iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
19. 5. 2019
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

13 hlasů
45733
zhlédnutí

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Kachna

Kachnička do křupava vypečená s jablky a červeným zelím patřila odedávna na staročeský sváteční stůl.

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Kachna

  • 00:00:25 *Pečená kachna je u nás odjakživa
  • 00:00:27 symbolem svátečního stolu
    a rodinné pohody.
  • 00:00:30 Staročeský recept na kachní stehna
    s jablky na červeném víně
  • 00:00:33 doplníme tipem na další
    skvělou lahůdku.
  • 00:00:36 A vypravíme se za chovatelem,
  • 00:00:37 který nám představí hned
    několik kachních plemen.*
  • 00:00:45 *V pořadu Co naše babičky uměly
    a na co my jsme zapomněli
  • 00:00:47 se věnujeme tomu, jaká hospodářská
    zvířata chovali naši předkové,
  • 00:00:51 jak o ně pečovali i jaký z nich
    měli užitek.
  • 00:00:55 Představili jsme vám také původní
    česká plemena těchto zvířat.
  • 00:00:59 V našem seriálu se objevila
    česká bílá husa, česká koza
  • 00:01:02 i naše původní plemena skotu,
  • 00:01:05 navštívili jsme chovatele
    českých slepic a holubů.*
  • 00:01:09 -Výjimkou na tomto seznamu
    je kachna.
  • 00:01:11 Původní české plemeno kachny
    totiž vůbec neexistuje
  • 00:01:13 a na českých dvorcích zdomácněla
    kachna pižmová neboli pižmovka,
  • 00:01:18 která ale původně pochází
    z Jižní Ameriky.
  • 00:01:21 Evropská plemena kachen vznikla
    z divokých kačen,
  • 00:01:23 které známe z našich rybníků a řek.
  • 00:01:26 Kachny jsou velice skromné
    a přizpůsobivé,
  • 00:01:29 a protože jsou vegetariánky,
  • 00:01:30 připravila jsem jim něco
    na přilepšenou.
  • 00:01:32 V neosolené vodě jsem uvařila
    trochu mrkve
  • 00:01:34 a k tomu obyčejné ovesné vločky.
    Tak snad jim bude chutnat.
  • 00:01:54 -Ahoj, Zdeňku!
    -Ahoj, Petře!
  • 00:01:56 -Ahoj!
    -Ahoj, Terezo!
  • 00:01:57 -My jsme dneska zavítali sem
    k tobě do Žihle na kachní farmu,
  • 00:02:01 kde chováš úplnou přehlídku
    kachních plemen.
  • 00:02:03 Prozraď nám, která všechna
    kachní plemena tady chováte?
  • 00:02:07 -Tak chovám plemeno za účelem
    užitku, což je kachna pižmová,
  • 00:02:13 a potom máme několik druhů kachen
    okrasných,
  • 00:02:18 které chováme za účelem
    jenom parády.
  • 00:02:23 Vás asi budou zajímat spíše
    kachny naše, evropské,
  • 00:02:26 které se vyskytují u nás v Evropě
    nebo i tady v republice,
  • 00:02:31 a z těchhle druhů chovám
    zrzohlávky rudozobé a čírky obecné,
  • 00:02:37 naše evropská forma.
  • 00:02:40 -Zdeňku, já se nemůžu vynadívat
    na tyhle 2 krásný kachňátka.
  • 00:02:43 -Tato kachňátka jsou stará 2 dny,
    právě se nám vylíhla.
  • 00:02:49 -Jsou překrásný! Můžem se jít
    podívat na celou rodinku?
  • 00:02:51 -Můžeme se jít podívat přímo k nim.
    -Tak jo.
  • 00:03:10 Zdeňku, já ze zkušenosti
    s ostatními chovateli vím,
  • 00:03:12 že každý tu drůbež přikrmuje
    nějak jinak. Jakej je váš recept?
  • 00:03:17 -Můj recept je jednoduchý.
  • 00:03:18 Používám recept, co používali
    naše babičky a dědečkové dříve.
  • 00:03:21 Jsou to vajíčka, kopřivy,
    strouhanka.
  • 00:03:25 A samozřejmě dneska ta doba
    pokročila,
  • 00:03:27 jsou už různé hotové směsi,
  • 00:03:30 takže to dáváme taky jako
    hlavní chod,
  • 00:03:32 a trháme těm kachňátkům čerstvou
    trávu, aby teda se měla lépe,
  • 00:03:38 aby měla tu živočišnou
    i rostlinnou bílkovinu.
  • 00:03:41 -A vy jste zmínil, že ji trháte.
    Proč ji nesekáte?
  • 00:03:44 -Protože od sekačky to brzo
    dostává plísně.
  • 00:03:48 Ta tráva se rychle zapařuje
  • 00:03:50 a ty plísně se přenáší
    na vnitřnosti.
  • 00:03:54 -No a já vidím, že my tady máme
    dneska taky čerstvý kopřivy,
  • 00:03:56 tak můžeme začít.
  • 00:03:59 -Jestli mi chcete pomoct,
    tak zatím oloupejte vajíčko,
  • 00:04:02 já zatím nakrájím kopřivy.
  • 00:04:05 -Já jsem, Zdeňku, taky slyšela,
    že prý kachny žerou slimáky.
  • 00:04:08 Je to pravda?
  • 00:04:09 -Je to pravda. Není to samozřejmě
    v takovém množství,
  • 00:04:12 jako si lidi myslí,
  • 00:04:14 že vezmete kachnu a vybere vám to
    celou zahradu,
  • 00:04:17 ale pokud najdou ty malinký
    v začátku,
  • 00:04:20 tak si je rády vezmou taky.
  • 00:04:23 -Já vidím, že tu kopřivu krájíte
    hodně najemno.
  • 00:04:25 -Protože ta kachňátka jsou teprve
    2 dny po vylíhnutí
  • 00:04:28 a mají malinké zobáčky
  • 00:04:30 a samozřejmě i celé to trávicí
    ústrojí,
  • 00:04:34 takže se snažíme to dělat
    co nejvíce najemno,
  • 00:04:37 aby jim to nezůstalo někde v krčku
  • 00:04:40 anebo neměla potom nějaký
    trávicí potíže.
  • 00:05:01 -Tak máme hotovo?
  • 00:05:03 -Ano, míchanici máme hotovou,
    tak můžeme krmit.
  • 00:05:07 -To jsem zvědavá,
    jak jim bude chutnat.
  • 00:05:22 Zdeňku, my tady vidíme kachnu
    s kachňaty,
  • 00:05:24 ale jak vypadá taková klasická,
    tedy kachní rodinka?
  • 00:05:27 -Kachní rodinka se může skládat
    jenom z 1 kachny a kačera
  • 00:05:32 a může mít klidně kačer i 4 kachny.
  • 00:05:36 Záleží to na každém chovateli,
    jaké množství chce odchovat.
  • 00:05:41 -Zdeňku, mě u vás zaujalo,
  • 00:05:42 že u vás kachna opravdu sedí
    na vejcích,
  • 00:05:44 že nevyužíváte umělou líheň.
    Proč to tak děláte?
  • 00:05:47 -Ano, my se snažíme všechno
    odchovávat přírodně,
  • 00:05:51 protože umělá líheň, i když ji
    máme, tak ji málokdy používáme,
  • 00:05:56 je to jenom taková pojistka,
    když se něco nepovede,
  • 00:06:00 ale přirozený odchov vždycky
    má své plus.
  • 00:06:05 A tyto kachny velmi dobře sedí,
  • 00:06:08 velmi dobře se starají
    o svá mláďata.
  • 00:06:11 Další věc je, že když vylíhnete
    kachňata v umělé líhni,
  • 00:06:16 tak jim musíte dále přitápět,
    což jsou ekonomicky další náklady,
  • 00:06:20 a tahle kachna, ta všechno vlastně
    zařídí a udělá za nás.
  • 00:06:25 -A jak dlouho kachna pižmová
    sedí na vejcích?
  • 00:06:27 -Kachny pižmové sedí 35 dní.
  • 00:06:30 Je to o 5 dní déle, než klasické
    husy nebo jiné kachny,
  • 00:06:35 ale zase svou pečlivostí
    o svá potomstva,
  • 00:06:40 anebo nenáročností na ten chov,
  • 00:06:45 se vyplatí ten týden delšího
    sezení počkat.
  • 00:06:49 -Ta kachňátka mají takovou
    nádhernou citrónově žlutou barvu.
  • 00:06:52 Kdy se přepeří?
  • 00:06:54 -Kachňátka, když se vylíhnou,
    tak jsou takhle tmavě žlutá
  • 00:06:58 a začnou světlat přibližně
    po těch 2 týdnech.
  • 00:07:01 Čím více rostou, tak to chmýří
    začne prorůstat prvním peřím,
  • 00:07:07 takzvaným prachovým, a prvně opeří
    krycím peřím na prsou, na zádech
  • 00:07:14 a naposledy dorůstají křídla
    na letkách.
  • 00:07:40 -Zdeňku, já poznám, že tohle
    je klasickej kachník,
  • 00:07:43 ty jich tady máš spoustu,
    stavíš si je asi sám,
  • 00:07:45 ale potom tady vidím ještě
    takovýhle boudičky.
  • 00:07:48 Tak k čemu slouží nebo jaký je
    mezi tím rozdíl?
  • 00:07:51 -Toto je kachník, který slouží
    kachnám na přenocování.
  • 00:07:55 Tyhle budky slouží k hnízdění
    a děláme různé typy,
  • 00:08:01 protože každej druh má rád
    jinej typ tý hnízdní budky.
  • 00:08:06 -Ty tady máš všude přístup k vodě,
  • 00:08:08 respektive tady vidíme bazénky
    s vodou, tady jsou jezírka.
  • 00:08:12 Musím já, jako chovatel,
    umožnit přístup k vodě kachně?
  • 00:08:17 -Kachna nepotřebuje zase tak
    velké množství pastvy,
  • 00:08:20 ale potřebuje k životu hlavně vodu,
  • 00:08:23 takže z toho důvodu máme jezírka,
    máme takovýhle nádobky,
  • 00:08:28 aby ty kachny se v období hnízdění
    a páření
  • 00:08:32 mohly rozložit na co největší
    plochu vody,
  • 00:08:35 aby se nerušily při páření.
  • 00:08:59 -Máme tady krásně nasbíraná
    jablíčka,
  • 00:09:02 takže my dneska z nich budeme dělat
    perfektní staročeský recept.
  • 00:09:07 Bude to kachna pečená s jablky
    a podlévaná červeným vínem.
  • 00:09:13 Budeme podávat bramborové knedlíky
    a červené zelí.
  • 00:09:17 -To už se těším.
  • 00:09:18 Já když jsem si listovala
    různejma kuchařkama starejma,
  • 00:09:21 tak mě překvapilo, jak často je tam
  • 00:09:22 právě maso podávaný
    s nějakým druhem ovoce.
  • 00:09:24 -Málo lidí to ví, ale skutečně
    už v dávných dobách,
  • 00:09:28 já nevím, v 19. století,
    bylo zcela běžné,
  • 00:09:31 že se právě hodně kombinovalo ovoce
    s běžnými jídly.
  • 00:09:35 Používaly se hrušky, jablka,
    třešně, dělaly se i vinné omáčky.
  • 00:09:40 No a my dneska si trošku na to
    vzpomeneme
  • 00:09:42 a uděláme právě tu naši kachnu.
  • 00:09:46 Vezmeme jablko. Já ho budu loupat
  • 00:09:48 a tebe poprosím, jestli nám kachní
    stehna, která tady máme,
  • 00:09:53 osolíš, okmínuješ a položíš
    do pekáčku.
  • 00:09:58 -Takže zase recept docela
    jednoduchej, že jo?
  • 00:10:00 -Úplně jednoduchý recept.
  • 00:10:02 A má hlavně tu výhodu, že kachna je
    třeba hodně velká
  • 00:10:04 a kdo chce, tak si může stehna
    upéct naším způsobem,
  • 00:10:08 prsa třeba použít na nějakou
    minutku
  • 00:10:12 a ten skelet, co zbyde,
    tak může použít na polévku
  • 00:10:15 a má tři jídla.
  • 00:10:17 Z polévky maso může použít zase
    do rizota,
  • 00:10:19 takže je tam hodně výhod.
  • 00:10:23 Ale my máme jenom kachní stehna
  • 00:10:26 a ta jablka je třeba udělat
    na čtvrtky.
  • 00:10:31 Je to lepší, než na půlky.
  • 00:10:34 -Tak já to posolím docela hodně,
    protože ty mi vždycky radíš,
  • 00:10:37 ať se to tam pořádně, ta sůl,
    promastí, viď?
  • 00:10:39 -Ano. Kachna není kuře,
    jak já říkám.
  • 00:10:42 -To už jsi mě naučila.
  • 00:10:44 -A ten kmín máme mletej? Proč?
  • 00:10:47 -Ono je to jedno. Může být drcený,
    my máme drcený,
  • 00:10:49 ale to spíš záleží na chuti
    strávníků.
  • 00:10:52 Tenhle neleze do zubů,
    tak proto máme drcený.
  • 00:10:59 -Takhle bude stačit?
    -To bude úplně stačit. Ano.
  • 00:11:02 Já jsem oloupala už jedno,
  • 00:11:04 takže kdyžtak tak nějak dej
    ta jablíčka kolem
  • 00:11:07 a já oloupu ještě jedno.
  • 00:11:10 -A to by se daly použít třeba
    i hrušky, viď?
  • 00:11:12 -Já myslím, že určitě.
  • 00:11:14 -A žádný tuk není potřeba?
    Všechno pustí kachna?
  • 00:11:17 -Ne. Podlejeme jenom vínem,
  • 00:11:18 a potom během pečení můžeme
    i podlévat trošku vodou,
  • 00:11:22 ale uvidíme, kolik nám jablka
    pustí šťávy,
  • 00:11:25 protože ona pustí šťávu.
  • 00:11:28 Je to úplně jednoduchá věc,
    zvládne začátečnice.
  • 00:11:37 Ještě potřebuješ tak 2-3.
    -Ještě mi tam dej.
  • 00:11:41 Děkuju.
    -Ano.
  • 00:11:44 -A kolik toho vína bude třeba?
    -Dáme tak deci a půl.
  • 00:11:49 -Takže to celý můžu polít?
  • 00:11:51 -Nepolévej maso, jenom ta jablka,
    a vem to kolem.
  • 00:11:56 Príma.
    -Dobrý.
  • 00:11:58 -Vidím to úplně optimálně.
  • 00:12:01 Kachna pustí tuk, tuk se pustí
    trošičku i do těch jablek,
  • 00:12:04 šťáva se spojí s vínem
  • 00:12:06 a jak to budeme péct, tak to udělá
    potom krásnou šťávu.
  • 00:12:10 -A jak dlouho budeme péct?
    -Budeme péct asi tak hodinu,
  • 00:12:13 nejprve s poklicí, a potom uvidíme
    podle toho,
  • 00:12:16 jak se nám rozžhaví naše trouba,
    potom dáme bez poklice.
  • 00:12:21 -A kdybych to měla v elektrické
    troubě, tak na kolik stupňů?
  • 00:12:23 -Viděla bych to tak 180-200
    na hodinu.
  • 00:12:26 -Tak ještě přiložím.
    -Určitě.
  • 00:12:44 Děkuju, Terezko.
    -Není zač.
  • 00:12:48 A přeju dobrou chuť.
  • 00:12:49 -No je to úžasné,
    jak se nám to povedlo.
  • 00:12:51 Musím tě pochválit,
    krásně jsi to naaranžovala.
  • 00:12:56 -A ty jsi skvělá kuchařka.
    -Tak na zdraví.
  • 00:12:58 -Na zdraví.
    -A ať se máme rádi.
  • 00:13:03 -Já bych mohla mít svátek
    každej den.
  • 00:13:05 -No, pravdou je, že tohle člověk
    moc nejídává,
  • 00:13:08 ale myslím si, že jsem skutečně
    dneska s tebou udělala jídlo,
  • 00:13:14 které neurazí žádného
    našeho diváka.
  • 00:13:18 Často se mě někdo ptá,
    jak se pozná, že je kachna hotová.
  • 00:13:22 A u drůbeže vždycky platí,
    že musí jít od kosti.
  • 00:13:27 A my, když zabereme, tak nám to
    od té kosti opravdu jde,
  • 00:13:30 a řekla bych, že se to úplně
    rozpadá.
  • 00:13:38 *Venkovské hospodyně tradičně
    chovaly vodní drůbež,
  • 00:13:41 to znamená kachny a husy,
    také z toho důvodu,
  • 00:13:43 že jejich peří využívaly na výrobu
    důležité domácí výbavy, na peřiny.
  • 00:13:48 Terezka přijela do Polabského
    národopisného muzea,
  • 00:13:51 aby se dozvěděla víc o tom,
  • 00:13:53 jak to vlastně naši předkové měli
    s odpočinkem a kde spávali.
  • 00:14:12 Skanzen v Přerově patří
  • 00:14:14 mezi nejstarší muzea v přírodě
    v Evropě
  • 00:14:16 a jeho počátky sahají
    až do roku 1895.*
  • 00:14:24 -Já si tady teď zkouším práci
    pilné dračky peří,
  • 00:14:26 ale sehnala jsem jenom
    husí peříčka.
  • 00:14:28 Dělalo se třeba i z kachního peří?
  • 00:14:30 -To, že máte husí, to je naprosto
    v pořádku.
  • 00:14:33 Z kachního se také dělalo,
  • 00:14:34 ale ta peřina z toho není úplně
    to nejlepší,
  • 00:14:37 protože to kachní peří je trochu
    cítit, jo?
  • 00:14:41 Takže to husí je naprosto ideální.
  • 00:14:43 A jednak husího peří není potřeba
    do peřiny tak velké množství,
  • 00:14:48 jako kachního.
  • 00:14:50 -A já, když takhle z toho strhnu
    ten praporek,
  • 00:14:52 tak mi zbyde něco,
    čemu se říká pápěrka. Co s ní?
  • 00:14:54 Můžeme ji třeba spálit?
  • 00:14:56 -No, to bych vám moc nedoporučoval,
  • 00:14:58 jestli nechcete v příštím roce
    mít bídné husí hejno.
  • 00:15:03 Je lepší to dávat někam stranou
    na hromádku,
  • 00:15:05 aby se vám husy držely pohromadě.
  • 00:15:07 A pak to můžete nabídnout třeba
    chudým sousedům,
  • 00:15:10 ti si z toho rádi udělají
    i polštář.
  • 00:15:12 -Ono k tomu draní peří se váže
    spousta pověr. Znáte nějaký?
  • 00:15:17 -No, jedna z takových základních
    je, že by se mělo sedrat to peří,
  • 00:15:21 který hospodyně připravila
    pod mísu.
  • 00:15:24 -Hm, tak to mám co dělat dneska.
    -To máte co dělat,
  • 00:15:27 protože kdybyste to nesedrala
    a odešla od rozdělané práce,
  • 00:15:30 tak v příštím roce budete mít
    problém s chovem vašich husí.
  • 00:15:35 -A může mi třeba pomoci i muž?
  • 00:15:37 -No, tohle byla spíše ženská
    záležitost,
  • 00:15:41 ale muž může trošku přispět,
  • 00:15:43 když přijde jako návštěvník
    se podívat do světnice,
  • 00:15:46 kde se sousedkama derete peří.
  • 00:15:49 To byla jedno z takových
    doporučení,
  • 00:15:52 že každý návštěvník,
    který přijde do místnosti,
  • 00:15:55 kde se dere peří,
    by měl pár peříček sedrat.
  • 00:15:58 Tak já jsem přišel na návštěvu
    k vám,
  • 00:16:00 tak vám tady pomůžu trochu
    něco sedrat.
  • 00:16:03 -Ať mám na peřinu.
    -Ať máte na peřinu.
  • 00:16:06 -A řekněte mi, kolik bych zhruba
    toho peří potřebovala
  • 00:16:08 dejme tomu na polštář?
  • 00:16:10 -To byste potřebovala několik
    takovýchhle hromádek,
  • 00:16:14 co tady máte připraveno,
  • 00:16:15 protože jak sama vidíte,
    je to drobný materiál,
  • 00:16:21 a aby ten polštář měl nějakou
    tuhost a dobře se vám na něm spalo,
  • 00:16:25 tak potřebujete mít pořádnou
    hromádku.
  • 00:16:28 -Naši předkové vlastně spali
    pod kanafasem,
  • 00:16:30 který byl právě tímhle prachovým
    peřím vycpaný,
  • 00:16:33 ale jak to bylo se spánkem?
  • 00:16:34 Protože my dneska spíme třeba
    7 hodin denně,
  • 00:16:36 snažíme se chodit brzo spát,
  • 00:16:38 ale jak to bylo třeba
    před 100 lety?
  • 00:16:40 -Záleželo na tom, jaké bylo roční
    období.
  • 00:16:43 V zimě samozřejmě chodili i dřív
    spát, protože byla dřív tma,
  • 00:16:47 kór v domácnostech, kde ještě
    neměli zavedený elektrický proud,
  • 00:16:51 tak svítili jenom petrolejkama,
    takže i z těch úsporných důvodů.
  • 00:16:56 V počátku léta, kdy slunce vychází
    dřív
  • 00:16:58 a začínají polní práce, senoseče,
    tak je potřeba vstávat dřív,
  • 00:17:02 a zase byli déle na poli,
    obzvláště ve žních,
  • 00:17:06 takže se ta doba spánku zkracovala,
  • 00:17:10 ale můžeme zůstat v průměru
    u těch 7 hodin.
  • 00:17:13 Ale mezi náma, plno lidí spalo
    na lavicích tvrdých,
  • 00:17:17 nebo na nějakých truhlách,
  • 00:17:19 tak na tom se moc dlouho
    nedá vylehávat.
  • 00:17:23 -A jak to bylo s odpoledním
    šlofíkem?
  • 00:17:25 Já vím, že třeba je docela
    populární odpolední siesta.
  • 00:17:29 Jak to fungovalo dřív?
  • 00:17:31 -No, tak tady zas takové vedro
    nemáme, abychom si dávali siestu,
  • 00:17:35 nebo aby naši předci si dávali
    siestu.
  • 00:17:37 Maximálně toho šlofíka si dával
    starý hospodář výměnkář,
  • 00:17:42 anebo si tu siestičku kratší
    mohli dát ženci na poli,
  • 00:17:47 když bylo velké parno.
  • 00:17:49 -Ono těch postelí asi taky
    moc v domácnosti nebylo,
  • 00:17:51 nebo jak to bylo? Měli ložnici
    a ní byly postele před 100 lety?
  • 00:17:54 -Ložnice na venkově před 100 lety,
    to je hudba budoucnosti.
  • 00:17:59 Zpravidla v tom stavení byla postel
    pro hospodáře, hospodyni,
  • 00:18:03 malé mimčo spávalo v kolíbce,
  • 00:18:06 větší děti na lavici nebo
    na truhle,
  • 00:18:09 případně na lavicích kolem pece,
    kde měli pec.
  • 00:18:11 V některých domech, kde měli pec,
    spaly děti v zimě nahoře na peci.
  • 00:18:17 Pak spali po komorách, starší děti
    mohly spát na půdě nebo na seníku.
  • 00:18:22 Čeleď, jestli byla v hospodářství,
  • 00:18:23 tak čeledíni spali zpravidla
    na palandě v maštali.
  • 00:18:28 -A byly nějaké rituály,
    co prováděli před spaním?
  • 00:18:30 -No, tak jsme v době,
  • 00:18:32 kdy ještě významnou roli hrálo
    náboženství,
  • 00:18:35 takže samozřejmě večerní
    modlitbička před spaním.
  • 00:18:41 -Vy tady máte takový krásný
    péřový peřiny.
  • 00:18:43 Já vím, že hospodyňky je vždycky
    dávaly větrat do oken.
  • 00:18:45 Jak je to správně? Jak se mám
    o takovou duchnu starat?
  • 00:18:48 -To by bylo správné, ji provětrat,
    což děláte dobře do toho okna.
  • 00:18:53 Sice nevím, jestli by se nám
    do tohohle malýho okna vešla,
  • 00:18:56 je lepší někde přes zábradlí
    to přehodit.
  • 00:19:00 Tam je totiž důležité to,
    aby to peří, které v té peřině je,
  • 00:19:04 se načechralo,
    tím pádem se zlepšujou
  • 00:19:07 ty termoregulační vlastnosti
    té peřiny,
  • 00:19:10 protože i když je venku zima
    a vy jste zpocená,
  • 00:19:12 tak ta peřina si bere to teplo
    od vás
  • 00:19:15 a udržuje ho neustále
    v té dobré kondici.
  • 00:19:19 Takže peřinu provětrat tím,
    že se dá chvíli ven,
  • 00:19:22 ale ne na přímé slunce,
    protože by se to peří mohlo přehřát
  • 00:19:26 a tím pádem by ztratilo tu svoji
    dobrou termoregulační vlastnost.
  • 00:20:13 -Jirko, když jsme hledali recepty
    do týhle epizody Babiček,
  • 00:20:17 tak jsme měli na mysli nějakou
    kachní specialitu,
  • 00:20:20 nějaký dobrý tip pro naše diváky,
  • 00:20:22 ale když se tady podívám
    pod pokličku,
  • 00:20:24 tak to vypadá, že už jsi poobědval,
  • 00:20:26 nebo že tady minimálně 1 štáb
    s tebou natáčel. Co to je?
  • 00:20:29 -My, když jsme přemýšleli,
    co dneska budem připravovat,
  • 00:20:32 tak jsme vlastně vymysleli
    kachní rillettes,
  • 00:20:34 což je jídlo ze středu Francie.
  • 00:20:36 A používá se to ve chvíli, kdy nám
    zbydou zbytky z oběda,
  • 00:20:41 opravdu zbytky, tak abychom
    nemuseli vyhazovat úplně všechno,
  • 00:20:44 tak to, co se dá vytěžit,
    tak se vytěží
  • 00:20:47 a za pomocí pár ingrediencí
    v podstatě uděláme
  • 00:20:50 něco mezi hrubou paštikou
    a trhaným masem.
  • 00:20:54 Takže my se pustíme teďka
  • 00:20:56 do podrobnýho obírání tý kostry,
    toho skeletu.
  • 00:20:59 Tak, a já tě poprosím o součinnost.
  • 00:21:00 Já bych potřeboval vlastně tady
    ten skelet, co máme,
  • 00:21:03 tak veškerý to maso, co uvidíš,
    tak obrat tady do tý nádoby.
  • 00:21:06 Co nepoužijeme v tuhle chvíli,
    tak je kůže a ten biskup,
  • 00:21:10 to se nám nehodí, ale veškerý maso,
  • 00:21:11 i když tam zbyde nějakej drob
    v tý kachně,
  • 00:21:14 tak všechno do tý nádoby.
  • 00:21:16 A já tady k tomu nakrájím šalotku
    a okurky.
  • 00:21:20 -Jo. Trhám to nějak najemno
    nebo můžou bejt i větší kusy?
  • 00:21:24 -Co se týká toho trhání,
    je to na preferenci člověka.
  • 00:21:27 Když chce opravdu jako jemňounkej
    rillettes, tak použije vidličky
  • 00:21:31 a pak celý to obraný maso
    ještě natrhá
  • 00:21:33 opravdu na jednotlivý vlákna,
  • 00:21:35 ale mě baví víc, když si můžu
    ještě furt trošku kousnout do masa.
  • 00:21:39 Ve chvíli, kdy by se nám nezdála
    struktura toho masa,
  • 00:21:42 tak to vezmeme ještě rukou
    a uděláme si jemnější ty vlákna.
  • 00:21:47 -Jo, ale děláš to čistě ručně,
    nepoužíváš žádný nástroje?
  • 00:21:50 -Vůbec ne. Já si myslím,
    že ve chvíli,
  • 00:21:51 kdy bychom použili nějakou
    elektroniku,
  • 00:21:53 nějakej blender nebo tyčák,
  • 00:21:55 tak v tu chvíli už je to paté
    nějaký, už je to paštika
  • 00:21:58 a není to ten rillettes.
  • 00:22:00 Tak, a když jsme se bavili
    o tý struktuře toho masa,
  • 00:22:02 tak samozřejmě musíme přemejšlet
    i nad tím,
  • 00:22:04 jak bude hrubá ta cibule.
  • 00:22:06 Takže stejný pravidlo,
    jako u toho masa.
  • 00:22:08 Když mám rád strukturu,
    dělám hrubší cibuli,
  • 00:22:11 a ty okurky, když jsem hračička
    a mám rád všechno jemnější,
  • 00:22:14 tak si prostě jenom dám tu práci
    a nakrájím to najemno.
  • 00:22:19 -A ta šalotka má jakou chuť
    oproti normální cibuli?
  • 00:22:22 Je ostřejší nebo...?
    -Ona je naopak jemnější, jo?
  • 00:22:25 Šalotka je prostě jemná cibule,
  • 00:22:28 dává se přesně do těch
    delikátnějších jídel.
  • 00:22:31 Používá se hodně, když chceme
    syrovou cibuli.
  • 00:22:35 Možná ta klasická žlutá cibule
  • 00:22:38 by byla moc sprostá
    pro tenhle recept,
  • 00:22:40 takže doporučuju dát si tu práci
    a sehnat si tu šalotku.
  • 00:22:43 A když není šalotka,
    tak můžu třeba jarní cibulku,
  • 00:22:46 nebo teď se jí říká lahůdková
    cibulka.
  • 00:22:49 -Ano. Stejně tak je asi lepší
    používat okurky Kornišonky,
  • 00:22:53 než klasický nakládačky.
    Mají jinou chuť?
  • 00:22:56 -Přesně tak. Ono zaprvý mají
    jinou chuť,
  • 00:22:58 dávají se do takovýho
    víc aromatickýho nálevu,
  • 00:23:01 ale tam jde taky i o tu strukturu
    tý okurky.
  • 00:23:04 Ona jak je malá, tak je pevná celá,
    je hezká na skus.
  • 00:23:07 Kdybysme to chtěli nahrazovat,
  • 00:23:09 takový ty klasický znojemský
    co známe,
  • 00:23:11 nebude to vůbec fungovat,
    bude to blátivý.
  • 00:23:14 Takže tady bych ničím nenahrazoval.
  • 00:23:16 Ve chvíli, kdy nemáme Kornišonky,
    tak tam radši nic nedáme,
  • 00:23:18 než to nahrazovat takovou
    tou klasikou, co máme všichni doma.
  • 00:23:22 -Vypadá to, Jirko, že jdeme
    do finále. Je to tak?
  • 00:23:24 -Tak. Veškerá práce za náma.
  • 00:23:25 V tuhle chvíli budeme jenom
    dochucovat ten rillettes.
  • 00:23:29 Ve chvíli, kdy by se nám zdál
    rillettes suchý,
  • 00:23:31 my můžeme použít bezvadně
    ten výpek a ten tuk,
  • 00:23:34 co v podstatě během toho pečení
    vytekl z tý kachny,
  • 00:23:38 a pak už to dochutíme
    jenom bylinkama,
  • 00:23:40 to bych tě poprosil potom,
    dijonskou hořčicí,
  • 00:23:43 nebo můžeme použít dijonskou
    hořčici s medem,
  • 00:23:45 on ten cukr z toho medu
    krásně funguje
  • 00:23:47 v tý kombinaci s tím kachním masem,
    sůl a pepř.
  • 00:23:51 A to by mělo být všechno.
    -Tak jo.
  • 00:24:00 -A kdybys byl tak hodný
    a tady tu petržel natrhal.
  • 00:24:04 My máme mladou petržel,
  • 00:24:05 takže tam není zase potřeba
    to nějak zmenšovat,
  • 00:24:07 rovnou ty lístečky.
  • 00:24:09 A finálně dochutíme
    a pak už to jenom zamícháme
  • 00:24:11 a dáme si to na topinku.
  • 00:24:20 Už máme dochuceno a jak s tím?
    Když nebudeme používat hned,
  • 00:24:24 můžeme bez problému dát
    do ledničky.
  • 00:24:26 Ve chvíli, kdy bysme to chtěli dát
    někomu jako dárek,
  • 00:24:28 tak zalejeme jenom velkým množstvím
    toho tuku,
  • 00:24:31 abysme to zakonzervovali,
  • 00:24:32 a ve chvíli, kdy to chceme jíst
    okamžitě,
  • 00:24:35 tak už si uděláme jenom nějaký
    teplý pečivo nebo topinku
  • 00:24:38 z bagety nebo z českýho chleba.
  • 00:24:41 -Tak já jdu na to, jo?
  • 00:24:45 Hmmm. Je to vynikající.
  • 00:24:48 Musím tě pochválit.
  • 00:24:49 Pro mě tohle je důkaz, že Francouzi
    jsou opravdu gurmáni.
  • 00:24:53 -Když se bavíme ještě o tý Francii,
  • 00:24:54 jak jsi říkal, tohleto je důkaz
    i toho, že se říká,
  • 00:24:59 že Francouzi opravdu uměj vařit
    krávu od čumáku po ocas.
  • 00:25:02 A to je ono.
  • 00:25:04 Oni prostě nic nevyhoděj
    a ze všeho se dá udělat supr jídlo.
  • 00:25:07 Takže tohleto je jako předkrm
    nebo jako dobrá svačina,
  • 00:25:09 k vínu večer, funguje to.
  • 00:25:11 -Je to skvělý!
  • 00:25:24 *Příště se vypravíme za chovateli
    vepřů.
  • 00:25:26 Představíme si proslaveného
    přeštíka i českou landrasu.
  • 00:25:30 Ukážeme si farmu, kde prasata žijí
    celoročně ve venkovním výběhu
  • 00:25:33 a připravíme si skvělý řízek,
    na sádle smažený a v troubě pečený,
  • 00:25:37 tak, jak to dělaly naše babičky.*
  • 00:25:41 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2019