Zpravodajství Brno

Kamery v brněnských tramvajích mohou cestující i nahrávat

Velikost textu:
aktualizováno 2. 10. 2013 10:19

Brno – Kamery v brněnských tramvajích mohou jako první v Česku pořizovat záznam toho, co se ve vozidle děje. Dosud kamery pouze pomáhaly řidiči udržovat přehled o dění, nesměly ale nahrávat. Nově může dopravní podnik záznam uchovávat po následující dva dny. Dopravce si od toho slibuje větší efektivitu v boji s vandaly.

Městská hromadná doprava v Brně
Městská hromadná doprava v Brně

Úřad pro ochranu osobních údajů povolil brněnskému dopravnímu podniku pořizovat v některých tramvajích záznam z kamer. "Jde o nástroj pro ochranu majetku dopravního podniku, ochranu zdraví cestujících a ochranu před vandalismem. Takový systém a v takovém rozsahu nebyl v mobilních prostředcích v České republice dosud povolen," uvedla mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Právě boj proti vandalům je hlavní důvod, proč dopravní podnik několik měsíců usiloval o povolení uchovávat kamerové záběry. "Usnadní nám to identifikaci pachatelů trestných činů," vysvětlil generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Záznam z kamer bude v případě potřeby využíván policií a následně jako důkazní materiál u soudu.

"Například na jaře tohoto roku došlo k tomu, že na konečné řidička zjistila, že pachatelé sprejují po tramvaji. Posprejovali i samotnou řidičku a zničili ji kromě oblečení i mobilní telefon, aby si nemohla zavolat pomoc," popsala jeden z případů vandalismu Hailichová.

Zatím na zkoušku

"Ačkoli jsou v každé naší tramvaji 13T čtyři kamery, záznam jsme zatím pořizovat nesměli. Nyní nahrávat můžeme a záznam smíme uchovat po dobu dvou pracovních dnů," potvrdil technický ředitel Jaromír Holec. "Vždy trváme na tom, aby údaje byly uchovávány jen po určitou dobu, a to je splněno. Proto jsme kamerový systém zaregistrovali," dodala mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. Pilotní projekt zatím funguje na devětadvaceti tramvajích. Pokud se osvědčí, dopravce chce dát kamery i do dalších vozidel.

Registrace kamer se záznamem navazuje na novou kampaň NO TAG!, kterou dopravce spustil na konci srpna. Osvěta se zaměřuje na boj s vandaly, kteří škrábou nebo leptají skla dopravních prostředků. Odstranění následků vandalismu stojí brněnský dopravní podnik každoročně kolem pěti milionů korun.  

Brno je první

V Liberci funguje ve stejném režimu jediný autobus na problémové lince číslo 16, který jezdí do sociálně vyloučené lokality. Brněnský dopravní podnik je tak první, kdo zavádí kamery plošně. 

O přítomnost kamer v autobuse usilovala letos například i společnost Student Agency. Již dříve získala povolení pro kamery, které snímají okolí zavazadlového prostoru a silnici před autobusem. Chtěla používat i kameru snímající prostor řidiče a stevarda, prý kvůli zajištění větší bezpečnosti. To však úřad nepovolil s odůvodněním, že by šlo o nepřiměřený zásah do soukromí zaměstnanců.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.