Frgále

na 2 frgály
doba přípravy: 2 hodiny, kynutí 1½ hodiny, pečení 40 minut

Těsto
120 ml vlažného mléka
21 g čerstvého droždí
2 lžíce moučkového cukru
3 lžíce másla
2 žloutky
350 g polohrubé mouky
špetka soli
3 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce rumu tuzemáku
Náplň
250 g sušených hrušek
špetka mletého badyánu
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce smetany na vaření
moučkový cukr na dochucení
1–2 lžíce citronové šťávy na dochucení
Drobenka
100 g másla
100 g hladké mouky
70 g krupicového cukru

Do misky odlijeme polovinu mléka, rozdrobíme do něj droždí, promícháme s 1 lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek.

Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky. Jakmile se na kvásku začnou tvořit bubliny, přilijeme ho k žloutkové pěně, přidáme zbylé mléko, prosejeme mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme zhruba 1 hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Zatímco těsto kyne, připravíme drobenku. Do mísy nakrájíme máslo na docela malé kostky, vsypeme mouku a cukr a rukama rychle propracujeme, až se začnout tvořit malé hrudky, ale ne dlouho, aby máslo příliš nezměklo.

Hrušky povaříme zhruba 10 minut ve vodě. Vylovíme je a po částech rozmixujeme nebo umeleme (případně doléváme vodu, ve které jsme je vařili), aby vznikla hladká hmota. Přidáme špetku mletého badyánu, vanilkový cukr a smetanu. Podle potřeby dochutíme cukrem a citronovou šťávou.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, znovu prohněteme a necháme ještě 15 minut kynout. Bochánky rozválíme do kulatého tvaru a vytáhneme tak, aby bylo těsto co nejtenčí, přibližně 5 mm.

Troubu předehřejeme na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Těsto položíme na plechy vyložené pečicím papírem a až do krajů na ně naneseme náplň a posypeme drobenkou. Necháme frgále ještě 10 minut kynout. Mezitím do rozpuštěného másla přilijeme rum, promícháme a směsí pokropíme koláče. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 40 minut.

Frgál a merhovaný koláč

Frgál a merhovaný koláč