Zpravodajství Brno

Jaké povolební změny čekají jižní Moravu?

Velikost textu:

Brno - Sociální demokraté si v neděli v Praze zvolili nový tým, který povede jednání o vládě. Jižní a východní Moravu v něm zastupuje kromě předsedy strany Bohuslava Sobotky jenom senátorka Alena Gajdůšková. Jak se povolební události promítnou do chodu Jihomoravského kraje?

Jihomoravský kraj - krajský úřad
Jihomoravský kraj - krajský úřad

Podle informací České televize je zatím na jihomoravském hejtmanství klid. Ve čtvrtek by měla normálně zasednout krajská rada, v jejímž čele stále stojí hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ten byl jednou z klíčových postav nedávného rozkolu v ČSSD, který nejprve rozkýval křeslo pod stranickým předsedou Bohuslavem Sobotkou, ale následně stál stranické funkce naopak jeho odpůrce, Haška nevyjímaje. 

Jihomoravského hejtmana chce vyzvat k rezignaci jihomoravská ODS. Podle jejího předsedy Jiřího Kadrnky by v čele kraje neměl stát člověk, který veřejně lhal. Návrh by podle něj měly podat KDU-ČSL a ČSSD, které mají dohromady v zastupitelstvu 37 mandátů ze 65. ODS jich má sedm. Podle KDU-ČSL si však o personálních záležitostech musí rozhodnout sociální demokraté sami. Hašek se nyní po volbách musí do půl roku rozhodnout mezi funkcí hejtmana a poslance. Krajská ODS se podle jeho vyjádření nyní veze na mediální vlně, která se zvedla kvůli povolební situaci v ČSSD. 

Ministři z Moravy? 

Zda by se v nové vládě mohly objevit i nějaké tváře z jihu a východu Moravy, zatím není jisté. Lidovci se ještě stále nevyjádřili, jestli do případné vlády půjdou, a proto nechtějí spekulovat o tom, koho by do ní případně poslali. 

Sociální demokraté už mají jisto, koho ve vládě nechtějí – jde o Michala Haška, dříve zvažovaného na post ministra zemědělství, a Jeronýma Tejce, který měl ambice stát se ministrem vnitra. Předseda strany Bohuslav Sobotka předeslal, že bude při výběru ministrů hodně čerpat ze složení stínové vlády. V ní kromě něj jako premiéra sedí z jihomoravských členů ČSSD ještě Roman Sklenák, jako stínový ministr práce.

Případná jména se rýsují už i u strany ANO, kde by v úvahu na některý z vládních postů připadal Martin Stropnický.

  • Roman Sklenák
    Roman Sklenák zdroj: ČT24
  • Martin Stropnický
    Martin Stropnický autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.