Merhovaný koláč


1½ hodiny, kynutí 1 hodina, pečení 30 minut
na 10 koláčů
Kvásek
200 ml vlažného mléka
2 kostky cukru
21 g droždí
Těsto
500 g polohrubé mouky
špetka soli
125 g krupicového cukru
strouhaná kůra z 1 citronu
špetka mletého muškátového květu
2 žloutky
125 g rozpuštěného másla
2 lžíce rostlinného oleje
60 ml smetany ke šlehání
4 lžíce rumu
1 vejce
mouka na pomoučení
máslo na vymazání
Náplně
Tvarohová
750 g měkkého tvarohu (z kostky)
120 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
60 g změklého másla
60 ml smetany ke šlehání
1 vejce
1 lžička rumuMaková
150 g mletého máku
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce polohrubé mouky
150 ml vroucí vody
2 lžíce másla
1 vejce
špetka skořice nebo tlučeného hřebíčku
Zdobení
200 g povidel
100 g rozinek
100 g sekaných loupaných mandlí
Připravíme kvásek z vlažného mléka tak, že ho osladíme a rozdrobíme do něj droždí. Necháme ho vzejít, trvá to zhruba 10–15 minut.
Na tvarohovou náplň promícháme tvaroh, oba cukry, máslo, smetanu, vejce a rum podle chuti.
Mák, cukr a mouku promícháme v rendlíku a spaříme vroucí vodou. Necháme vychladnout.
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme cukr, citronovou kůru, muškátový květ a žloutky, vlijeme máslo, olej, smetanu, rum a kvásek a důkladně vypracujeme hedvábné jemné těsto. Lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout, zhruba 30 minut.
Do vychladlého máku vmícháme máslo, vejce a koření, až je náplň vláčná.
Těsto rozdělíme na bochánky o váze zhruba 200 g a opět necháme kynout, přibližně 20 minut. Podle počtu bochánků potřeme stejný počet pečicích papírů máslem, rozválíme na nich bochánky na pláty silné zhruba 5 mm a necháme opět kynout zhruba 10 minut. Prsty vytvarujeme okraje a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Celou vnitřní plochu koláče potřeme tvarohovou náplní a na ní tvoříme tenkými zdobicími trubičkami povidlovou a makovou náplní ornamenty, čili merhujeme. Ozdobíme rozinkami a mandlemi a pečeme v troubě zhruba 30 minut dozlatova.