Zpravodajství Brno

Vědci s sebou na Antarktidu povezou i větrnou elektrárnu

Velikost textu:
aktualizováno 8. 1. 2014 14:13

Brno - Brněnské polárníky z Masarykovy univerzity čeká další výprava na Antarktidu. V pátek odlétají do Chile, odkud už je armádní plavidlo přepraví až na ledový ostrov Jamese Rosse. Šestnáct účastníků bude zkoumat například tání ledovců nebo vliv UV záření. Vědci dokončí také to, co kvůli loňskému mořskému zámrzu nestihli dodělat.

Polární stanice J. G. Mendela na Antarktidě
Polární stanice J. G. Mendela na Antarktidě

Každoroční výprava na polární stanici J. G. Mendela začíná s příchodem jižního léta, které trvá od ledna do března. Do mrazivého počasí se na několik týdnů vydají odborníci na přírodní vědy, lékař nebo technik. Zkoumat život v mrazivých podmínkách budou například klimatolog, mikrobiolog, parazitoložka, zooložka nebo kartograf. Pravidelný výzkum pomáhá osvětlit lokální klimatické podmínky ostrova Jamese Rosse nebo jeho vulkanické sedimenty.

"Většina výzkumu je zaměřena na zkoumání globální klimatické změny, která se na Antarktidě projevuje velmi zřetelně. Nejde ale jen o klasickou klimatologii, ale také o reakce systému: rostlin či ledovců," popsal smysl výzkumu vedoucí expedice Pavel Kapler.

přehrát video
Vedoucí expedice Pavel Kapler o letošní výpravě

Letos se výprava, která je o čtyři členy menší než v předchozím roce, pokusí dokončit, co loni začala. Zámrz moře totiž vědce donutil, aby se z loňské výpravy vrátili o dva týdny dříve. V roce 2014 chtějí technici nainstalovat na polární základně fotovoltaické panely, které vědcům ušetří náklady na energie.

Nadcházející polární výprava bude unikátní také v tom, že vědci poprvé spolupracují s českým průmyslem. S sebou totiž na jižní polokouli berou i miniaturu větrné elektrárny tuzemské produkce, kterou chtějí otestovat. Pokud český výrobek projde mrazivou zkouškou, stane se první větrnou elektrárnou otestovanou na Antarktidě.

První projekt CzechPolar uspořádala Masarykova univerzita ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích v roce 2010. "U klimatických studií není možné usuzovat hned po jedné sezóně," vysvětlil potřebu několikaletého výzkumu Kapler. Příští rok šestiletý výzkum skončí.

Členové polární expedice v roce 2014
Členové polární expedice v roce 2014

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.