Zpravodajství Brno

Nové trendy v porodnicích: miminka zůstávají bezprostředně po porodu u matek

Velikost textu:

Brno – Porodníci ve Fakultní nemocnici Brno už bezprostředně po porodu neoddělují miminka od jejich matky, ale nechávají je dvě hodiny ležet takzvaně kůže na kůži podle anglického termínu skin to skin. S dalšími novinkami a možnostmi rodičky seznamovaly akce pořádané u příležitosti Světového týdne respektu k porodu, který o víkendu končí.

V tom, že porod zvládnou společně, měl tento pár jasno hned
V tom, že porod zvládnou společně, měl tento pár jasno hned
Otevřít galerii
  • V tom, že porod zvládnou společně, měl tento pár jasno hned zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Většina budoucích maminek má u porodu partnera zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • FN Brno nechala tatínkům, kteří jsou u porodu, speciální obleky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • FN Brno nechala tatínkům, kteří jsou u porodu, speciální obleky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Dvě hodiny po porodu maminkám umožňujeme nepřetržitý kontakt s miminkem. Jsou stále spolu, takzvaně kůže na kůži. Tuto možnost maminkám nabízíme od letošního roku. Osobně si myslím, že právě tohle je věc, která by se měla dělat všude, pokud je to možné," řekla staniční sestra z FN Brno Miloslava Kameníková.

FN Brno zareagovala jako jedna z prvních také na to, že zhruba sedmdesát procent maminek má u porodu někoho s sebou jako podporu. Nemocnice si proto nechala na zakázku ušít oblečení pro ty, kteří jsou u porodu spolu s rodičkou. "Ze zkušeností víme, že tatínkové často přibíhají k porodu na poslední chvíli ještě v montérkách nebo v obleku. Takže jsme pro ně nechali ušít speciální oblečky, aby se neušpinili. Mají pohodlný oděv, který si na dobu porodu mohou obléknout, a pak se zase mohou převléct do svého," vysvětlila Kameníková.

Nejčastěji tatínci, někdy i duly

Po boomu v uplynulých letech se počet maminek, které mají u porodu někoho blízkého, ustálil na sedmdesáti procentech. "Z takových 95 až 98 procent jde o tatínky, občas maminky hledají podporu u svých matek, sester, kamarádek nebo dul. Jen velmi výjimečně je přítomná tchýně," popsala trend staniční sestra. Podle ní se přítomnost otce stala běžným trendem. "Když naopak u porodu není, všichni se tomu diví," dodala žena.

Potvrdila to i anketa mezi zdejšími rodičkami. "Manžel by jasná volba," řekla stručně Kateřina Novotná. Někteří nastávající tatínci byli trochu obezřetnější. "Partner se bál toho, jestli to zvládne. Bylo to jednou ano, jednou ne. Nakonec šel a po porodu byl vyčerpanější než já. Byl to pro něj velký zážitek, všechno mu ale došlo až o hodně později," řekla Martina Dvořáková.

Světový týden respektu k porodu

NovorozeněS podtitulem "Rodím! Nerušit" se celý týden koná festival ke Světovému týdnu respektu k porodu. Připojila se k němu i jihomoravská metropole. V Brně akci každoročně navštíví zhruba 500 rodiček, zapojuje se 15 organizací a mateřských center a řada porodních asistentek nebo psychologů. Organizátoři si pro návštěvníky připravili přednášky, workshopy i promítání filmů. Program brněnské části nabízí server Aktivní rodičovství.

"V rodině by nebyl nikdo takový, kdo by tam chtěl jít, koho bych tam skutečně, kromě partnera, chtěla. Zvažovala bych porodní asistentku, ale to už mi přijde trochu neosobní. Vnímám to tak, že s partnerem je to naše miminko. Nakonec byl rád, že u porodu byl – hodně ho to dojalo," potvrdila další z novopečených maminek. V brněnské fakultní nemocnici totiž otec není jen pozorovatelem, ale od porodníků dostává konkrétní úkoly.

Zhruba třicet procent maminek ale nikoho u porodu nechce. "Často je to dáno jejich předchozí zkušeností, po které přítomnost otce u porodu přehodnotí. Je to dáno třeba tím, že poprvé jim nebyl pomocí, ale rušivým elementem," vysvětlila staniční sestra.

Hlavně žádné léky, přeje si stále více rodiček

Novým trendem je podle porodníků a zdravotních sester také to, že roste počet žen, které chtějí rodit přirozeně. "Ženy chtějí stále častěji rodit bez intervencí, nechat porod přirozeně plynout, nepoužívat léky k utišení bolesti, ale spíše využívat teplou vodu nebo stoličky. Jsou daleko více než dříve informované o tom, jaké jsou možnosti," uzavřela Kameníková.

"V současné době zhruba třicet procent žen absolvuje nějaké předporodní kurzy, dříve to bylo jen kolem deseti procent. Je to velice výrazný nárůst. My jsme za to rádi, protože to má pozitivní vliv na vedení porodu," řekl primář gynekologicko-porodnické kliniky Petr Janků.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.