Zpravodajství Brno

Žalobce: Šéf gangu koupil detektivovi z ÚOOZ auto

Velikost textu:

Brno – Krajský soud dnes začal řešit další případ, kdy se elitní policista údajně nechal uplácet. Stanislav Švábenský z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) čelí obvinění z přijímání úplatků a z podvodu. Soudní líčení bylo neveřejné, rozsudek se očekává až v lednu.

Verdikt by mohl padnou začátkem příštího roku
Verdikt by mohl padnou začátkem příštího roku
Otevřít galerii
  • Verdikt by mohl padnou začátkem příštího roku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Výpověď policisty Švábenského byla neveřejná. Na snímku je Jan Švédík zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Údajný úplatkář Jan Švédík zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Jednání bylo neveřejné zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Detektiv Stanislav Švábenský ze zlínské depozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) údajně v roce 2009 dostal jako úplatek vedle pravidelných plateb i osobní automobil. Uplácet ho měl Jan Švédík, šéf organizovaného gangu a podnikatel stíhaný za rozsáhlé daňové úniky. Švédík za to od Švábenského získával informace z policejních spisů.

"Stanislav Švábenský poskytoval za pravidelné úplaty informace z policejního prostředí. Kromě finanční hotovosti se jednalo i o koupi osobního vozidla. Celková částka přesahuje 900 tisíc korun," uvedl státní zástupce Petr Bejšovec. Švábenský u soudu vypovídal víc než hodinu. Soudkyně vyslyšela jeho žádost a vyloučila z líčení veřejnost. Obžalovaný totiž hodlal mluvit o citlivých informacích ze zákulisí protimafiánského útvaru.

Vedle uplácení čelí Švábenský i obvinění z podvodu. "Chtěl po Švédíkovi úplatek za to, že ovlivní nějaké šetření. Nic takového neudělal, nic neovlivnil, peníze ale převzal," dodal Bejšovec. 

Švábenský může dostat desetiletý trest

Kromě Švábenského a Švédíka čelí obvinění i Světlana Ťavodová z Celní správy Zlínského kraje. "V případě paní Ťavodové se jednalo o výrazně nižší částky i rozsah. Poskytla pouze základní informace z prostředí celní správy," řekl Bejšovec

Každého obviněného se týkají jiné sazby. Švábenský může dostat až desetiletý trest. Zatímco Ťavodová zůstala zaměstnankyní celní správy a je pouze mimo službu, Švábenský před dvěma lety z ÚOOZ odešel a pracoval na krajském ředitelství policie, loni byl ale propuštěn.

O tom, že Švábenský přijímá úplatky, údajně věděl známý zlínský advokát Josef Kapušňák. Ten dokonce v minulosti obhajoval Švédíka v kauze obchodování s kovovým odpadem. Kapušňák měl údajně vydírat Švábenského, aby ovlivnil jiný případ a doporučil stáhnout trestní oznámení. Obvinění z vydírání ale odmítl.

I Švábenského předchůdce, Marian Hanák, se zapletl s těmi, proti kterým měl bojovat. Za podvody se železným šrotem už byl zatčen, policie ho na útěku dopadla na Slovensku. Hanáka spolu s Hanou Čoukovou ze zlínské hospodářské kriminálky dokonce obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z obchodování s citlivými policejními informacemi. Přímo v policejní budově měli kopírovat spisy, za které jim lidi z podsvětí byli ochotni dobře zaplatit. Žalobce Kafka kromě nich obvinil i dva podnikatele, Radomíra Vybírala a Jana Švédíka. Ti se přiznali, Hanák odmítl vypovídat, Čouková se bránila tím, že jen plnila pracovní povinnosti. Hanákovi hrozí až dvanáctiletý trest.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.