Úvod

Neděle 14. 4. 2019 po půlnoci

Rodina paní Lenky před nedávnem učinila neobvyklé rozhodnutí a z městského bytu se přestěhovala do staročeské roubenky ve vesnici na Vysočině. Rádi by v tomto půvabném stavení, které nepostrádá nic z tradičního lidového vybavení, oslavili pravé vesnické posvícení se všemi typickými pokrmy. Rádi by zachovávali tradice a dokázali svým blízkým, že tradiční jídla dokážou připravit nejen naše babičky.
Oslava výročí posvěcení kostela a zároveň ukončení sklizně a polních prací, tzv. posvícení, je dodnes jedním z nejoblíbenějších svátků lidí na venkově. K posvícení patří posvícenské koláče, místní speciality, taneční zábavy a krojované průvody. Roku 1786 císař Josef II. nařídil po celé zemi slavit posvícení třetí říjnovou neděli po svátku svatého Havla - odtud se odvozuje také často používaný termín Havelské posvícení.
A jak se vypořádal s posvícením náš tým? Jiří Lenku naučí jáhlovou polévku s houbami a posvícenskou husu pečenou na česneku a zázvoru. Martina zase klasické lidové zelňáky a k tomu ještě lehký salát z kysaného zelí. A Vladimír připraví překvapivě půvabná perníková srdce.

Recepty

Štítky

bezmasá jídla, bylinky, cibule, česnek, drůbež, houby, husa, koření, med, národní kuchyně, obilniny, oslava, polévka, příloha, regionální kuchyně, svátek, vejce, vývar, zelí

Příští zásah

Fotografie

Jehňátko nebo telátko?

18. 4. 2011 17:30 ČT1

Saša z Prahy a její přátelé vaří rádi a nechávají se inspirovat různými známými kuchařkami. Teď by ale Saša raději přivítala ve své kuchyni opravdového rádce, protože všem slíbila, že připraví…

Fotografie

  • Z pořadu
  • Z natáčení