Zpravodajství Brno

V Brně bude možné koupit SMS jízdenku poprvé 25. listopadu

Velikost textu:

Brno - Cestující městskou hromadnou dopravou v Brně si budou moct poprvé koupit SMS jízdenku už 25. listopadu. Antimonopolní úřad doposud neobdržel žádnou stížnost na výsledek výběrového řízení, které uspořádal brněnský dopravní podnik už potřetí.

Brněnská tramvaj
Brněnská tramvaj

Dopravní podnik SMS jízdenky teprve testuje, proto budou na podzim k dispozici pouze dva druhy jízdenek. Jedna na 75 minut za 29 korun a druhá celodenní za 99 korun. V nabídce papírových jízdenek, která je výrazně širší, je k dispozici například hodinová jízdenka za 25 korun nebo devadesátiminutová, která ale stojí jen 27 korun.

"Půjde o počáteční provoz a uvidíme, o jaké jízdenky bude zájem. Není problém nabídku jízdenek rozšířit, pokud bude poptávka třeba po půlhodinové," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová. Podnik vybral dodavatele SMS jízdenek až ve třetím tendru se zpožděním jednoho a půl roku proti původnímu záměru.

Z každé prodané jízdenky vítězná firma získá 14,7 procenta ceny, což je údajně jedna z nejnižších provizí v republice. V ostatních městech se pohybuje mezi 15 a 25 procenty. Stejná společnost poskytuje službu SMS jízdenek například také v Liberci. Možnost koupit si jízdenku přes mobilní telefon funguje v desítce tuzemských měst. Brněnský dopravní podnik podepsal smlouvu na dva roky a očekává, že měsíčně takto prodá 80 tisíc jízdenek.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.