Zpravodajství Brno

Cenová politika Českých drah

Cestující mohou za jednu cestu zaplatit dvě různé ceny

Velikost textu:

Jižní Morava - Jedna cesta, dvě ceny jízdného, to je výsledek nejednoznačné cenové politiky Českých drah. Kdo po jižní Moravě cestuje s klasickou vlakovou jízdenkou, často si připlatí, a to až dvojnásobek. Pokud si na nádraží ale požádá o jízdenku Integrovaného dopravního systému, může ušetřit. Jízdenky Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) ale nenabízí zpáteční či skupinovou slevu.

Někteří prodejci na existenci levnější varianty nepozorní
Někteří prodejci na existenci levnější varianty nepozorní
Otevřít galerii
  • Někteří prodejci na existenci levnější varianty nepozorní zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Integrovaná doprava mnohdy nabízí levnější cenu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Prodej jízdenek zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Vlakové nádraží zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Teď platím 49 korun a předtím jsem platila přes 60 korun," přiznala cestující Hana Matějková. Než zjistila, že za jednu cestu vlakem může zaplatit o více než deset korun méně, jízdné přeplácela. Podobný problém mají především cestující, kteří vlakem nejezdí denně a o možné slevě integrovaného systému nevědí.

"O prázdninách jsme se přestěhovali a vlastně dodnes nevím, za kolik mám jezdit," připustila Nora Kluková. Dvacetikilometrový úsek z Brna do Silůvek může stát dvacet korun, nebo i 34 korun. Klasická vlaková jízdenka bývá přitom dražší variantou. Ne každý prodejce Čeckých drah na to ale cestujícího upozorní.

Spočítejte si jízdné

Zatímco klasická vlaková jízdenka se vyplatí například při zpáteční cestě nebo pro skupinu dvou a více cestujících, integrovaná jízdenka je výhodnější při jednorázové jízdě. Vlakové jízdné si mohou zájemci spočítat díky speciální kalkulačce. Jednotlivé tarify IDS JMK jsou k dispozici ve velkém ceníku, přičemž záleží, do které jihomoravské zóny turista cestuje.

Výhodné jízdné platí především majitelé tzv. šalinkarty, díky které má cestující předplaceno na brněnské zóny 100 a 101. K takovému průkazu pak stačí dokoupit levnější jízdenku IDS JMK. Tyto jízdenky je možné koupit v automatech brněnského dopravního podniku i v trafice.

Vlakové jízdné přitom může být až dvakrát dražší, než integrovaný lístek. Například z Brna do Velké nad Veličkou stojí až o sedmdesát korun více.

přehrát video
Téma jízdného v UvR

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.