Zpravodajství Brno

Nemochovický kulturní dům sloužil jako provizorní svatostánek

Velikost textu:

Nemochovice (Vyškovsko) - Zatímco většina věřících se při Velikonocích setkávala v kostelech, Nemochovičtí mají vstup do svého svatostánku zapovězený. Obsadili jej totiž dělníci. Bohoslužba se proto konala v nezvyklém náhradním prostoru - tamním kulturním domě. Nemochovický kostel se znovu otevře až v létě, to už bude mít novou střechu, strop i fasádu.

Bohoslužba v nemochovickém kulturním domě
Bohoslužba v nemochovickém kulturním domě
Otevřít galerii
  • Bohoslužba v nemochovickém kulturním domě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Aby místní nemuseli dojíždět, slouží farář mše i na obecním úřadě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Do kostela se místní vrátí až v červenci zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Bohoslužba v nemochovickém kulturním domě zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Nemochovičtí se setkávají v provizorním zázemí už několik měsíců. Místo okenních vitráží mohli dnes obdivovat maximálně závěsy. Bohoslužba v kulturním domě dopoledne přilákala jen minimum zájemců. "V kostele to člověk víc prožívá," připustila jedna z místních.

Na svůj barokní svatostánek, který je zasvěcen svatému Floriánovi, nedají Nemochovičtí dopustit. Aby rekonstrukci co nejvíce urychlili, vybírají na opravu peníze v rámci veřejné sbírky. Lidé už přispěli 80 tisíc korun. Protože si farář nepřál, aby se jeho ovečky trmácely až do vedlejší obce, mše pravidelně slouží v zasedací místnosti nemochovického úřadu.

přehrát video
No comment: Bohoslužba v nemochovickém kulturním domě

Dnešní mimořádná bohoslužba se konala v kulturním domě, jinak se ale místní scházejí na úřadě, který byl dnes o státním svátku zavřený. Do tamního kostela se věřící vrátí letos v červenci. Proměny se v letošním roce dočká také nemochovický hřbitov.

Kostel sv. Floriána v NemochovicíchUprostřed obce Nemochovice stojí barokní kostel sv. Floriána. Jeho nákladná oprava si vyžádá čtyři miliony korun, přičemž polovinu zaplatí dotace. Další finance poskytne i obec a veřejná sbírka mezi věřícími. Nejdůležitější je oprava kostelního stropu, který poničil červotoč a byl ve velmi špatném technickém stavu. Kromě nových oken, kostelní věže nebo vnitřních omítek, získá kostel také lepší fasádu.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.