Zpravodajství Brno

Kroměřížská záchytka už není nejdražší v republice

Velikost textu:

Kroměříž - Holé stěny, matrace na zemi a prázdná místnost - tak vypadá zázemí jediné záchytné stanice ve Zlínském kraji, která funguje v Kroměříži. Donedávna dosahoval účet za noc podobné cifry jako za ubytování v luxusním hotelu. Ještě před třemi lety stála jedna noc na kroměřížské záchytné stanici 12 700 korun. Odstrašující poplatek ale nefungoval a flamendři své účty nemocnici neplatili. Jedna noc na kroměřížské záchytce proto bude od ledna stát jen 750 korun.

Záchytná stanice
Záchytná stanice

Záchytná stanice se v minulosti snažila peníze od klientů získat alespoň splátkovým kalendářem, svůj nocleh ale letos uhradilo jen 13 procent klientů. Původní záměr, aby vysoká částka fungovala jako odstrašující preventivní opatření, nakonec nefungoval.

"Občané, kteří obtěžují okolí, obtěžují nás, ať klidně zaplatí i 30 tisíc korun," pronesl v roce 2008 bývalý radní Zlínského kraje pro zdravotnictví Bronislav Fuksa (ODS). Nejdražší tuzemská záchytka nakonec pobyt zlevnila na 8 455 korun, ani to ale nezabralo. Nová cena 750 korun je už srovnatelná s ostatními záchytnými stanicemi.

I přes vysoké částky za jednu noc praskala kroměřížská záchytka ve švech. V kraji je totiž jediná a často v ní končili podnapilí klienti i z Olomouckého kraje, kteří to měli do nemocnice blíž. Přestože se roky objevovala snaha přesunout záchytnou stanici přímo do Zlína, v prostorách Baťovy nemocnice se nakonec vhodné prostory nenašly.

přehrát video
Telefonát Luboše Dostála z kroměřížské nemocnice

Neplatiči dluží kroměřížské nemocnici už dvacet milionů korun. Záchytná stanice přitom musí na pobyt klientů vystavit daňový doklad a státu odvést daň, a to bez ohledu na to, zda jí nocležník vůbec zaplatí.

Opilí klienti bývají často agresivní nejen vůči svému okolí, ale objevují se u nich i sebevraždené sklony. Na stanici, jež nabízí osm míst, z toho dvě pro ženy, míří především bezdomovci a sociálně slabí, kteří si kupují levný a nekvalitní alkohol. "Ti lidé jsou tam často opakovaně, jsou to bezdomovci, nezaměstnaní," vyjmenoval rizikové skupiny náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPOZ).

Kraj zřídil záchytku v Kroměříži v roce 2004, když stát převedl nemocnice na krajské samosprávy. Podle zákona je povinností hejtmanství provoz takového zařízení zabezpečit. Na provoz dává Zlínský kraj šest milionů korun ročně.

Počet klientů kroměřížské záchytné stanice v minulosti rostl

2008 – 269

2009 – 539

2010 – 950

2011 - 1030

2012 - 1002

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.