Pečený králík

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut, odležení 1–2 hodiny, pečení 1–1½ hodiny

1 králík, vykuchaný a očištěný
sůl a čerstvě mletý pepř
200 g uzeného libového bůčku
1 cibule
50 g másla
1 palice česneku
3 snítky rozmarýnu
100 g plátků slaniny
1 lžíce kuliček černého pepře
150 ml červeného vína
šťáva z 1 citronu

Odblaněného králíka osolíme, opepříme a necháme 1–2 hodiny odležet v chladu.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Bůček nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. V pekáči rozehřejeme máslo, vsypeme bůček a zlehka orestujeme zhruba 1 minutu. Česnek rozdělíme na stroužky, oloupeme je a asi tři vložíme společně s 1 snítkou rozmarýnu dovnitř králíka. Zabalíme ho do slaniny, položíme do pekáče, kolem nasypeme cibuli, zbylý česnek, rozmarýn a kuličky pepře, podlijeme trochou vody a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 1–1½ hodiny doměkka, občas přelijeme vypečenou šťávou.

Upečeného králíka vyjmeme na talíř a uchováme v teplé troubě. Výpek zahříváme, a jakmile začne vřít, vlijeme víno, necháme ho vyvařit, zastříkneme citronovou šťávou a ještě 2 minuty povaříme. Dochutíme solí a pepřem.

Mezitím králíka naporcujeme a rozdělíme na talíře. Omáčku scedíme a přelijeme přes králíka. Podáváme s bramborovými knedlíky, opečenými brambory, noky či šiškami.

Pečený králík

Pečený králík