Zpravodajství Brno

Epopej se do Krumlova nevrátí, přestože zámek už je opravený

Velikost textu:
aktualizováno 13. 1. 2014 16:28

Moravský Krumlov – Sedm opravených výstavních sálů má od nového roku moravskokrumlovský zámek. Muchova Slovanská epopej se do nich ale zatím nevrátí, Pražané totiž o dva roky prodloužili nájemní smlouvu. Jižní Morava se zřejmě slavných pláten jen tak nedočká – Epopej poputuje v roce 2017 až do Japonska. Opravené zámecké sály mezitím zaplní jiné výstavy.

Prázdné sály brzy zaplní výstavy
Prázdné sály brzy zaplní výstavy
Otevřít galerii
  • Prázdné sály brzy zaplní výstavy zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tady původně visela Slovanská epopej zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Město chce na zámku pořádat kulturní akce zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Nově opravené prostory zámku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Plátna Muchovy Slovanské epopeje začali lidé z Galerie hlavního města Prahy balit před třemi lety. Od té doby je rozsáhlé dílo v nájmu ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Praha přitom chce prodloužit nájem o další rok, aby získala zpět náklady na složitý převoz pláten. Do minulého roku v Praze zhlédlo Epopej kolem 60 tisíc návštěvníků. Na Slovanskou epopej se už těší i japonští galeristé a milovníci umění. Na jaře roku 2017 se bude vystavovat v Tokiu, zájem o cyklus zachycující slovanskou mytologii projevili i v Paříži nebo v Chicagu. Až se Epopej z Japonska vrátí, je otázkou, kdy a kam ji umístí.

Vystavení v pražském Veletržním paláci podle Muchových potomků plátnům nesvědčí. Aby se klima dvorany stabilizovalo, investovala galerie miliony korun. Dlouhodobý pobyt ale není podle odborníků z technického hlediska pro plátna vhodný. Muchův vnuk John si stěžoval také na to, že Pražané na Epopej lákají s tím, že je vystavená na místě, kde si Alfons Mucha přál – což není pravda.

přehrát video
Hovoří starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09)

Alfons Mucha: Slovanská epopej

Zavedení liturgie na Velké Moravě od Alfonse MuchyCyklus dvaceti velkoformátových obrazů zachycuje mytické dějiny Čechů i dalších Slovanů. Mucha na Epopeji začal pracovat v roce 1910, dokončil ji v roce 1928. Jedná se o vrchol jeho tvorby. Mucha cyklus věnoval Praze pod podmínkou, že se pro Epopej zbuduje odpovídající sál. Během války byla plátna ukryta na dvou místech a byla poškozena vlhkostí. Od roku 1963 do roku 2011 byla Epopej vystavena na zámku v Moravském Krumlově.

Zámek v Moravském Krumlově
Zámek v Moravském Krumlově

Aby se Epopej mohla vrátit zpět na jižní Moravu, dodrželi Krumlovští svůj slib a opravili kapli, rytířský sál i dalších pět místností. Prostory zámku tak splňují náročné podmínky pro vystavování pláten. Slavná Epopej se ale do opravených sálů zatím nevrátí a Moravský Krumlov je bude využívat pro jiné expozice. Už na jaře v nich lidé uvidí výstavu o místní větvi rodu Lichtenštejnů, plánuje se také výstava ryze současných výtvarníků a akce v přilehlém parku.

Ve Veletržním paláci v Praze byla Epopej vystavená v roce 1928 u příležitosti jeho otevření k desátému výročí založení republiky. Mucha tehdy hlavnímu městu plátna věnoval s tím, že pro ně musí zřídit důstojné místo. Takový prostor však dosud nestojí. Zatím je Epopej vystavená právě ve Veletržním paláci, ve správě ji má Galerie hlavního města Prahy, avšak jen v krátkodobém pronájmu. Uvažuje se také o jízdárně na Pohořelci, vystavět by se mohl i samostatný pavilon.

Instalace Slovanské epopeje ve Veletržním paláci
Instalace Slovanské epopeje ve Veletržním paláci

Putování Slovanské epopeje v datech

Duben 2010: Pražští radní rozhodli o tom, že se Epopej do léta přesune. 

Červen 2010: Muchova rodina chtěla přesunu zabránit, požádala proto soud o vydání předběžného opatření, soud jí nakonec nevyhověl. 

Červenec 2010: 15. července vypršela Moravskému Krumlovu zápůjční smlouva. Restaurátoři začali chystat plátna na přesun. 26. července ale krumlovský městský úřad zakázal převoz, ponechání v Moravském Krumlově podpořil i prezident Klaus. 

Moravský KrumlovPodzim 2010: Praha a Moravský Krumlov se přou o Epopej, patovou situaci posílila dvě protichůdná soudní rozhodnutí, restaurátoři však stihli zabalit několik pláten. Situaci vyřešily komunální volby – nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a krumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) se dohodli na tom, že Epopej zůstane na jižní Moravě tak dlouho, dokud v Praze nebudou odpovídající prostory. 

Únor 2011: Prvních pět Muchových pláten z dvacetidílné Slovanské epopeje odvezla nákladní auta do Prahy. Podle tehdejšího ministra kultury Jiřího Bessera by Epopej měla být vystavená v Praze, než se opraví moravskokrumlovský zámek.

Říjen 2011: Slovanská epopej je poslední měsíc vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Zažila rekordní zájem návštěvníků. Krumlovští také uspořádali šestidenní štafetový pochod do Prahy. 

Listopad 2011: Účastníci pochodu v Praze předali zastupitelům petici proti stěhování. Pražští kurátoři mezitím i přes protesty místních balili poslední plátna. 

Květen 2012: V pražském Veletržním paláci probíhá slavnostní vernisáž Muchova díla.

Instalace Slovanské epopeje ve Veletržním paláci

Srpen 2012: Zástupci Jihomoravského kraje, ministerstva kultury, města Moravský Krumlov a firmy Incheba podepsali memorandum o spolupráci na opravě krumlovského zámku. Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny to je krok k navrácení Epopeje. 

Listopad 2012: Pražští radní schválili zapůjčení díla na několikatýdenní výstavu do Japonska na rok 2017. 

Jaro 2013: Na zámku v Moravském Krumlově se pracovalo na rekonstrukci – opravily se podlahy, okna, elektřina, omítky či dveře. Restaurátoři se snažili obnovit původní podobu zámku.

Dělníci

Říjen 2013: V létě práce na opravách zámku ustaly – majitel totiž měnil stavební firmu. Ta původní sice nabídla nejlevnější zakázku, během oprav ale zkrachovala. V říjnu se řemeslníci na zámek vrátili, aby napravili nekvalitní práci těch předchozích a aby dokončili opravy pěti sálů.

Leden 2014: Sály v jižním křídle zámku jsou opravené. Slovanská epopej je v Praze.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.