Zpravodajství Brno

Policie našla devítiletou Elišku, kterou od včerejška pohřešovala

Velikost textu:
aktualizováno 10. 4. 2013 19:06

Vlčnov (Uherskohradišťsko) - Po necelém dni a akci, do které se zapojilo více než sto policistů, psovodů, dobrovolníků i vrtulník s termovizí byla pátrací akce úspěšná. Devítiletou Elišku Š. z Vlčnova nakonec našli okolo třetí hodiny odpoledne u benzinové pumpy v asi šest kilometrů vzdálených Drslovicích. Vrtulník ji převezl na vlčnovské fotbalové hřiště, kde jí zdravotníci poskytli základní pomoc, následně putovala na ošetření do nemocnice. Podle prvních informací je v pořádku, je jenom podchlazená.

V okolí Vlčnova po Elišce pátrá 70 lidí
V okolí Vlčnova po Elišce pátrá 70 lidí
Otevřít galerii
  • V okolí Vlčnova po Elišce pátrá 70 lidí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Rojnice policistů při pátrání po Elišce Š. zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Policisté dívky hledají ve vlčnovských búdách zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Po dívce pátral i vrtulník s termovizí zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Dívka je v pořádku, jen podchlazená, s drobnými oděrkami na nohou, které si způsobila při přenocování v lese," uvedl po úspěšném nalezení dívky mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Dodal také, že motiv útěku dívky, kterou zdravotníci převezli k ošetření do nemocnice, zatím není znám.

Dívku našla posádka vrtulníku

Člověkem, který nakonec celou pátrací akci úspěšně zakončil, byl pilot policejního vrtulníku Tomáš Jebousek. "Po tom, co jsme ji takzvaně na oči a s pomocí denní kamery uviděli a na zemi následně identifikovali, jsme pocítili obrovskou úlevu," popsal pilot bezprostřední pocity, které s posádkou zažíval. Uvedl také, že museli prohledat poměrně rozsáhlou oblast. "Dvakrát jsme se museli vracet pro palivo a dívku jsme našli až napotřetí. Zaplať pánbůh, zrovna se totiž začalo kazit počasí," dodal Jebousek.

V okolí Vlčnova se přes den pohybovalo sedmdesát a později i více policistů. Pomáhali i psovodi se psy, hlídky na koních nebo hasiči. Od brzkých ranních hodin také drnčely telefony na radnici. Volali tam dobrovolníci, kteří chtěli s pátráním pomoct. "První skupinka dobrovolníků od rána doprovázela hasiče a policisty. Dalších padesát lidí, kteří se sami nabídli, bylo připraveno je odpoledne vystřídat," popsal v poledne pátrání starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS). Nad oblast v ten moment také vzlétl vrtulník s termovizí.

Po třetí hodině byla i z Pijáčka cítit úleva. "Konec dobrý, všechno dobré. Slečna je v pořádku a energie všech lidí nepřišla vniveč," nechal se slyšet starosta, který tak dodržel svůj úterní slib, že bude na nohou do doby, než se školačka najde.

přehrát video
NO COMMENT: Pátrání po devítileté Elišce Š.

Hledání komplikoval i déšť. "Déšť je nepříjemný, ale policistům nebrání v pátrání. Naštěstí neprší tak hustě, že by nemohl vzlétnout vrtulník. Rozhodně teď neuvažujeme o tom, že bychom pátrání přerušili. Budeme pokračovat dál a doufáme, že ji brzy najdeme," popsal pátrací podmínky mluvčí policie Mergental.

Zmizení dívky oznámili její rodiče v úterý o půl desáté večer. Do té doby po ní pátrali sami. Do Vlčnova se ihned sjely policejní hlídky z Uherskohradišťska, psovodi se psy a pohotovostně eskortní oddíl ze Zlína. Do pátrání se zapojili také hasiči. Na vlčnovském obecním úřadu vzniklo centrum krizového štábu. Zhruba padesátka lidí dítě hledala bez výsledku celou noc. "V těžkém terénu jsme v noci nachodili snad dvanáct kilometrů, prošli jsme velkou část okolí Vlčnova," dodal Pijáček. O půl páté ráno pátrání přerušili, aby si na několik hodin odpočinuli. Okolo osmé hodiny už všichni znovu pročesávali terén.

Policisté po Elišce pátrali již podruhé

"Nevím, kde by mohla být, ani proč se nevrátila," řekl před Eliščiným nalezením štábu ČT její otec. Podle něj ale neměla v poslední době žádné výraznější problémy. Domů se měla vrátit už včera po 16. hodině.

Policisté po dívce nepátrali poprvé, ztratila se už před rokem. Ve škole dostala poznámku a bála se přijít domů. Schovala se proto v lese u Vlčnova. Při lezení na strom ale spadla a poranila si nohu tak, že nemohla chodit. Tehdy ji policisté našli už po několika hodinách, dívka tehdy naštěstí nebyla podchlazená.

přehrát video
Téma pátrání v UvR

Ročně se v České republice pohřešuje zhruba osm tisíc dětí a mladistvých. Úspěšnost pátrání po ztracených dětech bývá naštěstí poměrně vysoká, pohybuje se okolo 98 až 99 procent. Podle policie také přibývá malých dětí, které unese jeden z rodičů. Dokud se děti nenajdou, zůstávají jejich jména a fotografie v policejní databázi.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.