty hezký kytičky.
00:12:45 Na srdce, když vám to hapruje, když vás to bojí.
00:12:50 Viď, Káčo, na to je nejlepší hloh.
00:12:53 -Kvítka hlohu se sbírají snadno. Takhle se vezmou a strhnou.
00:13:00 Jde to dobře.
-I s těma lístkama.
00:13:04 -Pak se to naloží do alkoholu...
-...a udělá se tinktura.
00:13:11 Nebo se to nasuší.
-A má trny!
00:13:16 -Tak si pustíme animaci.
00:13:18 My jsme měly hloh plod, tak si dáme hloh květ.
00:13:23 Květy hlohu jsou součástí několika farmaceutických přípravků.
00:13:28 Hlavně na snížení krevního tlaku.
00:13:30 V květnu se sbírají buď květy, nebo květy s listem.
00:13:33 Celé květenství se zpočátku celé odřezává nebo odstříhává.
00:13:37 Sbírají se jen bílé květy.
00:13:40 Z ozdobných nebo červeně zbarvených keřů hlohu se nesbírají.
00:13:44 Malvičky hlohu působí jako tonikum
00:13:46 na činnost srdce a oběhového systému.
00:13:49 -Lindo, počkej, teď je módní přestávka. -Aha!
00:14:02 Proč tam nikdy nedáme našeho současnýho prezidenta?
00:14:06 -Protože budeme dělat plněný papriky.
00:14:27 Pojď, koza, pojď! Pojď! Pojď! Pojďte, pojďte!
00:14:32 -Já jsem si říkala, co ještě přitáhneš?
00:14:36 -Tohle je Herbář!
00:14:40 -Já jsem dostala dva králíky od pana Svobody.
00:14:44 -A já dostala 5 kilo bio vepřovýho boku.
00:14:48 Podpora sklenáře.
-Že nás maj ty chlapi rádi.
00:14:53 -Že dobře vaříme, že jo?
-Takže my máme všechny indicie.
00:14:57 -Tajenka zní?
-Co budeme dělat?
00:15:00 -No pečenýho králíka na bůčku.
00:15:04 -Tak to tam vrzni celý.
-A kůží dolů, že jo?
00:15:07 -Jasně že kůží dolů.
-Ono se to tam celý vejde.
00:15:11 -Tohle, prosím vás, dejte Jimovi...
-...ať z toho udělá řízky.
00:15:15 -Ať z toho udělá řízky.
00:15:17 Já udělám králíky.
-Víš, jak to má Zdenda takhle?
00:15:21 Ono je to praktický, to se mně líbí.
00:15:24 Podle toho ho poznáš, podle utěrky.
00:15:27 -Mně se on líbí. Hlavně dobře vaří.
00:15:30 -My jsme zase líp oblíklý.
00:15:32 -Tenhle recept je prvorepublikový. Tehdy hodně jedli králíky.
00:15:37 A hahaha!
-Praská ta kůže, no.
00:15:40 Podívej se, to je krásnej českej česnek, viď?
00:15:44 -Nasolenej je, teď ho opepřím. On se dá dělat různě, že jo?
00:15:48 -Pamatuješ, jak jsme ho dělaly v tý hořčičný krustě?
00:15:52 -S kořenovou zeleninou. -Mňam.
-To bylo výborný.
00:15:56 Ten králík se hrozně rád vysouší, a my jsme se rozhodly,
00:16:00 že ho úplně zabalíme, takže zespoda bude ležet na bůčku,
00:16:04 králík ležet na bůčku.
00:16:06 -Seshora bude přikryt slaninovou peřinkou.
00:16:10 -Dovnitř dáte ty česneky.
00:16:13 Nacpete tam ty větvičky. Jednoho tam už můžeme dát.
00:16:17 Na bůček ho dáme. A druhej. -Dej ho tam.
00:16:21 -Kamaráda k tomu. Teď jdeme na finále.
00:16:25 -Teď si nakrájíme tenké plátky slaniny, viď, Lindo!
00:16:29 -Co máš, to není jednoduchý takhle!
-Jo, podlijeme to.
00:16:38 -A už to jen pečeme.
00:16:41 -My vám pak dáme ochutnat králíka a bůček.
00:16:44 -Máme dost.
00:16:50 To je nádhera, to je pečínka!
00:16:54 -Když králíka, tak jedině s bůčkem.
-A pečenýho.
00:16:58 A s rozmarýnem.
-A bio.
00:17:02 Jak jsem říkala, tohle maso se jí s masem.
00:17:05 K tomu není potřeba žádná příloha. Králíky jsou zdraví.
00:17:11 -Ještě králíci.
00:17:23 -Je konec června a já jsem na pražských Vinohradech
00:17:27 a to byl dřív ráj moruší. Takhle vypadají listy moruše.
00:17:31 Tohle je moruše červená.
00:17:34 Dřív se jí také říkalo malinový strom.
00:17:37 Ale proč jsem tady? Já si chci natrhat tohle listí,
00:17:40 protože se pojedu podívat na bource morušovýho
00:17:44 a ten se živí jen listím z moruší.
00:17:47 Tady jsou dokonce i plody a už jsou skoro zralý.
00:17:51 Až bude moruše úplně zralá, tak bude úplně černá.
00:17:58 Listy už mám, tak se můžeme jít podívat na bource morušový,
00:18:03 poslední bource morušový v Čechách v Náprstkově muzeu.
00:18:07 -Plody moruše jsou tmavěfialové až černé lesklé peckovičky.
00:18:11 Připomínající ostružiny. Rostou-li okolo vás moruše,
00:18:15 můžete si být skoro jistí, že před padesáti lety
00:18:18 okolo nich byl chovatel bource morušového
00:18:21 a prodával kokony pro hedvábnictví.
-Bylo to něco jako včelaření.
00:18:26 Takový jarní sezónní přivýdělek.
00:18:28 -Moruše kolem nás zůstaly jako svědek této zapomenuté činnosti.
00:18:33 -Tady to je z roku 1947. Tenhle časopis nevím, ale...
00:18:37 Sazenice moruše bílé, veškeré informace.
00:18:39 Vajíčka bource morušového pro chovy v jakémkoli rozsahu.
00:18:43 Odkup zámotků.
00:18:46 S hedvábnickým průmyslem to bylo tak,
00:18:48 že vy jste si nakoupili sazenice a vajíčka a pěstovali jste to doma
00:18:53 a pak jste do výkupu odnášeli tyto kokony,
00:18:57 které se musely zpracovat potom už v továrně.
00:19:00 Ve Vršovicích byla taková továrna, kde byl i kolem sad moruší.
00:19:05 K tomu vycházely takovýto příručky, jak chovat bource morušovýho.
00:19:22 Co je úžasný,
00:19:24 že ta kukla je vyrobena až z kilometrovýho vlákna.
00:19:29 To mi přijde neuvěřitelný.
00:19:40 To bylo asi 500 let našeho letopočtu
00:19:44 a od tý doby se rozvinulo hedvábnictví
00:19:48 i v našich šířkách a délkách zemepisných.
00:19:53 Československé hedvábnictví.
00:19:58 Tady jsou dokonce fotografie.
-Hele, těch kokonů.
00:20:03 -Tak máte asi dost.
00:20:06 Vy jste úplně zasypaný těma listama.
00:20:09 Ale žerou krutě. Hrozně rychle.
00:20:12 Dřív to bylo docela běžný, takhle si krmit bource.
00:20:16 Kdybyste tohle chtěli zažít naživo,
00:20:19 tak sem můžete přijít v květnu nebo v červnu, kdy je sezóna.
00:20:23 Kdy se bourci krmí, rozmnožují a zakuklují.
00:20:27 Můžete se v Náprstkově muzeu v Praze poučit,
00:20:30 jak je to s hedvábnictvím v Čechách.
00:20:33 Nebo spíš jak bylo.
00:20:43 -Tuhle pohovku měla moje babička. Tady ji měli za 935 korun.
00:20:52 Já bych si dala ten štrůdl.
-Já taky. A jakej?
00:21:00 -To jsem ti chtěla říct, uděláme ten takovej taženej závin.
00:21:07 -To jsem ale já...
-Já jsem taky...
00:21:10 Jednou jsem... Ale docela dobrý.
00:21:14 -Tak proč ne?
00:21:19 -Každopádně tuhle kytku dáme k oknu.
00:21:24 Máslo rozpuštěný máme, tady máme vajíčko,
00:21:27 tak už to máme všechno.
00:21:29 Tak 300 g hladký mouky, mouka špaldová hladká jemně mletá.
00:21:35 -Jablíčka z dědečkovy zahrádky. Zdraví pro každý den.
00:21:39 To byla taková jemná reklama z první republiky.
00:21:43 To byly ještě jemný ty reklamy. Mouku prosejeme.
00:21:47 -Budu strouhat perníček, jo?
00:21:50 -Osolíme těsto. 120 ml vody.
00:21:53 Lžičku octa. 2 lžíce rozpuštěného másla.
00:21:57 Ještě nám tam chybí vajíčko. Teď už můžeme dělat těsto.
00:22:02 Já to nevydržím, doufám, že nejsem sama,
00:22:05 kdo to tak dělá. Já musím těsto propracovat rukama,
00:22:09 mně to vařečkou prostě nejde.
00:22:12 Když máte těsto propracovaný, tak ho zabalte
00:22:15 a dejte na 30 minut odpočinout. Mezi tím si rozpustíme máslo
00:22:20 a budeme smažit jablíčka.
-Kdy tam dáme perník?
00:22:25 -Teď to musíme smažit asi 5 minut, než se to pořádně rozvoní
00:22:29 a začne se to připíkat.
00:22:32 Už to voní, už se to tak přismažuje,
00:22:36 tak tomu ještě trošku pomůžeme. Dáme tam cukr, oříšky.
00:22:40 Teď už je tak na chvilku.
00:22:44 -Oříšky stačí takhle nahrubo, stačí rukama nalámat.
00:22:47 -Vypneme, ještě tam dáme skořici, ta to pořádně rozvoní. -Mňam!
00:22:52 -Náplň máme hotovou, necháme ji zchladnout.
00:22:56 Jdeme dodělat to těsto. Moc se netěš, je to fakt o nervy.
00:23:01 Takhle to pořádně pomoučíte, jinak se vám těsto přilepí.
00:23:08 A teď to rozválíme.
00:23:11 Takhle od středu to vyválíte na milimetr.
00:23:16 Já myslím, že tahle fáze je hotova a teď bychom to měly vytahovat.
00:23:21 -To je strašně nebezpečný.
-Proto se tomu říká tažený.
00:23:25 Takhle se to od středu dotáhne. To je neuvěřitelný.
00:23:30 Já myslím, že už víc to nevytáhnem.
-Je to tenký jak papír.
00:23:35 -Půlku zhruba toho si namašlujete máslem.
00:23:38 To bude napínavý. Takhle si to můžete srovnávat,
00:23:43 protože budeme překlápět ty...
-Já bych jela asi takhle odspodu.
00:23:48 A pokládám, jo?
-A budeme překlápět.
00:23:51 To je právě to, proč jsme to těsto vytahovaly a vyvalovaly.
00:23:56 abychom ho mohly pořád mašlovat a překlápět.
00:23:59 To je ten taženej závin. Proto je to těsto tak křupavý.
00:24:04 -Jú! -Tramtadadá! To je skvělý.
00:24:10 Teď pomašlujeme tuhle půlku.
-Linda to ještě pomašluje.
00:24:19 -A já bych potřebovala plech s pečícím papírem.
00:24:23 Tenhle. Jdeme do finále.
00:24:26 Mně se to líbí, když je to takovej buclík, jo?
00:24:34 -Pan režisér po nás chce novoty, abychom těsto nařezaly
00:24:38 a udělaly takovej copánek. My to neuděláme.
00:24:42 On nám řekl, že když to neuděláme, tak končíme, končíme v Herbáři.
00:24:46 Tohle je naposledy, co nás vidíte na televizních obrazovkách.
00:24:51 Tak se mějte hezky, užijte si tenhle krásnej štrúdl,
00:24:54 jestli ho budete dělat. A hezký den.
00:24:57 -Štrúdlem jsem skončily.
00:24:59 -Tak pojď. A jak ty to zakončuješ?
00:25:02 -Takhle to podvinu a teď strašně opatrně.
00:25:06 To by bylo hrozný, kdyby se nám to nepovedlo.
00:25:10 -To by bylo psycho.
-Jo, ještě vám něco poradím.
00:25:14 Je to klasickej závin, štrúdl, pečte ho na 180, 40 minut
00:25:18 a je dobrý ho ještě jednou tím máslíčkem potřít,
00:25:22 protože on má tendenci se vysušovat.
00:25:26 -Tohle je pravý prvorepublikový tažený závin.
00:25:30 Ten si ochutnáme někde na nějakým příznačným místě, krásným.
00:25:36 To se těším.
-Ne, ten už ochutná někdo jinej.
00:25:41 -Jakože vyměníme kompars.
-My už tady nebudem.
00:25:46 -Tak si ho vychutnejte aspoň vy, až si ho upečete.
00:25:50 Pápá!
-Dobrou chuť!
00:25:54 Je to smutný. Víš co, taková lopota.
00:25:58 To bylo snad nejsložitější, co jsme tady uvařily
00:26:01 a kvůli tomu nás vyhoděj.
-To tak bejvá v Český republice.
Čtvrtá řada originální bylinkové show pro váš zdravější život. Uvádí Kateřina Winterová a Linda Rybová. Režie J. Včela
První republice bude téměř 100 let. Jak se v této době vařilo, peklo a žilo najdete právě v tomto díle.
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 2