Tažený závin

na 2 záviny
doba přípravy: 45 minut, odležení 30 minut, pečení 35 minut

Těsto
300 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce moučkového cukru
1 vejce
150 g rozpuštěného másla
1 lžíce bílého vinného octa
120 ml vlažné vody
mouka na pomoučení
moučkový cukr na poprášení
Náplň
750 g jablek
1 hrst vlašských ořechů
125 g másla
100 g nastrouhaného perníku
4 lžíce krupicového cukru
1 lžička mleté skořice

Do mísy prosejeme většinu mouky. Osolíme, osladíme, rozklepneme vejce a vlijeme 2 lžíce másla, vinný ocet a vodu. Zpracujeme na hladké těsto. Zbylou moukou poprášíme pracovní plochu a ručně ji zapracováváme do těsta tak dlouho, až bude hladké a pružné. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme na teplém místě 30 minut odpočinout.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, ořechy nasekáme nahrubo. Na náplň rozehřejeme v pánvi máslo. Vsypeme perník a restujeme zhruba 5 minut, až se krásně rozvoní. Přidáme jablka, ořechy a cukr a dál zahříváme, až cukr téměř zkaramelizuje a jablečná šťáva se odpaří. Přisypeme skořici, zamícháme a necháme zchladnout.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Větší utěrku nebo ubrus poprášíme moukou a těsto na ní rozválíme na co nejtenčí plát po celé šíři stolu. Podebereme ho hřbety rukou a opatrně od středu roztahujeme, až je téměř průsvitné. Polovinu plátu potřeme trochou másla a těsto přeložíme, aby máslo bylo mezi dvěma vrstvami. Opakujeme dvakrát až třikrát. Doprostřed poskládaného těsta rozprostřeme náplň, z obou stran ho přes ni přehneme a okraje podhrneme. Pomocí utěrky, na níž jsme těsto rozválely, ho přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylým máslem a pečeme zhruba 35 minut dozlatova. Upečený štrúdl necháme zchladnout, nakrájíme na řezy a pocukrujeme.

Tažený závin

Tažený závin